יום חמישי, אפריל 10, 2025 | י״ב בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

הודיה כריש חזוני - וושינגטון

הכתבת המדינית של עיתון מקור ראשון

התחיל בזהירות ועלה על הציפיות: כל אירועי ביקור נתניהו בארה"ב

נשיא ארה"ב טראמפ היה נחוש להעצים את המחווה החברית הגרנדיוזית שהעניק לנתניהו. כבר מהרגעים הראשונים לפגישה בחדר הסגלגל, ברור היה שהקסם הרפובליקני חזר

"נדרשנו להתנהל בחוכמה", אמר השבוע גורם שהיה מעורב בקביעת נתיב הטיסה של מטוס "כנף ציון" בדרך לוושינגטון. הוא הסתפק במילים הללו, כתשובה לשאלה אם הנתיב שונה מעט בשל ניסיונות להימנע ממעבר מעל מדינות שעלולות לממש את איום צו המעצר של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג שמרחף מעל ראשו של ראש הממשלה.

נדמה כי הצורך הזה, להתנהל בחוכמה, ליווה באופן אינטנסיבי את חלקו הראשון של השבוע של נתניהו בוושינגטון. ראש ממשלת ישראל הגיע אל הבירה האמריקנית, נישא על גלי הזיכרונות הנעימים מהקדנציה הראשונה של הנשיא הרפובליקני, שבה הקרבה העמוקה בין שני הממשלים תרמה לקידום שורת מטרות ולהעלאת קרנה של ישראל. עצם היותו ראש המדינה הראשון שהוזמן לפגישה אומנם בישרה טובות, אך בנוגע לסוגיות שעל הפרק, נדמה היה בתחילת השבוע שיש לרבע את המעגל. זה, שכולל מחד גיסא את המחויבות למטרת המלחמה הישראלית החיונית לקיומה של הכרעת חמאס, ומאידך גיסא את ההשבה הנדרשת של כל החטופים.

כובד הראש ניכר אצל צוותו של נתניהו בימים שלפני הפגישה, שהתקיימה בשעת ערב של יום שלישי, שעון וושינגטון. לדברי אחד מאנשי המשלחת, ראש הממשלה הבהיר כי מבחינתו זו הפגישה ההיסטורית ביותר, מכל הביקורים הרבים שקיים בבית הלבן במהלך השנים. בבלייר־האוס, בית ההארחה של הבית הלבן למנהיגי מדינות זרות, דלקו האורות עד לשעות מאוחרות. מבחינת המשלחת הישראלית, בקור הוושינגטוני הפריך אומנם עמדה הבטחה לפגישה טובה, אבל נשזרה גם אי־ודאות זהירה מתוחה. נדמה היה כי פגישת הפיוס בין האישים שהתקיימה באחוזתו של טראמפ בפלורידה בחודש יולי החולף, לא בישרה לחלוטין על התמוססות כוללת של המתח שחש טראמפ כלפי נתניהו, מאז שבירך ראש ממשלת ישראל את ביידן על בחירתו לנשיאות. ובכן, היה נדמה. לפני שהמריא אמר ראש הממשלה בנתב"ג כי מדובר בהזמנה שמעידה על עוצמת הברית בין ישראל לארה"ב, וגם על עוצמת הקשר בינו לבין טראמפ. יומיים וחצי לאחר מכן, הוכח שהוא צדק.

טראמפ ונתניהו במסיבת העיתונאים בבית הלבן, ביום שלישי. צילום: EPA
טראמפ ונתניהו במסיבת העיתונאים בבית הלבן, ביום שלישי. צילום: EPA

ביום שלישי אחר הצהריים, בדקות ההמתנה בפתח הבית הלבן לשיירת ראש הממשלה שתעשה את הדרך הקצרה מבית ההארחה שמעבר לכביש, שבחזיתו התנופף השבוע דגל ישראל, אל דלת המעון הנשיאותי, נשמעו היטב צרחות המפגינים מחוץ למתחם. הם קראו בהתלהבות צדקנית לאינתיפאדה ולשחרור פלסטין.

