שגריר סין בישראל, שיאוֹ ג'וּן-גֶ'נג, פירסם לאחרונה מספר מאמרים בעיתונות הישראלית בשפה העברית והאנגלית. במאמרים אלו הוא טוען כי אין מקום לאנטישמיות בסין, שממשלת סין נאבקת בתופעה, וכי היא מתנגדת לכל התקפה אלימה נגד אזרחים. עוד כתב השגריר, כי סין עשתה מאמצים רבים "לשחרור מיידי של כל בני הערובה והמוחזקים". במקביל, גם פוסט בחשבון הפייסבוק של שגרירות סין בישראל התייחס לאחרונה לנושא החטופים, בפעם הראשונה מאז ראשית המלחמה, והביע תקווה כי החטופים ישובו לבתיהם.
על אף שאלו הצהרות חשובות, הרי שהן עומדות בניגוד מוחלט להתנהלותו של משרד החוץ הסיני ולהצהרותיו מאז ראשית המלחמה ועד היום. נראה שפרסומים אלו נועדו לעוות את המציאות, להשכיח את התנהלותה השערורייתית של סין נגד ישראל, ולנסות להשפיע על תדמיתה של סין בעיני הקהל הישראלי.
מאז נכנס לתפקידו שגריר סין החדש בישראל, בסוף חודש נובמבר 2024, הוא מרבה להיפגש עם גורמים ישראליים שונים, לפרסם מאמרים בתקשורת הישראלית בעברית ובאנגלית, ולדבר על שיתוף הפעולה בין ישראל וסין. נראה שהשגריר החדש מנסה לשקם את היחסים בין המדינות ולהחזיר את האמון שאבד עם פרוץ המלחמה. עם זאת, נדרש הרבה יותר מכך כדי לשקם את יחסי הצדדים.
משרד החוץ הסיני – כרוניקה של הסתה ודמוניזציה נגד ישראל
העמדה הסינית הרשמית לפני ה-7 באוקטובר תמכה בהקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים, אך לרוב נמנע משרד החוץ הסיני מלפרסם הכרזות לוחמניות בסוגייה. עם זאת, מאז ראשית המלחמה, הכרזות דמגוגיות העורכות דמוניזציה של ישראל הפכו ללחם חוקה של ממשלת סין. במקביל, שיח הדמוניזציה והשנאה נגד ישראל ויהודים שבר שיאים חדשים ברשתות החברתיות בסין וכן באקדמיה.
לצורך רענון הזיכרון של שגריר סין בישראל, וגם למען הקוראים ישראלים, אביא מספר שיאים בהתנהלותה העוינת של סין נגד ישראל מאז ה-7 באוקטובר.
סין מסרבת עד היום לגנות את מתקפת הטרור של החמאס ב-7 באוקטובר, את התקפות החיזבאללה, החותים ואת פעולותיה של ממשלת איראן נגד ישראל. בנוסף, ממשלת סין מספקת תמיכה רטורית ומורלית לטרור. במקביל לכך, משרד החוץ הסיני הרבה לגנות את ישראל בגופים בינלאומיים בשל "פגיעה בריבונות ובשלמות הטריטוריאלית" של לבנון, סוריה ואיראן, ולא פספס הזדמנויות לגנות את ישראל בארגונים בינלאומיים בצורה חד-צדדית.

