יום שישי, אפריל 18, 2025 | כ׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

יואב הלר

ד"ר יואב הלר הוא היסטוריון חוקר שואה, יו"ר תנועת הרבעון הרביעי

לנצח במאבק התודעתי: לקחי השואה הופכים לכלי נשק בידי אויבי ישראל

ביום השואה הבינלאומי התפקיד שלנו הוא הרבה יותר מזיכרון: הוא המאבק בסיפור המסוכן שאומות העולם מייחסות לנו בהתבסס על הערכים שנכתבו בדם ששת מיליוני אחינו

החוקר הנודע שאול פרידלנדר אפיין את האנטישמיות הגרמנית כ"אנטישמיות גורלית". מדוע? כי היא התייחדה באמונה עמוקה שהמוות של היהודים יביא לגאולה מלאה לגרמנים ולעולם. זו ההגדרה של רשע טהור משום שאינו מאפשר שום מוצא מלבד מוות לבני קבוצה מובחנת. זו בדיוק הגדרת הרשע הטהור שראינו בשביעי באוקטובר, ובדיוק בגלל זה חשוב שנדע גם כיום לזהות כוחות של שנאה גאולית ולהבין שמולם אין דרך אחרת מלבד מלחמת חורמה.

את יום השואה הבינלאומי שחל היום, קבעו באו"ם רק לפני 20 שנה. אחרי נפילת הקומוניזם התפנתה אירופה להסתכל להיסטוריה המרה שהתחוללה על אדמתה ולהקדיש יום שיעסוק ברצח העם היהודי בפרט ובערכים אוניברסליים בכלל. אותו רוע שהצליח לדבוק במדינות אירופה ובאזרחיהן, והביא להרג של עשרות מיליוני אנשים, בהם ששת מיליוני אחינו – היה חייב להינשא על נס ש"לעולם לא עוד".

הפגנה אנטישמית בשיקגו. צילום: EPA

מנגד, גם בתפיסות ובפרשנויות המתפתחות סביב אירועי השואה יש גבולות מסוכנים שהופכים את קערת הערכים על פיה לא פעם. אנחנו במדינת ישראל מרגישים את המגמה המסוכנת הזאת במיוחד בשנה ורבע האחרונות. לכן, דווקא ביום השואה הבינלאומי אנחנו מחוייבים לחשבון נפש פנימי וחיצוני על האופן שבו אנחנו מבינים שואה ואנטישמיות בעבר ובהווה, ואיך אנחנו דואגים שההבנה הזאת לא תישאר בגבולות מדינת ישראל.

בתוך ההבנה החשובה הזאת, הזדמנות להסתכל על שני מרכיבים משמעותיים שמשקפים באופן מהותי את יכולתו של הרוע להוות מנוע הרסני: טכנולוגיה ומדע. שני אלו אפשרו לשואה להתרחש כפי שאנחנו מכירים, ולרוע הטהור לבוא לידי יישום. ומול ההבנה הזאת חשוב גם ללמוד מהיחס שבין מדע, וטכנולוגיה על המערכה הנוכחית, לאו דווקא זו הצבאית.

הפגנה אנטי-ישראלית בניו-יורק. צילום: Getty Images via AFP

כשמסתכלים על השואה כתופעה טכנולוגית – ברור שהתפתחות טכנולוגיה היא מגמה חיובית. היא מגדילה תוחלת חיים ואיכות חיים, אבל מנגד – היא גם יודעת להרוס את החיים. הרכבת, הטלגרם, הרדיו, עוד ועוד הישגים מהמהפכה התעשייתית איפשרו לרצוח שישה מיליון יהודים בזמן מאוד קצר. בזיקה לימינו – מהפכת המידע של המאה נוכחית היא פלא שאין לתאר אבל גם מאפשרת את הקיטוב האדיר, שקשה לדמיין לאן ייקח את החיים של כולנו.

גם למדע ולרפואה היה חלק משמעותי בתכנונה ויישומה של השואה. מדענים היו בלב ליבה של המכונה הנאצית, והכי גרועים היו הרופאים. הם הצטרפו פי שבע יותר ממספרם היחסי למפלגה הנאצית. את כל תהליך הפיכת גרמניה למדינת גזע הובילו מדענים, ולא מדעני שוליים. בחלק מהמקרים מדובר במומחים בעלי שם באירופה. מ-1933 פסיכיאטרים, פסיכולוגים, גנטיקאים, היסטוריונים ועוד ועוד היו הקטר בהטענת הגות תורת הגזע אבל גם בפרקטיקה שאפשרה מאוחר יותר לרצוח מיליונים. הלקח פה הוא כפול. צריך להיזהר מגיוס מוסדות לטובת משטר אלים ומנגד שתבונה אקדמית ללא פלורליזם יכולה להיות מתכון לאסון.

הפגנה אנטישמית בניו יורק, אילוסטרציה. צילום: שאטרסטוק

יום השואה הבינלאומי מתקיים בפעם השנייה על רקע 7 באוקטובר, בזמן ש-90 חטופים עדיין מוחזקים בידי חמאס. בפער הזה שבין ישראל לעולם – הצפי הוא שדווקא ביום הזה ינסו להפוך על ישראל את לקחי השואה בטקסים ברחבי העולם כמו שעשה אתמול נשיא אירלנד. בדיוק בגלל זה עלינו להיות אלו שנלחמים בזה ומביאים לעולם כולו את הלקחים שכולם צריכים ללמוד מהאירוע שהוא מהנוראים ביותר בתולדות האנושות. להבין קודם כל באופן פנימי ועמוק את הסיפור של השואה, ומנגד את חשיבות המלחמה שנלחמה מדינת ישראל בחודשים האלה על קיומה ממש. את ההבנה הברורה הזאת העולם צריך לשמוע דווקא היום, כדי שבאמת נוכל להבטיח ש"לעולם לא עוד".

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.