זמן קצר לאחר מכן היה ברור שנשיא ארצות הברית חפץ אף הוא לשחרר את פלסטין, אבל הפעם – מעולו המכביד של ארגון טרור רצחני. היה ברור גם שאנחת רווחה נשמעת אצל המשלחת הישראלית, ושהיסטוריה אכן נרשמת כאן. "ביקור מוצלח ביותר שעלה על כל הציפיות והחלומות שלנו", הגדיר אותו גורם מדיני שעות ספורות לאחר שהסתיים. שנה ורבע לאחר הטבח הנורא שיצא מעזה, 20 שנה לאחר שתושבי היישובים היהודים בה נעקרו מבתיהם, טראמפ הציע כי העזתים הם שיעזבו.

בעלייה מתמדת

כבר מהרגעים הראשונים לפגישה בחדר הסגלגל, ברור היה שהקסם הרפובליקני המוזהב מפוזר בנדיבות בחלל. אגב, גם וילונות הפאר המוזהבים שבו לעטר את חלונותיו הגבוהים, ממש כפי שהנשיא החדש־ותיק מחבב. נתניהו העניק לנשיא ארצות הברית עם הגיעו ביפר מוזהב וביפר רגיל במתנה, כמו כדי להשלים את התמונה המנצנצת. טראמפ אמר לו בתגובה, בנוגע לפעולה נגד מחבלי חיזבאללה, כי "זה היה מבצע כביר".

ולא מדובר ברומן במחשכים. נראה היה כי טראמפ נחוש להעצים את המחווה החברית הגרנדיוזית שהעניק לנתניהו. לחיצת הידיים בחדר הסגלגל לפני הפגישה, טקס שלרוב אורך דקות ספורות ובמהרה מתבקשים העיתונאים בתקיפות לצאת, התארכה הפעם. טראמפ השיב בסבלנות על כל השאלות שהפנו אליו אנשי התקשורת בחדר, ישראלים ואמריקנים. כבר שם הוא החל לפרט את החזון הייחודי שלו לפינוי העזתים מעזה, ולקבלת אחריות אמריקנית לאזור. הוא החמיא לנתניהו, אמר שהיחסים עימו לא נמצאים ב"עליות וירידות" אלא ב"עליות ועליות", וחלק שבחים מרשימים גם לעם בישראל על אומץ ליבו ומלחמתו הנחושה באויביו. החיוך על פניו של ראש ממשלת ישראל שישב לצידו, הלך והתרחב.

כשנשאל טראמפ כמה מתושבי עזה יעזבו על פי תוכניתו, הוא השיב שכולם. כשנשאל לכמה זמן, השיב שלתמיד. כשנשאל לאן, אמר שלא רק למצרים ולירדן – אלא גם למדינות נוספות.

כבר בתחילת השבוע תיאר גורם ישראלי כי העמדה שעימה מגיע נתניהו, היא שחמאס לא יכול להישאר כארגון ברצועת עזה. רעיון ההגליה עלה כבר בפגישות קודמות עם גורמים אמריקניים, וההנחה המבוססת הייתה כי גם הפעם הוא יהיה על השולחן. במשלחת הישראלית ידעו שטראמפ שוקל ברצינות תוכנית לפינוי עזה ההרוסה כדי לאפשר את בינויה מחדש, הכירו את ההערכה הנדל"נית שלו לגבי רצועת הקרקע שעל חוף הים, וגם את ההתבטאויות האחרונות שלו על הצורך שמצרים וירדן יקלטו אליהן פליטים עזתים.

