הכרזתו האחרונה של הנשיא דונלד טראמפ, הדורשת את שחרור כל החטופים עד שבת בשעה 12:00, או שתבוטל הפסקת האש ו"הגיהינום יפרוץ", מהווה מבחן לא רק לחמאס, אלא בעיקר להנהגת ישראל. הצהרה זו מחזירה את הקבינט הישראלי לנקודת האפס, ומאפשרת לו לבחון מחדש את אסטרטגית ניהול המלחמה, ואף את מטרות המלחמה.
מאז ה-7 באוקטובר, נשמעו שתי אסטרטגיות עיקריות: האחת, הכנעת חמאס ורק אז השבת החטופים. במסגרת אסטרטגיה זו, ישראל הייתה צריכה לנקוט בשיטות התקפיות שונות; כתישה מאסיבית של עזה, הפסקת הסיוע ההומניטרי ופינוי אוכלוסייה. השנייה, השבת החטופים ורק אז הכנעת חמאס. במסגרת אסטרטגיה זו ישראל הייתה צריכה ללכת על עסקת "כולם תמורת כולם", ואז להשמיד את האויב.
כעת, עם איפוס השעון ההיסטורי, על ממשלת ישראל לבחון מחדש את כל הקלפים, כולל את האפשרות לכרות ראשית את ראש הנחש האיראני, באמצעות פגיעה בתכנית הגרעין שלו.
בבואה לעשות כן, על ממשלת ישראל להעמיד לנגד עיניה עובדה יסודית כהנחת מוצא, והיא שעזה היא שורש הסכסוך. אם כל יתר האויבים של ישראל גורמים רעה לישראל, הרי שעזה (ואיראן) הם הרע גופא. הרע כשלעצמו. עזה אינה עוד חזית צדדית במאבק של ישראל. עזה היא מנבטת טרור, המופעל נגד ישראל במגוון שיטות: פילוג העם כאסטרטגיה ראשונה במעלה, גרימת חוסר יציבות, ביצוע מתקפות טרור, פגיעה כלכלית וניסיון מתמשך לשלילת הלגיטימציה של מדינת ישראל בזירה הבינלאומית.
פתרון יסודי לבעיה בעזה ישפיע באופן מכריע על ביטחון ישראל, שכן עזה היא ליבת הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אפילו בקרב הימין הישראלי נשמעת לעיתים הטענה כי "אין פתרון לעזה". דווקא בשל כך, איפוס הזירה העזתית ישפיע לטובה על כל התמונה האזורית.

פתרון בעזה אינו עניין מקומי בלבד – הוא יקרין ישירות גם על יהודה ושומרון, ויאפשר יישום פתרונות קונסטרוקטיביים למוקדי הטרור שם. לאורך השנים, מדינת ישראל עסקה בכיבוי שריפות – מבצע רודף מבצע, סבב רודף סבב – אך כל אלה לא שינו את המאזן האסטרטגי, והשאירו את האויב עומד על רגליו, ממתין להזדמנות הבאה. למרות מימדי ההרס הנוכחי בעזה, ישנה סכנה שברמה האסטרטגית לא השתנה דבר.
לכן, השאלה המרכזית היא האם ישראל תבחר להשמיד את האויב לחלוטין, או שתסתפק בסבב נוסף שבסופו חמאס עודנו קיים, מתעצם וממתין למכה הבאה.
מעבר להשלכות הביטחוניות, החלטתה של ישראל כיצד לפעול בעזה תשפיע באופן ישיר גם על יחסיה עם ממשל טראמפ. טראמפ, שהפגין תמיכה חסרת תקדים בישראל במהלך כהונתו הקודמת, ומאז כניסתו בשנית לבית הלבן, מצפה מישראל לעמוד מאחורי המדיניות התקיפה והפרו ישראלית שלו. אם ייווכח שישראל אינה מוכנה לעשות את הנדרש כדי להבטיח את ביטחונה, הוא עלול להגיב בהתאם.
לסיכום, כל עוד עזה קיימת במתכונתה הנוכחית, ישראל לא תתקיים בביטחון, וחרב המלחמה תמשיך להתנופף מעל לראשנו – בכל הגזרות. יש לנצל את ההזדמנות שניתנה לישראל עם האולטימטום של טראמפ, ולשנות את פני המזרח התיכון באופן שיביא ודאות, שקט וביטחון לישראל.
*החוקרת היא מומחית לניהול וממשל, וחוקרת בכירה בתנועת הביטחוניסטים