מתקפת הטרור של החמאס תוארה בתקשרות הסינית הרשמית כ"מבצע צבאי" נגד ישראל, וכמעט שלא הוזכרו הזוועות שביצע החמאס. בו בזמן, מרבה התקשורת הסינית לדווח על ההרס ברצועת עזה, תוך הפניית אצבע מאשימה לישראל, לארה"ב ולמערב. חשוב לציין גם כי ממשלת סין אינה רואה בחמאס או בג'יהאד האיסלאמי ארגוני טרור, אלא ארגוני התנגדות. דיווחי התקשורת הסינית מבטאים את הלכי הרוח וקו המחשבה של ממשלת סין, ומשמשים אותה כדי להשתלח בישראל ובמערב.
החטופים הם "מעוכבים"
גם בזירה הדיפולמטית פעלה סין בנמרצות כדי לפגוע בישראל. החל מחודש נובמבר 2023 הכריזו נציגים סינים רשמיים על תמיכה ברורה ב"זכות השיבה". מדובר היה בעליית מדרגה מצד סין, שלפני כן נמנעה מהצהרות בנושא זה. ב-22 בפברואר 2024, אמר מה שינמין, נציג סין לבית הדין הבינלאומי בהאג (ICJ), כי מעשי אלימות המבוצעים נגד ישראלים מצד פלסטינים אינם טרור, אלא מאבק מזויין לגיטימי, "זכות בלתי ניתנת לערעור המבוססת היטב במשפט הבינלאומי". כדי להוסיף חטא על פשע, אירח משרד החוץ הסיני ביולי 2024 משלחת רשמית מטעם ארגון הטרור של החמאס, כחלק מ"שיחות הפיוס" בין הפלגים הפלסטיניים. על אף שמדובר היה באירוע בעל חשיבות סמלית, הרי שממשלת סין נתנה בו, שוב, לגיטימציה לארגון הטרור של החמאס, ונמנעה מלקרוא לשחרור החטופים הישראלים.
גם בנושא החטופים, משרד החוץ הסיני והתקשורת במדינה משתמשים לרוב במילה "עצורים/מעוכבים", ובעסקת שחרור החטופים הנוכחית דיווחה התקשורת הסינית על "חילופי שבויים" משני הצדדים. בניגוד לטענות השגריר הסיני בישראל, סין לא סייעה להשבת החטופים לבתיהם. על פי דיווח ישראלי, דחה משרד החוץ הסיני בקשות ישראליות לסייע לנועה ארגמני, שאימה סינית, בטענה שהיא "רק חצי סינית". כמו כן, פניות רשמיות אחרות בנושא החטופים אל ממשלת סין, נדחו כולן.

במקביל לכך, הרשתות החברתיות בסין, המצונזרות דרך קבע בקפידה על ידי הרשויות, הפכו לכר פורה של תיאוריות קונספירציה, אנטישמיות, הסתה ודמוניזציה נגד יהודים וישראל. על נושא זה, של אנטישמיות ברשת הסינית, עמד כבר בהרחבה החוקר הישראלי טוביה גרינג. היקף תופעה זאת ברשת האינטרנט מעיד על כך שהשלטונות הסינים תומכים בה מאחורי הקלעים, או לכל הפחות מאפשרים אותה ללא הפרעה.
גם מקומו של עולם האקדמיה בסין לא נפקד. במאמרים של חלק מחוקרי המזה"ת באוניברסיטאות סיניות ניתן לראות תופעה מדאיגה של השוואת ישראל לגרמניה הנאצית, דמוניזציה של ישראל ואף ערעור על זכותה להתקיים.
שיח השנאה והדמוניזיציה בדרגים השונים משתלב עם הקו הלאומני הנמצא במגמת עלייה בסין, ומשמש אפשרות לשחרור לחץ וזעם בתקופה של קשיים כלכליים ואחוזי אבטלה מרקיעי שחקים.
סין, ישראל והמערב – חישוב מסלול מחדש
ההשתלחויות של משרד החוץ הסיני בישראל ואיפשור או עידוד שיח השנאה נגד ישראל הם רק חלק מתמונה רחבה יותר. סין משתמשת במלחמת "חרבות ברזל" כדי להצטייר כמובילת מדינות הדרום הגלובלי והציר האנטי-מערבי, תוך ערעור הסדר העולמי בהנהגת ארה"ב.
לאורך השנים האחרונות, ניסתה סין להרחיב את השפעתה במזרח התיכון. היא פועלת להרחיב את קשריה עם מדינות באזור, כולל ישראל, תוך שימת דגש על קשרים בתחום הכלכלה, החדשנות והתשתיות. כעת, מנסה סין להשיב מחדש את יחסי סין-ישראל למסלולם התקין. בזמנים אלו חשוב שגורמים ישראליים, רשמיים ולא-רשמיים יעמדו על המשמר, ויזכירו לנציגי סין את המציאות הקשה.

על מדינת ישראל לשקול צעדים אפשריים כדי לגבות מחיר מממשלת סין על תמיכתה בציר הרשע ובארגוני הטרור. מחיר זה יכול להתבטא, למשל, בהפסדים כלכליים עבור הצד הסיני, על-ידי ביטול חוזים והשתתפות במכרזים, לצד צמצום היחסים בין המדינות למינימום האפשרי. אל לה למדינת ישראל לאפשר לחברות סיניות ולנציגי המשטר גישה לחברות הייטק וסארטאפים ישראלים, שגם הם ינוצלו למאבק האסטרטגי נגד ארה"ב ובנות בריתה במערב. במקביל, על ממשלת ישראל למחות נחרצות בכל הערוצים, פומביים ולא פומביים כאחד, כנגד הנרמול של שנאת ישראל ברשתות החברתיות ובאקדמיה הסינית. גם על הציבור בישראל להסתכל נכוחה על המציאות, ולהבין שממשלת סין היא חלק מהבעיה, ולא חלק מהפיתרון.