האופן הישיר, המוחלט והכולל שבו הציג טראמפ את הדברים היה הפתעה גם לאנשי המשלחת. "טראמפ העלה פתרונות גאוניים לבעיות שמלוות את מדינת ישראל מאז קיומה", אמר גורם מדיני

ועם זאת, האופן הישיר, המוחלט והכולל שבו הציג טראמפ את הדברים – היה גם בעבורם מעין הפתעה. "טראמפ העלה פתרונות גאוניים לבעיות שמלוות את מדינת ישראל מאז קיומה", אמר גורם מדיני למחרת. הוא לא פירט את מידת המעורבות שהייתה לישראל, אם הייתה, בעצם העלאת הרעיון. הוול־סטריט ג'ורנל סיפר כי רק קומץ יועצים אמריקנים היו בסוד העניינים. חתנו ויועצו של הנשיא, ג'ארד קושנר, אמר לפני כשנה בדיון באוניברסיטת הרווארד בנוגע לעזה, כי האזור שממוקם על קו המים יכול היה להיות בעל ערך רב אם תושביו היו מתמקדים בבנייתו ושיקומו ולא בחפירת מנהרות טרור. "מנקודת מבטה של ישראל, הייתי עושה הכול כדי להוציא משם את האנשים ולנקות את האזור", אמר אז קושנר. גורמים בוושינגטון העלו השערה מבוססת למחרת מסיבת העיתונאים, כי קושנר הוא שעומד מאחורי הרעיון שהביע טראמפ.

לאחר שורת התשובות שניתנו לתקשורת בחדר הסגלגל, התקיימה פגישה בין שני המנהיגים. אחריה קיימו טראמפ ונתניהו מסיבת עיתונאים משותפת. עשרות רבות של עיתונאים גדשו את החדר הגדול בבית הלבן שבו התקיים האירוע, מוזהב גם הוא. ממש הצטופפו משני צידיו. אם נתפסים לפכים קטנים, הפרטים השוליים שמרכיבים את התמונה הגדולה, גם שם אפשר היה להיווכח באופן שבו הצוות הטרי של הממשל החדש דאג לנוחות המשלחת הישראלית.

לפני תחילת מסיבת העיתונאים נכנסה אל החדר צמרת ממשלו של טראמפ. סגן הנשיא ג'יי־די ואנס, שר ההגנה פיט הגסת', ואיתם הפוליטיקאי הרפובליקני הוותיק ניוט גינגריץ'. השליח למזרח התיכון סטיב ויטקוף כבר נראה ברגעים הללו מיודד מאוד עם הצוות הישראלי. אפילו חיבוק נרשם בין ויטקוף לשגריר הישראלי החדש בוושינגטון יחיאל לייטר, רגע שהזכיר שאומנם שניהם איבדו בנים בנסיבות שונות בתכלית, אבל שניהם אבות שכולים.

"בשנינו איראן ניסתה להתנקש"

למחרת, בשעת בוקר מוקדמת של יום רביעי, גורמי ממשל אמריקניים עוד לא אישרו אם התוכנית לפינוי עזה כבר עברה לפסים מעשיים. במסיבת העיתונאים שאלו אנשי תקשורת אמריקנים את הנשיא על איזה מודל חוקי בינלאומי הוא מתכוון להסתמך. הוא מצידו אמר שיהיה בסדר.

נראה כי זו שיטת הפעולה שבה החל לפעול טראמפ באופן מהיר וישיר, מאז שב לנשיאות. כך למשל, האיום שלו בהעלאת מכסים דרקונית על שכנותיו קנדה ומקסיקו עבר בזריזות לביצוע, ואז הושהה בתמורה לכך שמנהיגי המדינות ייעתרו לדרישותיו בכל הנוגע לסיוע במניעת הגירה בלתי חוקית אל תוך ארה"ב.

