במהלך השלב הראשון של הסכם הפסקת האש בין ישראל לחמאס שנכנס לתוקף היום (א'), צה"ל אמור לשמור על השליטה בציר פילדלפי המפריד בין מצרים לעזה ולמנוע הברחות נשק המוניות אל תוך הרצועה.
אמנם מדובר בבשורה מבורכת, אך בו בזמן צה"ל אמור לבצע נסיגה מדורגת מציר נצרים, המפריד בין מרכז הרצועה לצפונה, והקבינט בחר להעניק את האחריות על המחסום הביטחוני של עזתים הנעים לצפון הרצועה לידיים אמריקניות. הדבר מעורר חששות ביטחוניים ומבצעיים חמורים, שכן היכולת של כל חברה אמריקנית לעצור את חמאס מלהתבסס מחדש בג'באליה, בית לאהיה ובית חאנון – מוטלת בספק רב, במיוחד ללא נוכחות קרובה של צה"ל בשטח.
על פי ההסכם, תהיה נסיגה הדרגתית של אוגדה 99 מציר נצרים, בעוד אוגדה 162, שהייתה עסוקה בלחימה בצפון הרצועה מאז אמצע חודש אוקטובר האחרון, תוצב מחדש ליצירת רצועת הגנה בינה לבין ישראל. אוגדה 143 תתפרס מחדש בקו ההגנה המפריד בין דרום הרצועה לישראל. קו זה ייכנס כקילומטר לתוך שטח הרצועה, והוא נטול מבנים במידה רבה בשלב זה.
נסיגה זמנית?
צה"ל הצליח לפנות עשרות אלפי אזרחים מצפון רצועת עזה לאזור ההומניטרי אל-מוואסי ליד חאן יונס, "לקח" מחמאס את המגנים האנושיים שלו והקל על ההתמודדות עם כמה אלפי המחבלים באזור, רובם ככולם מגויסים טריים לשורות ארגון הטרור. למתגייסים החדשים הללו לא הייתה הכשרה צבאית נאותה והם פותו על ידי ההבטחה למשכורת קבועה. הם נשלטו מקומית על ידי מפקדי שטח וחמושים ברובי סער, RPG וחומרי נפץ בשלט רחוק.
חלק גדול מהמתגייסים הלא מנוסים הללו (מעל 1,000) נכנעו בחודשים האחרונים, אם כי מחבלי חמאס הוותיקים העדיפו להילחם עד מוות. כצפוי, חמאס ניצל את היעדרותו בת השמונה חודשים של צה"ל מצפון הרצועה בשנה שעברה, כדי להתחיל להתבסס בשטח מחדש ולהשתמש בבתי חולים, בתי ספר ומסגדים כמרכזי פיקוד לטרור.
כעת, חמאס יחפש לעבור חזרה לצפון רצועת עזה, מה שמהווה איום משמעותי על יישובי הדרום כמו שדרות וניר עם. אם נסיגה זו תתברר כזמנית וצה"ל יחדש את פעולות סיכול הטרור לאחר השלמת השלב הראשון של הפסקת האש, ישראל תוכל למזער את הנזק ולבנות מחדש את המומנטום שלה. אבל אם צה"ל יישאר מחוץ לצפון הרצועה לתקופה ממושכת, התוצאות עבור ישראל יהיו כנראה קשות.

מתן אפשרות לקבלנים זרים לטפל במיון העזתים בציר נצרים, מבטל למעשה את הפיקוח הישראלי הישיר על מעבר פוטנציאלי של מחבלים. "כחלק מההכנות שלנו בשטח, נתאים את הפריסה שלנו ואת הנסיגה ההדרגתית שלנו ממקומות ונתיבים ספציפיים מתוך עזה. בהתאם להסכם ולהנחיית הדרג המדיני, אנו מחזקים את עמדתנו ההגנתית לאורך גבול רצועת עזה, כלומר משנים את הכוחות והיכן הם נמצאים, כאשר הם בעלי הגנה חזקה לכל תרחיש שעלול לקרות", גורם בכיר בצה"ל אישר אמש. "כידוע וההיסטוריה מלמדת, חמאס הוא ארגון טרור שלא תמיד מכבד הסכמים".
הנסיגה המדורגת, המתוכננת להתרחש במהלך 42 הימים הקרובים, תגרום לכוחות צה"ל להתמקם מחדש לאורך קווי ההגנה הגובלים ברצועה. "לא התחלנו להתכונן לזה היום", אמר הבכיר, "אנחנו תמיד מנסים להתכונן מראש לכל דבר שהדרג המדיני עשוי לכוון אותנו לעשות. וזה מה שאנחנו עושים עכשיו. אנחנו מתמקדים כמובן בשלבים הראשונים שקורים בימים הקרובים, במיוחד באותו ציר".
חשש ביו"ש
יש חשש גם מהדחיפה שהעסקה עשויה להעניק לכוחות הג'יהאד ביהודה ושומרון, שם חמאס, הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ופלגי טרור מקומיים ניסו ליצור תשתית טרור חדשה בסיוע איראני, בצורת הברחת כסף ונשק מירדן.
כחלק מהעסקה, ישראל תשחרר מחבלים ליהודה ושומרון, "חלקם עם דם על הידיים", אמר הבכיר, "מה שאומר שעלינו להישאר בשיא המוכנות למגוון תרחישים שונים כדי להיות מוכנים להגן על אזרחים כדי לוודא שהיציבות תישמר באזור זה". צה"ל יבצע "פעולות התקפיות והגנתיות מתוגברות ביישובים ובצירים הראשיים, בעיקר סביב שחרור האסירים".