←
זאת טעות לחשוב שהטכנולוגיה העלימה את הגיאוגרפיה, ו״שחררה״ בני אדם ומדינות מהצורך להתחשב במרחב הפיזי של העולם. טכנולוגיה בהחלט יכולה להפחית את נזקי הגיאוגרפיה (חשבו על מערכות מיזוג אוויר בבחריין או בדובאי), אך היא אינה מעלימה אותה. במקרים מסוימים היא אפילו מעצימה אותה. התפשטות הג'יהאד הרדיקלי ברחבי העולם היא דוגמה טובה לכך.
תהליך הרדיקליזציה של מוסלמים במערב זכה למחקר אקדמי ענף, שלא ננסה כאן לסכם אותו או אפילו לקבוע נחרצות מה גורם לו. כן ננסה להראות איך נראית הגיאוגרפיה של הרדיקליזציה, אפילו הגיאופוליטיקה שלה. איך חברות בעמק הסיליקון מעצימות מסרים של טרוריסטים באפריקה, שמגיעים למוסלמים בצרפת, בבריטניה או בלואיזיאנה? איך כסף קטארי עוזר להקצין מוסלמים באירופה? איך דאעש הפכה לאימפריית תקשורת? ברוכים הבאים לעולם הנסתר של הקיצוניות הדתית.
תקשורת הג'יהאד
כשהח׳ליפות האסלאמית דאעש הרימה את ראשה המכוער בסוריה ועיראק, היא מיהרה לקרוא למוסלמים ברחבי העולם להצטרף לשורותיה. אחרי שהובסה, ארגון דאעש הבין שהוא צריך שיטה אחרת. במקום לנסות ולנהל מלחמה ישירה מול המערב, הוא יפגע בו באמצעות מעשי טרור, ויחדיר בו פחד, ייאוש ותחושת כאוס.
היום דאעש הוא כבר לא ח'ליפות ומדינה, אבל גם לא סתם ארגון טרור. הוא גם גוף תקשורת, והוא מוכשר מאוד במה שהוא עושה. הארגון מקפיד להפיץ סרטונים ותמונות מפיגועים וקרבות, ואף מפרסם בכל שבוע, ביום חמישי, "ניוזלטר" המסכם את אירועי השבוע וכולל מאמר מערכת. דאעש משתמש בערוצי טלגרם, טוויטר ופייסבוק כדי להפיץ את המסרים הרדיקליים שלו, ומנסה לעודד מוסלמים בכל מקום שהם לפגוע בכופרים.

מנקודת המבט הזאת, פיגועי טרור הם קודם כל אירוע יחסי ציבור. הם דואגים שארגון הטרור יישאר בתודעה העולמית, והם מייצרים לו ״חומרים״ להפצה. חלק חשוב בתהליך הרדיקליזציה של יחיד הוא חשיפה חוזרת לאלימות, שהופכת אותו לאדיש. הוא לא רואה עוד את הקורבנות שלו כאנשים.
ניפגש במסגד
מסגדים הם מקום מפגש שמאפשר שיתוף של דעות ומידע, כמו המידע שמייצר דאעש. מסגדים מאפשר לחשוף למוסלמים חדשים את ערוצי התעמולה של ארגון הטרור, מה שיכול לפתוח מסע רדיקליזציה שהיחיד יעבור כמעט לבדו, אבל המסגד גם יכול להיות אתר להקצנה קבוצתית, בעזרת מטיפים המקדמים פרשנויות רדיקליות של הקוראן והשריעה.
התפוצה של האסלאם הקיצוני לא קרתה סתם כך. היא נתמכה בידי מדינות המפרץ הפרסי, שהשתמשו בפטרו-דולרים שלהן כדי לממן מסגדים ומטיפים במדינות רבות – באירופה, בארה״ב, במזרח התיכון ובאפריקה, באסיה, באוסטרליה ובדרום אמריקה. ערב הסעודית, שמנסה להצטייר כיום כמדינה מוסלמית "מתונה", הייתה אחת ממובילות הפצת האסלאם הקיצוני. מטיפים במימון סעודי הביאו את האסלאם הרדיקלי לבלקן בכלל ולקוסובו בפרט בשנות התשעים, אחרי התמוטטות יוגוסלביה.
היום אחת ממובילות המאמץ הזה היא קטאר, שמשקיעה משאבים רבים בהקמת מרכזי תרבות ומסגדים ברחבי המערב. ארגון הצדקה שלה, קטאר צ'ריטי, הקים כמה מסגדים גדולים באירופה, כולל באירלנד, בבריטניה ובהולנד. לא אחת המסגדים הללו מוקמים בשיתוף פעולה עם הנציגות האירופית של האחים המוסלמים.

מדינות המערב מתקשות לפקח על האימאמים במסגדים בשטחן, בשל ההגנה על חופש הביטוי, וגם כי יש כל כך הרבה אימאמים וכל כך הרבה מסגדים. כמעט 10 אחוזים מאוכלוסיית צרפת הם מוסלמים, ויש בה יותר מ-2,000 מסגדים. צרפת היא מדינה חילונית, ולכן אין שום מעורבות של המדינה במימון האימאמים במסגדים, בהכשרתם או בפיקוח עליהם. רבים מהם אפילו אינם צרפתים. את המשכורת שלהם הם מקבלים ממדינות זרות, כמו קטאר.
רדיקליזציה בסיליקון
האלגוריתמים ברשתות חברתיות כמו פייסבוק או טוויטר מתוכננים להגדיל ככל האפשר את זמן השימוש שלכם ברשת החברתית. הם עושים זאת דרך זיהוי התכנים שמעניינים אתכם, ואז הצגת עוד תכנים כאלה. אוהבים כלבים? הנה קבוצה עם תמונות מצחיקות של כלבים. אוהבים בישול? הנה חשבון שמצייץ מתכונים. צורכים תכנים רדיקליים? הנה חשבון שמפיץ אותם.
בעידן הרשתות החברתיות, היחיד יכול לעבור תהליך רדיקליזציה בלי להשתתף בשום קבוצה או ארגון רשמיים שיעזרו למערכות הביטחון לחשוף אותו בטרם יצא לבצע פיגוע. הוא יצרוך עוד ועוד תוכן שיקצין אותו, בתוך תיבת תהודה שתוכיח לו שהאסלאם נתון בסכנה ושהדרך היחידה להציל אותו היא באמצעות טרור נגד הכופרים והלא מאמינים. תמונות וסרטונים מפיגועים יהפכו אותו לאדיש לאלימות. ואז, כשהוא יצא לפיגוע הטרור, איש לא ידע איך היה אפשר בכלל למנוע זאת.