בשיחה מוקדמת יותר השבוע עם שגריר ישראל באו"ם דני דנון, שהגיע לוושינגטון מניו־יורק לרגל ביקור נתניהו, החל דנון לתאר את שינוי האווירה שמורגש כבר באופן קל גם במסדרונות העוינים של האו"ם. השגרירה האמריקנית המיועדת אליס סטפניק אומנם טרם נכנסה לתפקיד, אבל לדנון ברור שהעבודה המשותפת תהיה טובה. "שנינו באנו מהעולם הפוליטי. היא מכירה היטב את המסדרונות בממשל. באו"ם, נוכל לעבור ממגננה למתקפה. עד עכשיו היינו במגננה. למשל, עוד לא הייתה אפילו החלטת גינוי לטבח שבעה באוקטובר, לא במועצת הביטחון ולא בעצרת הכללית. עצם כינוסו של דיון בנושא הזה יהיה הצהרה חשובה. כשארה"ב עומדת לצידנו, יהיה פשוט יותר גם למדינות אחרות לעמוד לצידנו".

טראמפ ונתניהו במסיבת העיתונאים בבית הלבן, ביום שלישי. צילום: EPA
טראמפ ונתניהו במסיבת העיתונאים בבית הלבן, ביום שלישי. צילום: EPA

עם זאת, באו"ם, עדיין לא יהיה קל. דנון נשאל אם אכן היה חשש בשבועות האחרונים של ממשל ביידן מפני החלטת נגד ישראל בלי וטו אמריקני במועצת הביטחון, כפי שהיה בשלהי ממשל אובמה, חשש שבגינו התנהלו בזהירות בקואליציה הישראלית. "אני לא ראיתי סימנים לזה בשטח", מודה דנון. "היו גם מי שחששו שממש ביום האחרון לממשל ביידן תהיה החלטה במועצת הביטחון על הקמת מדינה פלסטינית. אם הייתי יודע שיש חשש ממשי, לא הייתי בא אז לוושינגטון להשבעת טראמפ".

כשעיתונאית אמריקנית שאלה את טראמפ במסיבת העיתונאים על פתרון שתי המדינות, השיב הנשיא כי "זה לא עניין של שתי מדינות או מדינה אחת, אלא שאי אפשר לחזור על אותה טעות שוב ושוב" – נקודה פשוטה על החזון הבלתי מציאותי השגור כדקלום בקרב מנהיגים ועיתונאים מערביים. "רצועת עזה היא מקום נטול מזל, שיישאר כך עוד זמן רב", אמר, או "חור גיהינום" אם מעדיפים את הגרסה הבוטה יותר. מבחינתו, יש לומר, תושבי עזה עצמם הם "תושבים נפלאים", שנאלצו לסבול שלטון שהרע את חייהם. טראמפ אמר שארה"ב תתפוס את השליטה על רצועת עזה, וכי האוכלוסייה שתתגורר שם בעתיד, לאחר השיקום שיארך 10־15 שנים, תהיה בינלאומית. "זו יכולה להיות הריביירה של המזרח התיכון", אמר.

בנוגע לשחרור החטופים ומעבר לשלב ב' של העסקה אמר טראמפ כי הוא שואף להוציא את כולם, וכי הוא מקווה שהפסקת האש תהיה סופה של שפיכות הדמים. עוד ציין טראמפ כי ממשלו סיים את אמברגו הנשק שלדבריו נקט הנשיא הקודם ביידן מול ישראל, ביטוי שגם נתניהו השתמש בו השבוע לראשונה בוושינגטון, בפגישה עם מנהיגים אוונגליסטים.

הנשיא תיאר כי חתם על צו המורה על עזיבת ארה"ב את מועצת זכויות האדם של האו"ם, בעלת ההטיה הקשה נגד ישראל, ואמר כי הוא מחזיר את מדיניות "מקסימום לחץ" על הסנקציות הכלולות בה – כלפי איראן. טראמפ נשאל אם יש לנצל את נקודת הזמן הנוכחית שבה איראן חלשה כדי לתקוף אותה – אך השיב שלטעמו איראן דווקא חזקה כעת, שכן הממשל היוצא אפשר לה להתחזק. "כשעזבתי, הם לא יכלו למכור נפט לאף אחד", אמר. נתניהו ציין בנוגע לאיראן כי היא ניסתה להתנקש בחיי שניהם, הן בטראמפ הן בנתניהו, באמצעות הפרוקסי שלה, וכי חיוני לוודא שאין ברשותה נשק גרעיני. אם התקווה הישראלית הייתה לאור ירוק לתקיפה של מתקני הגרעין באישור או בסיוע אמריקני של הממשל החדש, זה אינו על השולחן כרגע. אם קמפיין הלחץ הוא שיביא לכך שאיראן לא תתגרען, אמר נתניהו לצידו של הנשיא – מה טוב.

