לצד חמאס, איראן, רוסיה, סין ואויבים אחרים מבחוץ, דונלד טראמפ פתח את הכהונה השנייה שלו בהכרזת מלחמה על אויב נוסף: חלקים נרחבים מהממשלה הפדרלית. לאחר שבמשך שנים הנשיא הרפובליקני התבטא נגד ה"דיפ-סטייט" באופן שנשמע קונספירטיבי למדי, כעת הוא הגיע לבית הלבן עם תוכנית סדורה שתחשוף ליקויים, פעולות נכלוליות ושחיתויות בקנה מידה עוצר נשימה.
הנציג שלו במאבק הזה הוא אדם מנוסה בתחום – אילון מאסק, שרק לפני שנים ספורות קנה את טוויטר ואז במשך חודשים חשף דו"חות והתכתבויות פנימיות שחשפו מזימות פוליטיות וקשרים בעיתיים ונסתרים עם הממשל. כעת מאסק נכנס בכל הכוח לתפקידו החדש כמנהל המחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE) שהוקמה במיוחד לכבוד המאמץ, והתוצאות הראשוניות שהניב כבר מטרידות, מפחידות ועסיסיות להפליא.

המטרה הראשונה שבחר ממשל טראמפ השני היא USAID – הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי. פירוק הסוכנות כבר בעיצומו, ורק הוראה של שופט פדרלי השבוע להקפיא את פיטורי הבזק של אלפי עובדים מנעה בינתיים את סגירתה בפועל.
מאחורי השם התמים של הסוכנות מסתתרת מפלצת תקציבית שבשנת 2023 (הרשומה המלאה האחרונה שזמינה לציבור) גלגלה תקציבים של קצת יותר מ-40 מיליארד דולר. אומנם מדובר בפחות מאחוז מתקציב הממשלה הפדרלית לאותה שנה, אך עדיין מדובר בהמון כסף – ונראה שנתחים גדולים ממנו חולקו על בסיס סדר עדיפויות שמאלני קיצוני.
דוגמה אחת קטנטנה עליה סיפרה דוברת הבית הלבן בשבוע שעבר – USAID העבירה 1.5 מיליון דולר לארגון סרבי שמטרתו להנחיל "גיוון, שוויון והכלה במקומות העבודה והקהילות העסקיות של המדינה". גיוון, שוויון והכלה, או DEI, הם שם קוד לאידיאולוגיה פרוגרסיבית, וטראמפ הודיע עם השבעתו שבכוונתו לעקור מהשורש את המיזמים הללו בממשלה האמריקנית – קל וחומר את היוזמות האמריקניות למימון האידיאולוגיה הזו מעבר לים.
אך USAID לא פעלה רק לקידום השמאל התרבותי בכל העולם, אלא – ישראלים כנראה לא יופתעו לשמוע – גם תרמה רבות לאויבי ישראל באופן ישיר ועקיף. בתחקיר שפורסם השבוע ב"וושינגטון פרי ביקון" נכתב כי "בכירים אמריקניים בהווה ובעבר שעבדו בצמוד לארגון הסיוע מספרים שבמשך שנים הם צפו בהעברה של מיליוני דולרים לארגונים שפועלים נגד ישראל ולגורמים שקשורים לטרור".

