שלטונות מצרים עשויים לסייע לנו להכריע פה ויכוח טרי: האם המפקחת על ההיסטוריה במשרד החינוך נהגה נכון כשהנחתה את המורים להפסיק ללמד בכיתות את התזה שלפיה מלחמת יום הכיפורים פרצה בגלל סרבנות שלום ישראלית, לא בגלל תשוקת מלחמה מצרית, חלילה.
היסטוריונים וחוקרים שהתפרנסו במשך שנים מפמפום התזה המגמתית הזו, כמו גם מערכת "הארץ" שחשפה את ההנחיה הפדגוגית החדשה, זעמו על המפקחת. הם האשימו אותה בשכתוב ההיסטוריה. אבל הנה דווקא מצרים מאותתת לנו שמשרד החינוך צודק. היא מתנהלת באופן שסודק את הקשר בין הנכונות הישראלית לשלום ובין שיקולי המלחמה שלהם. כמעט 46 שנים אחרי חתימת הסכם שלום בין שתי המדינות, אשר עלה לישראל במחיר טריטוריאלי עצום, קהיר מתעקשת לבנות צבא אדיר, שמן הסתם אינו נחוץ לה לצורך מלחמה עם קפריסין או מלטה, ומבססת את אחיזתו בסיני באופן שמסגיר כוונות רעות.
כבר ימים לא מעטים רוחשות להן שמועות מטרידות בנדון, ובשבועיים האחרונים הן קיבלו אישוש רשמי. שני דיפלומטים ישראלים בכירים התריעו בזה אחר זה מפני סכנה מצרית מתעצמת לביטחון ישראל. השגריר באו"ם דני דנון אמר בריאיון לתחנת הרדיו קול ברמה: “הם משקיעים מאות מיליוני דולרים בציוד חדיש כל שנה, אין להם איומים (אחרים) בגזרה, אז למה הם צריכים את כל הצוללות והטנקים האלה?". דנון הוסיף: “אחרי 7 באוקטובר זה צריך לעורר דאגה. למדנו את הלקח, חייבים להסתכל על מה שקורה שם. צריכים להיערך לכל תרחיש. צריכים לשאול את ארה"ב למה הם (המצרים) צריכים את כל זה".

גם השגריר החדש בארצות הברית, יחיאל לייטר, הזהיר: "יש פה בסיסים (מצריים) בסיני שיכולים לשמש אך ורק לנשק התקפי. זאת הפרה ברורה (של הסכם השלום). במשך זמן רב העלמנו עין, אבל זה נמשך. זאת סוגיה שנניח על השולחן בקרוב מאוד ובזהירות".
פרשן מצרי בכיר המקורב לשלטון, עמר אדיב, היה פחות זהיר השבוע בטלוויזיה. "בעת הנוכחית ובתנאים הנוכחיים אנחנו לא מתכוונים להיכנס למלחמה עם ישראל", אמר האיש, והדגיש את המילים "בעת הנוכחית", כלומר "בשעה הזאת (הוא הציץ בשעון) 22:15". כמה וכמה פרשנים מצרים נוספים שנדרשו לסוגיה התבטאו באופן דומה, בלי ספק בהשראה מגבוה. ואכן, בישראל לא חושדים אומנם שהמצרים עומדים לתקוף אותנו בקרוב, אבל כן חוששים שמצרים נתונה בעיצומן של הכנות שקדניות לעימות כוחני איתנו בטווח רחוק, אולי ביום שאחרי טראמפ.
מצרים לא נערכת לתקוף את ישראל בקרוב, אך היא מפירה בשיטתיות את הנספח הצבאי בהסכם השלום איתנו, ובונה צבא אדיר ומדאיג מאוד
מצרים מפירה כבר שנים את הנספח הצבאי בהסכם השלום איתה, ובעיקר מפירה מאז המלחמה. היא מציבה בסיני כוחות רבים מעבר למותר לה, בנתה שם שלושה שדות תעופה צבאיים ושלושה נמלים צבאיים, ועוד כהנה וכהנה תשתיות לאחסון אמל"ח, עשרות גשרים ומנהרות לצורך חצייה מהירה של תעלת סואץ. במכתב שח"כ עמית הלוי מהליכוד שיגר החודש לראש הממשלה נתניהו, על סמך עדכונים שקיבל מגורמים מוסמכים, צוין שהצבא המצרי הוא הגדול ביותר במזרח התיכון, עם למעלה ממיליון חיילים, 4,000 טנקים ויותר מאלף כלי טיס.
הלוי הציע שתרחישי הייחוס במערכת הביטחון יתמקדו לא רק בסכנה האיראנית, וייקחו מעכשיו בחשבון גם את האיומים הקרקעיים הנשקפים לישראל במעגל הראשון. הוא ציין את העוינות המצרית העממית לישראל, זו שהסכם השלום בגין־סאדאת לא הצליח מעולם להפיג. נו מור וור, הכריז סאדאת בשעתו, אבל גם ערפאת השמיע הבטחות דומות, והסוף ידוע. האזרח המצרי הממוצע, במיוחד האליטה המצרית, חולמים על מזרח תיכון נטול ישראל, והשליטים המתחלפים בקהיר נעתרים לדעת הקהל.

חוסני מובארכ המנוח הואיל בטובו לבקר כאן רק פעם אחת, בהלוויית רבין, ועבד אל־פתאח א־סיסי אף פעם לא. לאורך עשר שנות שלטונו הוא הסתייע רבות בישראל, מול אויבים מבית ומחוץ, אבל לא טרח להתנצל בפניה כשחייל מצרי רצח שני חיילים שלנו בקיץ 23' או כששוטר מצרי רצח שני תיירים ישראלים באלכסנדריה, ביום השני למלחמה. ישראל, מצידה, אפילו לא טרחה למחות. יחסי שתי המדינות עדיין בנויים על אינטרסים משותפים מסוימים, אך לאורך כל השנים עמדו בסימן של נרצעות ישראלית. ירושלים עדיין חוששת למחות בקול על הפרות הסכם השלום. כשפניתי השבוע ללשכת נתניהו בבקשת התייחסות לדאגות המוחצנות של השגרירים דנון ולייטר, נעניתי ב"ראש הממשלה מודע לעניין, ויותר מזה לא נפרט".
נביאים בע"מ
כל צרכן של תחזית מזג אוויר יודע שטווח התחזית המקובל על מקצועני התחום הוא ארבעה ימים, לא יותר. תחזית מעבר לארבעה ימים שייכת לתחום ההימורים יותר מאשר למדעי הטבע. ובכל זאת, כל השבוע החולף עמד בסימן של הימורים. אפילו בשירות המטאורולוגי לא עמדו בפיתוי, ובאחת מתוכניות האקטואליה ניבאו גל קור עוצמתי ושלגים בשפע שבוע מראש. כשהשורות הללו יורדות לדפוס בטוחים שם כבר הרבה פחות, ואולי אף הספיקו להפיק את הלקח המתבקש, לקח לא רק מטאורולוגי: עמידה בעקרונות והיצמדות לעובדות משתלמת יותר מנהירה אחרי משאלות הלב.