שבת, אפריל 12, 2025 | י״ד בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

זו חוויה אחרת לגמרי לקרוא את הסיפור של ציון בפעם הראשונה בגיל מאוחר

חברתי הטובה המאיירת רחלי שלו הוציאה לאור עיבוד מחודש לקלאסיקה ״אל עצמי״ של הסופרת גלילה רון־פדר־עמית והפכה אותו לרומן גרפי מרהיב. ואפילו שאל עצמי הוא ספר כזה שכל ישראלי קרא ומכיר וצפה בגרסה הטלוויזיונית שנעשתה לו בשנות השמונים או באחד העיבודים לתיאטרון - אני, לא קראתי את אל עצמי אף פעם

כמה פעמים כבר כתבתי על זה שאת ה״השכלה״ התרבותית שלי צרכתי באופן שונה מהרגיל. כלומר, לאורך השנים, ההיכרות שלי בתור צרכן תרבות (ישראלית בעיקר) עם תכני תרבות למיניהם לא קרתה באופן המקובל. אני לא ממש יודע להגדיר מהו האופן המקובל, אבל בוודאי יש כזה. אצלי דברים קורים אחרת. ההיכרות שלי עם קלאסיקות קאנוניות למיניהן, כאלה שכל ילד או נער ישראלי גדלו עליהם בזמן אמת בהתאם לגיל, אצלי יכולים לקרות בזמן אחר, במקום אחר. כך קרה למשל לפני חצי שנה כשחברתי הטובה המאיירת רחלי שלו הוציאה לאור עיבוד מחודש לקלאסיקה ״אל עצמי״ של הסופרת גלילה רון־פדר־עמית והפכה אותו לרומן גרפי מרהיב. ואפילו שאל עצמי הוא ספר כזה שכל ישראלי קרא ומכיר וצפה בגרסה הטלוויזיונית שנעשתה לו בשנות השמונים או באחד העיבודים לתיאטרון – אני, לא קראתי את אל עצמי אף פעם (אף שבאיזשהו תא אחורי בזיכרון המוקדם שלי זכורה לי הכריכה שלו מאיזה מדף בספרייה כלשהי) ולא ידעתי ממש במה מדובר.

איור: ורד צין
איור: ורד צין
בשבוע הספר האחרון כשהלכנו עם הילדים לסיבוב הקבוע במתחם התחנה בירושלים, קנינו עותק של אל עצמי גרסת הרומן הגרפי. רחלי איירה תוך חצי דקה הקדשה מאוירת לעקיבא שהתרגש מאוד ותחבנו אותו בשקית המתפקעת. בלילה, אחרי שעקיבא נרדם כשליד מיטתו ערמת ספרים חדשים, התגנבתי בשקט, שלפתי את אל עצמי מתוך הערמה, הכנתי תה ושקעתי בספה. גבר בן 32 שוכב על הגב ובן רגע נשאב לתוך ספר קומיקס. מה יש להגיד. אני כבר מכיר בעצמי את הרגעים האלה בחיים. כמו הנסיעה ההיא לא מזמן שבה שמעתי מהתחלה ועד הסוף לראשונה את ״הכבש השישה עשר״ או הרגע ההוא ששמעתי לראשונה את ״עוף גוזל״ בגיל 16. רגעים שאני מכנה אותם ביני לבין עצמי רגעי השלמה. השלמה בעיקר במובן של השלמת חומר, ואולי גם השלמה פנימית עם נכסי תרבות שבמובנים רבים שייכת גם לי ואין מוקדם או מאוחר וכאשר נפגשים – נפגשים. וככה, עם התה על הספה, בשעת לילה מאוחרת, קראתי מכריכה לכריכה את היומן של ציון הילד העזוב מבית־שאן. קראתי עליו ועל סבתא שלו ועל מרקו ועל גברת שרוני וניר שרוני וכמובן על בתיה. חשבתי על זה שזו חוויה אחרת לגמרי לקרוא את הסיפור של ציון בפעם הראשונה בגיל מאוחר. זה כמו שאנשים אומרים אחד לשני, אני מקנא בך שעוד לא ראית את הסרט הזה או לא שמעת את האלבום הזה. כי אין תחליף למפגש ראשון עם יצירה שנוגעת עמוק בלב. אי אפשר לשחזר את הרגע הזה.

עמדתי על במה בתל–אביב אבל הלב שלי והדמיון שלי שוטטו אל בית–שאן. עירו של ציון ועירם של סבא וסבתא שלי זיכרונם לברכה

עברו כמה חודשים, ובסוף השבוע האחרון באיזה ערב קריר במיוחד, ירדתי מירושלים לתל־אביב בטויוטה הלבנה והקטנה שלי, להשתתף בערב ההשקה של אל עצמי בספריית בית אריאלה. התיישבתי בשורה הראשונה ליד גלילה רון־פדר־עמית בכבודה ובעצמה – האישה שהביאה לעולם את ציון ואת אל עצמי ועוד כמות לא הגיונית של כותרים. הערב נפתח בביצוע בלתי נשכח של אסתר רדא לשיר ״ילדות נשכחת״, אחריה עלו חן ארצי־סרור ומאיה קוסובר וסיפרו כל אחת על החיבור האישי שלה לספר. אחר כך עלתה המחזאית עדן אוליאל וקראה־הציגה כמו שרק היא יודעת קטעים מתוך הקומיקס שהוקרנו על המסך, ואז עליתי אני לבמה והקראתי לבקשת רחלי קטע מתוך הספר המקורי, זה שלא קראתי מעולם.

הסתכלתי על הקהל תוך כדי ההקראה. חיפשתי את ציון באולם של בית אריאלה ולא מצאתי אותו. לרגע היה נדמה לי שהוא מבזיק בעיניים של מישהו ואז של מישהי. אבל ציון של ממש לא מצאתי. עמדתי על במה בתל־אביב אבל הלב שלי והדמיון שלי שוטטו אל בית־שאן. עירו של ציון ועירם של סבא וסבתא שלי זיכרונם לברכה. סבא יעיש וסבתא סול. שם, בביקורים הדו־שנתיים שהיינו מבקרים אותם הייתי רואה הרבה ״ציונים״ כאלה מסתובבים ברחוב. כאלה שגבולות העיר המוזנחת היו עבורם גם הגבולות של העולם כולו. כאלה שאולי היו רוצים להיגאל וכאלה שאפילו לא העזו לחלום על גאולה. חשבתי על זה שהערב לכבוד אל עצמי צריך היה לשכפל את עצמו גם אל בית־ שאן, ואופקים ובאר־שבע ולוד, ושם בקהל אנשים ממש יבינו על מה מדובר, שם בקהל אנשים ירגישו את ציון בדם, לא כי הם קראו עליו בספר, אלא כי הם עצמם ציון. ציון האמיתי.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.