לפי האתר האמריקני, המימון הזה גרם לחיכוכים פנימיים בממשלים שונים, כאשר במקרים מסוימים USAID אף פעלה להסתיר את אופן השימוש בכספי משלמי המיסים. "עבור מי שמאמין בקשר חזק בין ארצות הברית לישראל, חלקים מ- USAID מהווים בעיה מזה שנים", אמר בכיר לשעבר בממשל ביידן שרואיין לתחקיר. "חלק מהעובדים שם אפילו לא התביישו בקשרים שלהם עם ארגוני טרור".
כמה יוזמות מימון הקשורות לטרור כבר פורסמו לציבור: בנובמבר 2022 העניקה USAID מענק של 100 אלף דולר לארגון פלסטיני ששיבח את החזית העממית לשחרור פלסטין. ושישה ימים בלבד לפני טבח 7 באוקטובר העביר הארגון 900 אלף דולר לעמותה עזתית בעלת קשרים הדוקים לחמאס, שבניהולה היה מעורב אחד מבניו של אסמאעיל הנייה.
עם זאת, בתחקיר מובא שהעוינות של USAID כלפי ישראל לא הסתכמה רק בהענקת מענקים: "בהנהגתה של סמנתה פאוור, שמונתה בידי ג'ו ביידן לנהל את USAID, נאבקו בכירים בסוכנות נגד המדיניות הפרו-ישראלית של מחלקת המדינה, ולעיתים קרובות לחצו על עמיתיהם שם לרכך הצהרות ששיבחו את ישראל, כך לפי בכירים לשעבר".
עוד מובא שם, שבמהלך מבצע שומר החומות ב-2021 פאוור בעצמה סירבה להיפגש עם שגריר ישראל בארצות הברית, גלעד ארדן, אלא אם ישראל תסכים להפסקת אש עם ארגון הטרור. החלטתה של פאוור התנגשה עם עמדת המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן.
USAID גם פעלה רבות נגד ישראל מאז מתקפת 7 באוקטובר. בספטמבר 2024 האשימה הסוכנות את ישראל במניעת כניסת משלוחי סיוע לעזה. עובדי USAID אף הרחיקו לכת וקראו למחלקת המדינה להפסיק את הסיוע הצבאי לישראל – בקשה שדחה מזכיר המדינה דאז אנתוני בלינקן. "הם אפילו לא היו מתואמים עם המדיניות של ממשל ביידן", אמר בכיר לשעבר ל"פרי ביקון". "זה לא רק מענקים בעייתיים לארגונים אנטי-ישראליים – מדובר גם במעורבות ישירה בתהליכי קבלת ההחלטות הפנימיים ובהצהרות הרשמיות של הממשל. הם חלק ממנגנון ביורוקרטי שלם, שמטרתו לחבל במדיניות הממשל המכהן ממניעים אידיאולוגיים".

קולות מקומיים, שינוי עולמי
לעיתים המימון של USAID הספיק כדי לקיים ארגונים שלמים בסכומי עתק. דוגמה בולטת לכך פורסמה השבוע על ידי אתר ויקיליקס: סיפורה של רשת "אינטרניוז" (IN). לפי הפרסום, USAID העבירה בשנים האחרונות מאות מיליוני דולרים (כמעט חצי מיליארד בסך הכול) לעמותה, אשר טוענת שמטרתה לקדם תקשורת חופשית ברחבי העולם ולפי נתונים משנת 2023 "עבדה עם 4,291 כלי תקשורת, הפיקה 4,799 שעות שידור בשנה אחת שהגיעו ל-778 מיליון איש והכשירה מעל 9,000 עיתונאים".
הארגון (שסיסמתו: "קולות מקומיים, שינוי עולמי") טוען שיש לו משרדים ביותר מ-30 מדינות שונות, כולל משרדים ראשיים בארה"ב, לונדון ופריז, ומטה אזורי בקייב, בנגקוק וניירובי. בראש הארגון עומדת ג'ין בורגו, שמושכת משכורת של 451 אלף דולר בשנה וקודם לעבודתה באינטרניוז עבדה – כמובן – ב-USAID. לפי ויקיליקס הביוגרפיה של בורגו ושל בכירים נוספים וחברי הדירקטוריון של אינטרניוז הוסרה לאחרונה מהאתר הארגון, אך עדיין נגישה דרך דפי ארכיוניים. לפי רישומי העמותה, ההנהלה והדירקטוריון שלה גדושים בבכירים ובתורמים של המפלגה הדמוקרטית.
עוד נכתב בדיווח כי בשנת 2023 השיקה אינטריוז מיזם משותף, בתקציב של 10 מיליון דולר, עם הארגון של ביל והילארי קלינטון – ותמונה של בורגו נואמת בכנס שלהם נמחקה גם היא מהאתר. כמעט מיותר לציין שלפי דיווחים הארגון תמך ביוזמות שונות ברחבי העולם שמזוהות עם השמאל הפרוגרסיבי, ואף דגל בגישה של צנזורה כלפי גופי תקשורת שלא עומדים בסטנדרטים העיתונאיים שהוא הציב.

