יום רביעי, אפריל 16, 2025 | י״ח בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ענבל רץ גלמור

פובליציסטית חוקרת יהדות ארה"ב, ממקימות יחד ישראל- מיזמים לחיבורים בחברה הישראלית ובתפוצות

יהדות ארה"ב עדיין לא עיכלה שטראמפ נכנס לבית הלבן

התנועה הרפורמית והתנועה הקונסרבטיבית תקפו בחריפות את תוכנית טראמפ להגירה של תושבי עזה. מהממשל הקודם של ביידן הם חשו אכזבה נוכח חוסר טיפולו באנטישמיות

יהדות ארה״ב עומדת נבוכה מול תוכניתו של הנשיא טראמפ בנוגע לעזה. במשך שנים נושא הסכסוך הישראלי פלסטיני היה מושא מרכזי בביקורת על מדיניות ממשלות הימין בישראל ביו״ש ובעזה. הצעתו כי אמריקה תשלוט ברצועה ותפנה משם את העזתים למדינות שכנות או אפילו מרוחקות לא עוברת חלק בקהילה היהודית.

התנועה הרפורמית, שבדף הבית שלה מצויה הצהרה על הצורך לקלוט מהגרים מהעולם לאמריקה, פחות התחברה להצעה להוצאת מהגרים מעזה. ״אנחנו מגנים בתוקף את ההצעה שתוארה בידי הנשיא טראמפ בה ארה"ב תשתלט על רצועת עזה במתכונת של פיתוח נדל״ן, תוכנית זו אינה ריאליסטית ומסוכנת" כתבו, "טרנפסר ל – 2 מיליון עזתים למיקום לא ידוע ושליטה של ארה"ב יגרמו לחוסר יציבות. הדבר יהווה סיכון בטחוני חמור לישראל…פוגע בזכות להגדרה עצמית של הפלסטינים…מסכן את עסקת הפסקת האש ושחרור החטופים הנוכחית כמו גם את שלביה העתידיים. וחותר תחת עיקרון פתרון שתי המדינות אשר למרות הכל הוא עדין האופציה הטובה ביותר לשלום ביטחון ויציבות בר קיימא לכל תושבי האזור״.

התנועה הקונסרבטיבית הגיבה במסר מתון יותר: "על ממשל טראמפ לשתף פעולה עם ראש הממשלה נתניהו כדי ליצור תוכנית רצינית להשבת כל החטופים, להזיז את חמאס מהשלטון…ההצעה מסיטה את תשומת הלב מהצרכים הדחופים של ישראלים ופלסטינים ומנוגדת לערכים יהודיים ולמשפט הבינלאומי… העברה בכפייה של אוכלוסייה הוא פרק כאוב בהיסטוריה היהודית ואל לנו לעולל זאת לאחרים", הזהירו רבני התנועה.

תושבי רצועת עזה בחאן יונס, היום. צילום: עאבד ראחים חאטיב, פלאש 90

אך לא כולם היו נחרצים באותו האופן. אייפא״ק, השדולה הפרו ישראלית, התעלמה מהנושא ובחרה להתייחס רק לסוגייה האיראנית. העיתונות השמרנית ראתה בהצעת טראמפ דרך להודיע לעולם שמה שהיה הוא לא מה שיהיה – ה"טאבלט "פרסם מאמר שכותרתו ״סופה של של פלסטין״.

טבח ה – 7 באוקטובר טלטל את הקהילה היהודית בארה"ב. המתקפה האכזרית על מדינת ישראל הזכירה נשכחות והחזירה את הקהילה היהודית לטראומת עבר. ימי מלחמות ששת הימים ויום כיפור, ימים בהם יהודי אמריקה חששו כי מדינת ישראל עומדת בפני השמדה והעם היהודי בפני שואה נוספת, צרובים בזיכרון. במקביל להתמודדות עם תמונות הזוועה שהגיעו מישראל, הקהילה היהודית באמריקה מצאה עצמה תחת מתקפה אנטישמית משולבת, בצמתים מרכזיים, בקמפוסים ומחוץ למוסדות יהודיים.

הפעם, האירועים גאו לסדר גודל ש שהיה מוכר רק ליהודי אירופה של שנות השלושים. יהודי אמריקה פגשו אנטישמיות לאורך ההיסטוריה, אך לא נתקלו במימדים כאלה. בנוסף, צרבה  בבשר תחושת הבגידה  מצד ארגוני זכויות האדם שלצידם עמדה יהדות ארה"ב בעבר כתף אל כתף במאבקים חברתיים. למען זכויות נשים, מהגרים ונגד גזענות. עתה מרגישים היהודים מופקרים מצד אותם "חברים" נוכח המתקפה האנטישמית.

בראש המחדל עמד הממשל הדמוקרטי. התנהלותו המבישה מול המתקפות האנטישמיות בקמפוסים, העובדה כי לא טרח למנות מטעמו גורם מטפל בנושא הוסיפה לתחושת האכזבה. הכעס בקרב הקהילה היהודית היה גדול. מנהיגים יהודים ליברליים איימו על ממשל ביידן כי אל לו לחשוב כי הקול היהודי מובטח לו. לעומתו, הנשיא טראמפ, שהואשם לא אחת ע״י יהדות ארה"ב הליברלית באנטישמיות, מינה צוות שיגבש תוכנית להתמודדות עם התופעה עוד טרם נכנס לתפקיד באופן רשמי. בימים האחרונים צוותו פרסם תוכנית היסטורית מקיפה למיגור האנטישמיות, וכן מינה צוות משפטי שיסייע לסטודנטים יהודים שנפגעו מאנטישמיות להגיש תביעות נגד האוניברסיטאות.

סטודנטים מפגינים נגד ישראל ובעד חמאס בקמפוס של אוניברסיטת קולומביה בניו-יורק
סטודנטים מפגינים נגד ישראל ובעד חמאס בקמפוס של אוניברסיטת קולומביה בניו-יורק. צילום: AFP

יהדות ארה"ב הליברלית טרם עיכלה את חזרתו של טראמפ לחדר הסגלגל וכבר נדרשת להגיב על סוגית ליבה בוויכוח עם ממשלת ישראל.  לאור מצבם של שלושת החטופים ששבו, החשש לגורלם של אלה שנותרו מאחור ולמען שלומם וביטחונם של אזרחי ישראל ויהודי התפוצות, יהיה נכון לו ההנהגות בישראל ובקהילה בארה״ב יתמקדו בתיקון הקרע בינינו בטרם יעסקו בסכסוך עם שכנינו.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.