יום שלישי, אפריל 15, 2025 | י״ז בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

הודיה כריש חזוני

הכתבת המדינית של מקור ראשון

קרובים מתמיד? אין שינוי בעסקה – וגם לא בשתיקת חמאס

עסקת החטופים - שבישראל מקווים ורוצים מאוד שתצא לפועל - לא שונה מהותית מזו שניצבת על השולחן כבר חודשים, והסיבה שאין עדיין ודאות לגביה היא אותה הסיבה: חמאס לא באמת מחזיר תשובה

נכון לפרסום שורות אלו, אין עדיין ודאות מה תהא תשובתו של ארגון הטרור חמאס למתווה הנדון בקטאר. כלומר, על פי גורם ישראלי, אין עדיין ודאות מוחלטת כי העסקה שנדמה כי נמצאת מרחק שעות מסגירה – אכן תצא לפועל.

בימים האחרונים הבינו בירושלים, עד כמה היה רוצה הנשיא האמריקני הנכנס לראות עסקה מתממשת וחטופים יוצאים מבין ידיו האכזריות של חמאס, עוד לפני חגיגות ההשבעה שלו בוושינגטון בעוד שבוע.

מעבר לעניין האנושי הדוחק והכאוב כל כך, טראמפ, הנשיא שגאוותו על יכולותיו בסגירת "דילים", מעוניין בהחלט שבכוח האיומים שהוא משגר לעבר חמאס בשבועות האחרונים, תירשם על דפי המציאות המזרח-תיכונית התקדמות משמעותית, כזו שלא התרחשה כבר יותר משנה.

טראמפ ונתניהו בבית הלבן, 2020. צילום: Jabin Botsford/The Washington Post
טראמפ ונתניהו בבית הלבן, 2020. צילום: Jabin Botsford/The Washington Post

התזוזה של חמאס לעבר שולחן המשא ומתן, מדגישים בדרג המדיני כאן, נשענת על אדני ההצלחות הצבאיות הישראליות שהביאו לשינוי אזורי. הצלחות שעלו – ועדיין עולות – במחיר דמים כבד, וגם ארכו זמן. בנוסף, היא נשענת על הלחץ של טראמפ.

"אנחנו בשלבים מתקדמים במשא ומתן, לכולם יש אינטרס שהוא יצליח", אומר הערב (ב') גורם מדיני. ישראל רוצה מאוד להשיב את בנותיה ובניה הנתונים ביד צר הביתה, וישראל גם רוצה שלבעל הברית החדש בוושינגטון יהיה ברור שלא היא המכשול כאן. שארגון הטרור הרצחני הוא גם הסרבן.

מתוך תקווה שהפעם זה יקרה, מתוך רצון להבהיר את המציאות, שוגרו ראשי ארגוני המודיעין לקטאר. מתוך אותה תקווה, נוהלו אתמול שיחות פוליטיות בין נתניהו לשרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן-גביר.

אימון של חמאס בעזה. Ahmad Khateib /Flash90
פעילי חמאס בעזה. Ahmad Khateib /Flash90

אין כאן ציניות: יש תקווה ישראלית אמיתית שגם בחמאס מבינים שכדאי להם עכשיו להתקדם לקראת עסקה. אין גם שינוי משמעותי בתנאי העסקה המוצעת. היא לא שונה מהותית מזו שניצבה על השולחן כבר חודשים, מזו שבישראל אומרים – חמאס לא באמת הגיב לה. "באפריל הצענו הצעה שהייתה נדיבה, להגדרת האמריקנים. חמאס השיב רק ב-6 במאי ואמר שאין בידיו 33 חטופים שעונים להגדרה ההומניטרית", מתאר הגורם ואומר כי ישראל התעקשה אז על מקסום מספר החיים המשוחררים.

גם כעת, יש להדגיש, ישראל לא יודעת בוודאות שאותם 33 חטופים שנמצאים ברשימה שהגישה לחמאס, ופורסמה לאחרונה מטעמו – נמצאים בין החיים. ניתן רק לומר שלגבי אף אחד מהם אין מידע מהימן שאינו בחיים, עדכון חיוני שיעגן את השמירה על חייהם ויקבע גם את המפתח לשחרור מחבלים.

חמאס השיב לדרישה הישראלית רק ביוני, ערב חג השבועות, עם 29 הערות על המתווה המוצע, מתאר עוד הגורם. "חמאס לא היה שם. חמאס התחיל לרדת מהדרישות שלו מרגע שחוסל סינוואר ומאז שהתחלנו לפגוע בציר השיעי". במה חמאס זז, נשאל הגורם. "הוא קודם כל נמצא במו"מ שיש לו חזות אפקטיבית, ובתקווה גם מימוש אפקטיבי. עצם זה, לא קרה מאז דצמבר 2023".

בירושלים מתעקשים שלפחות בשלב הראשון של העסקה, תהיה נוכחות בציר פילדלפי. שיוקם מנגנון בידוק לעזתים שיחזרו לצפון רצועת עזה. "לא נצא מעזה עד שנחזיר את כל החטופים שלנו", אומרים.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.