אולם גם כאן הסיפור לא נעצר בחשד לשחיתות, בזבזנות או קידום אג'נדה כללית. גם לאינטרניוז – שב-2023 קיבלה מהממשלה הפדרלית 93 מיליון דולר – ישנם קשרים ישירים לפלסטינים ולפעילות נגד ישראל. כך למשל הארגון פרסם דו"ח לשנת 2024 שמסקר את "מצב התקשורת בעזה ובגדה המערבית".
בין האיומים על התקשורת החופשית הפלסטינית שמציין הארגון נמנית כמובן מדינת ישראל, שלפי הדו"ח מדכאת עיתונאים פלסטיניים ולעיתים קרובות גם הורגת אותם. ובעמוד שכותרתו "פרופיל של המדינה", נכתב: "עזה והגדה המערבית סובלות ממשברים רבים בחמשת העשורים האחרונים… משברים אלו הוחרפו על ידי הכיבוש הצבאי, עלייה חדה בהתנחלויות בגדה המערבית והמצור היבשתי, האווירי והימי שהוטל על רצועת עזה מאז 2007".
פטיש או סכין מנתחים
הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי הוקמה על ידי ג'ון פ' קנדי בשנת 1961 במטרה לאחד כמה סוכנויות וארגוני סיוע אמריקניים קיימים תחת גג אחד. כיום, מטה הסוכנות יושב בבניין רונלד רייגן –מבנה מפואר השוכן בלב הבירה האמריקנית, קרוב לבית הלבן ולמבנים פדרליים אחרים. תרומות הסוכנות, שנובעות מאג'נדה פרוגרסיבית, אומנם עוררו חשש כבד בקרב שמרנים אמריקניים, אך גם הניסיונות לסגור אותה מעוררים חשש בקרב רפובליקנים שהצביעו על כך שלצד האמצעים הפסולים, USAID גם משקיעה מיליארדים במיזמי בריאות ורווחה לגיטימיים באפריקה ובאזורים נחשלים אחרים – כולל חלוקת חיסונים, מניעת איידס ואבולה ועוד.

נראה שבשלב הזה רבים מהרפובליקנים בקונגרס מנסים לטשטש את המחלוקות שלהם עם טראמפ ומאסק בעניין באמצעות הסכמה על כך שיש צורך בבחינה מעמיקה של הנעשה בסוכנות. עם זאת, ב"וול-סטריט ג'ורנל" דווח השבוע שרפובליקנים רבים רואים בחלק מהתוכניות של USAID כחיוניות להתמודדות עם יריבות גיאופוליטיות כמו סין ורוסיה, ולכן לדבריהם סגירת הסוכנות תהיה טעות.
בעקבות הפעולות של טראמפ ומאסק, מזכיר המדינה החדש מרקו רוביו משמש כעת כמנהל בפועל של USAID, אך כשהיה סנאטור רפובליקני הוא שיבח שוב ושוב את עבודתה של הסוכנות שעמדה כחומה נגד השפעה סינית במדינות נייטרליות. לפי הג'ורנל, בשיחות עם מחוקקים שהתקיימו לאחרונה, מזכיר המדינה אמר שניתן להציל חלקים מסוימים מסוכנות הסיוע ולשלבם במשרדים אחרים, אך רפובליקנים שמכירים את תוכניות הסוכנות טוענים שעד כה לא הייתה שום הצעה רצינית באשר לאופן שבו מעבר כזה יתקיים.

"הם מימנו הרבה דברים מטופשים. זו עובדה, אבל הם גם עושים הרבה דברים טובים", סיכם חבר הקונגרס הרפובליקני דון בייקון בשיחה עם הוול-סטריט ג'ורנל. "אין צורך לשפוך את התינוק עם המים. במקום להשתמש בפטיש כבד, בואו נוציא סכין מנתחים".