עין לציון

התפיסה של אנשי טראמפ היא כי מדיניות "מקסימום לחץ" שניסה להפעיל כלפי איראן בקדנציה הקודמת נכשל, בין היתר בשל גורמים דמוקרטיים שהבטיחו לאיראנים כי ימיו של טראמפ כנשיא ספורים, ועודדו אותם לכאורה להחזיק מעמד מול המשבר הכלכלי המשמעותי.

טראמפ נשאל פעמיים במהלך הערב אם הסכם עם סעודיה אפשרי בלי הקמת מדינה פלסטינית, והשיב בחיוב. לדבריו "הסעודים רוצים שלום במזרח התיכון. הם עוזרים מאוד".

טראמפ ונתניהו במסיבת העיתונאים בבית הלבן, ביום שלישי. צילום: אבי אוחיון, לע"מ
טראמפ ונתניהו במסיבת העיתונאים בבית הלבן, ביום שלישי. צילום: אבי אוחיון, לע"מ

בעניין האפשרות של החלת ריבונות ביהודה ושומרון אמר טראמפ כי העניין נמצא בדיונים וטרם ננקטה לגביו עמדה. "אנחנו דנים בזה עם נציגים רבים שלכם, אנשים אוהבים את הרעיון. תהיה לנו כנראה הכרזה בנוגע לנושא הזה במהלך ארבעת השבועות הקרובים", אמר. בכך הוא סיפק יותר מידע מאשר בתשובה קודמת בנושא השבוע, שבה רק תיאר עד כמה ישראל קטנה ביחס לשכנותיה.

הנשיא האמריקני נשאל לגבי האפשרות כי יזכה בפרס נובל לשלום, ואמר – "הוא מגיע לי, אך הם לא ייתנו לי את הפרס".

לאחר מסיבת העיתונאים המשיכו טראמפ ונתניהו לארוחת ערב חגיגית בבית הלבן שנמשכה כשעתיים, ולדברי הנוכחים הייתה ידידותית מאוד. לדברי הגורם המדיני, "נשיא ארצות הברית טראמפ דיבר בשיחתם נגד הדיפ־סטייט בישראל והאבסורד של גרירת ראש הממשלה שלוש פעמים בשבוע לדיון בבית המשפט, בזמן שהוא מנהל מלחמה שמשנה את פני המזרח התיכון. היום כולם מבינים שלהפיל ממשלת ימין כשטראמפ נשיא ארצות הברית זה חוסר אחריות לאומית ופגיעה אנושה במחנה הימין. יש כעת כמעט שנתיים שאפשר להוביל בהן לשינויים היסטוריים ואסור לפספס את זה", הוסיף הגורם המדיני, מזכיר את החשש הפוליטי שליווה את נתניהו עם המראתו לבירת ארה"ב, מפני עזיבת הציונות הדתית את ממשלתו. שיחת הטלפון הפומבית הראשונה שניהל נתניהו למחרת הייתה עם השר בצלאל סמוטריץ'. מלשכתו של השר נמסר כי הוא בירך את ראש הממשלה על "ייצוגה של מדינת ישראל בגאווה וזקיפות קומה ועל הצלחותיו בקידום האינטרסים הלאומיים של ישראל, ובראשן החתירה לניצחון ולהשמדת חמאס וביצור ביטחון המדינה, ועל הרמת כבוד ישראל והמורל הלאומי".

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.