יום רביעי, אפריל 9, 2025 | י״א בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

פנינה גפן

סופרת, תסריטאית ועיתונאית

צמה צלחת צינור וצימוק

ספרות האי־גיון היא סוגה אהובה במיוחד על ילדים, בשל ההומור הקונדסי שהיא מביאה עימה. הז'אנר העברי הזה נתרם עם השנים מיצירות של יוצרים גדולים כמו נורית זרחי ועודד בורלא, שהבריקו בהומור אבסורדי, שובבות ושירי שטות. עם זאת, סוגה זו אינה פופולרית בספרות הילדים העכשווית, שיש בה נטייה ברורה להעדיף סיפורים מסודרים עם מסרים ערכיים על פני ההתבדחות לשם התבדחות.

הספר  "מִלֵּי־מִלִּים וּמִלְמִילִים, מִלֵּי־מִלּוֹת מִשְׁתּוֹלְלוֹת", מציע לקסיקון אל"ף־בי"ת חגיגי שמצעיד מילים עבריות בתהלוכה אי־גיונית ססגונית. כל אות מציגה מקבץ מילים נטולות קשר, כשהמכנה המשותף היחיד בין המילים הוא האות הפותחת, כך למשל, "חָרוּז, חָרוּט וַחֶדְרוֹנִית / חָלִיל, חָצִיל וְחֶצְרוֹנִית / חָבִית וַחֲתוּלָה / חִשׁוּק – וַחֲבִילָה" הן נציגות האות ח'; "צַלָּם, צְלָלִית וְצַפְצֵפָה / צְפַרְדֵּעַ וּצְנוֹנִית / צַמָּה, צַלַּחַת וְצִנּוֹר / צִמּוּק וְצַפִּיחִית" הן נבחרות האות צ', וכך הלאה.

לכל צמד אותיות מוקדשת כפולה מאוירת, המציגה סיטואציה פרועה המבוססת על המילים הנבחרות. זירות ההתרחשות מגוונות: נשף בארמון, אי פנטסטי בלב ים, מטבח תוסס בפעילות או קרקס שכולו בלגן. אף שהבליל המילולי נטול סיפור ונעדר בו קשר ישיר בין המילים, האיורים מציגים סיטואציות שמתקיים בהן רצף והשתלשלות. כל כפולה מציגה התרחשות דרמטית, כאשר הכפולה הבאה אחריה מציגה את "השקט שאחרי הסערה".

כך, למשל, ינשוף החוטף כובע מגברת בכפולה אחת, יפגוש בכפולה הבאה את משפחתו הינשופית שכולם בה חמושים בכובעים; או איכר המשקיף אל הים ואל תיבת האוצרות בבטן הלוויתן, יחזה בעמוד הבא בזרנוק של מטבעות זהב הנפלט מבטן הלוויתן. ההתפתחות הנרטיבית אינה נבנית מתוך הטקסט, אלא מתוך הרצף הוויזואלי. האיורים מספרים סיפור עצמאי, ומפעילים את הקורא לחפש את הקשרים בין הדמויות והפעולות.

המילים בתהלוכה מגיעות משדות סמנטיים מגוונים ומרמות משלב שונות, המניחות זו לצד זו עברית מדוברת ועברית גבוהה, עברית עכשווית לצד קדמונית. אוצר המילים עשיר ומגוון. לצד מילים שילדים בגיל 3-4 יכירו, כמו ינשוף, כפתור, לימון והפתעה, יש גם מילים מאתגרות יותר, כמו אדרת, בולבוס, טרקלין ופגיון. מילים אלו מעודדות את הילדים לשאול שאלות (ולעיתים גם לפתוח מילון), באופן שמוביל למפגש משחקי עם השפה ולחוויית למידה אקטיבית.

הספר מעודד התבוננות מעמיקה באיורים ומציע משחקיות הקשורה בחיפוש המילים המאוירות על פי אותיות הא"ב. לצד חגיגת השפה, מציע הספר גם אתגר בהיכרות עם מילים חדשות, ובכך מעשיר את אוצר המילים העברי. קריאה בספר מציבה את השפה העברית כמרחב משחקי ומלמד, הנתמך בריתמוס צוהל וחריזה מדויקת.

בשבוע הקרוב יצוין יום השפה העברית בכ"א בטבת, יום הולדתו של אליעזר בן־יהודה. זהו מועד ראוי לחגוג את אוצרות השפה ולהתענג על פניניה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.