יום שני, אפריל 14, 2025 | ט״ז בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ישראל שמאי

כתב ועורך בדסק העומק של מקור ראשון, עו"ד ומגיש הפודקאסט 'בוא נחשוב'

למי שלא מפחד להעמיק: ההסכת שמתאר את האתגרים של המערב

"רוח מערבית" הוא הסכת פילוסופי–אקטואלי מעמיק שיודע להוריד רעיונות גדולים אל קרקע המציאות

ב־11 בספטמבר 2001 אריאל ויטמן, אז תלמיד בתלמוד תורה חב"דניקי בברוקלין, נצמד לחלון כיתתו וצפה בעשן המיתמר ממגדלי התאומים, עד שנכנס המלמד וצעק: "ביטול תורה", סגר את הווילונות והחל ללמד. כשהמלמד יצא מהכיתה, מיהרו התלמידים להסתכל בחלון אך כבר לא ראו את המגדלים. האירוע הותיר חותם עמוק בוויטמן ובאותו יום התחייב בפני עצמו שלא לתת לאף אחד לסגור בפניו את הווילון ולהסתיר מפניו את העולם החיצון. בהסכת "רוח מערבית", הוא מבקש לפתוח את הווילונות ולחשוף באוזני המאזינים את אתגרי המערב במאה ה־21. הוא מציע מבט מעמיק על אירועים גלובליים דרך הפריזמה של המערב, עם פרשנות מנומקת.

ההסכת עוסק במגוון רחב של תחומים מדיניים ופוליטיים, מפילוסופיה פוליטית, חופש הביטוי, שמרנות בישראל, תרבות ה־woke ופוליטיקת זהויות ועד התמורות באיראן ובעולם הערבי, מערכת המשפט, מדיניות כלכלית נכונה וסוגיות דת ומדינה. אם אתם מחפשים הסכת פילוסופי־אקטואלי מעמיק והוגן שיודע להוריד רעיונות גדולים לקרקע המציאות, זה ההסכת בשבילכם.

ויטמן (36), עורך מדור הדעות של גלובס, הוא ליברל קלאסי, אך לצד הצגת השקפתו האישית והאופן שבו הוא מנתח את המציאות, בכל פרק הוא מארח אישים שונים המציגים נקודות מבט מגוונות. במרואיינים אפשר למצוא דמויות המזוהות עם הימין כמו פרופ' גידי ספיר, הרב חיים נבון ורן ברץ, כאלה המזוהות עם השמאל כגון יו"ר לשכת עורכי הדין עמית בכר ופרופ' מני מאוטנר וכן אישים בולטים במגזר הערבי כמו ח"כ מנסור עבאס וראש עיריית אום אל־פאחם סמיר מחאמיד. בחודשים האחרונים החל להעלות יותר ויותר אישים בולטים בארה"ב כגון המועמד לנשיאות ויווק רמאסוואמי או שליח FOX לישראל טריי ינגסט. הפרקים הללו הם כמובן באנגלית.

הפרקים אורכים כשעה, ובהם ויטמן נכנס לעובי הקורה ומבקש להביא את כלל הזוויות האידאולוגיות בחברה הישראלית ואף מעבר לה. לעתים מתגלגל השיח לדיונים פילוסופיים שמתנתקים במידת מה מהמציאות – לשיקול המאזינים.

ויטמן שואל את השאלות הנכונות ונוהג לתת למרואיין זמן רב להסביר את עמדותיו. מחד, יש בכך יתרון כיוון שהמרואיינים מצליחים לשטוח את משנתם לאט ובבהירות, אך מאידך לעיתים ההסברים מעט חוזרים על עצמם וטוב יעשה ויטמן אם יקטע מרואיינים שממאנים להגיע לנקודה.

ההסכת מופק ברמה גבוהה ואיכות השמע טובה בשורה התחתונה מדובר במוצר איכותי, מחכים ומעמיק, שמתבלט בנוף הישראלי בזכות התכנים הרחבים והפרשנות האנליטית שהוא מספק. הפודקאסט מתאים למאזינים שמחפשים שיח מעמיק ולא נרתעים מדיונים ארוכים ומפורטים ומשפה גבוהה ומהווה קול ייחודי וחשוב במפת התקשורת בישראל.

פרקים מומלצים

פרק 140: דני אורבך

ההיסטוריון הצבאי פרופ' דני אורבך שעוסק באתגרי המערב והליברליזם מסביר על הפגיעה של פוליטיקת הזהויות במדינות המערב וביכולת לקיים חברה חופשית.

פרק 124: רננה לויאני

מחברת הספר "האמת חייבת להיאמר" ד"ר רננה לויאני מסבירה מדוע פוליטיקאים אינם מסוגלים לקבל את ההחלטות הנכונות; למה ניהול תקציב המדינה אף פעם לא יספק אותנו; על מתן רישיונות נשק לגברים ועל הבעיות במערכת החינוך.

שווה האזנה

עושים מינהר: כשהעולם הפך לכחול בבוקר אחד במאה ה–19 הפכה השמש לכחולה והקור התפשט ברחובות אף שהייתה זו עונת הקיץ. ההסכת הזה יגלה לכם את הפתרון לתעלומה.

מאחד העם – לוי אשכול.  ההסכת מבית יד לוי אשכול עוסק במורשתו של רה"מ שמורשתו רלוונטית גם לימינו אנו. על קבלת ההחלטות שלו בעיתות משבר, מדיניות הקליטה שהנהיג, הדיפלומטיה שניהל ועוד.

העולם של יוזביץ': פרופ' אוריה שביט הגיע להסכת הוותיק כדי לדון בספרו החדש "מלחמת היהודים", שבו חקר מהו הגורם המשפיע על ההצבעה בבחירות וקבע כי לא מדובר על מוצא עדתי או תפיסה אידאולוגית.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.