ב-7 באוקטובר 2023, חוותה מדינת ישראל את האסון הגדול בתולדותיה. ההתקפה הפתאומית והקטלנית של חמאס על ישראל, שכללה ירי רקטות והתקפות קרקעיות בשטחי הדרום ולאחר מכן גם בגבול הלבנון, הובילה לאובדן חיים, זוועות בלתי נתפסות והשפעות רבות על החברה הישראלית כולה. אך מלבד הגבורה השכול והכאב, מלחמת חרבות ברזל הציבה בפני המדינה גם את האתגר של שימור הזיכרון, הקשר לדור הצעיר ותיעוד ההיסטוריה בצורה אחראית ומשמעותית.
לאחר מלחמת ששת הימים, עלו משפחות שכולות ל"אתר הקרב" ובנחישות רבה תוך התמודדות עם הטרקטורים של קבלני ירושלים, עצרו בגופם את תוכניות העירייה, שביקשה לבנות במקום שכונת מגורים. במאבקם העיקש, הקימו את מה שלימים הפך לאתר הנצחה לאומי וכיום המרכז למורשת מלחמת ששת הימים בגבעת התחמושת. במקום נאספו אינספור עדויות של לוחמים, ארכיון מסמכים, תמונות ויומנים. הוקם מוזיאון המספר את סיפור המלחמה שבשישה ימים שינתה את פני המזרח התיכון בקרבות קשים ובגבורה עילאית ונשמרו התעלות הממחישות את הלחימה העיקשת על גבעת התחמושת.
כל אלה תרמו רבות לתיעוד והנצחת ההיסטוריה של מדינת ישראל, שבלעדיה אין לנו עתיד. מאות אלפי אנשים מהארץ ומהעולם הגיעו ומגיעים לאתר ללמוד על מורשת ששת הימים, על ערכים של רעות, ציונות, אהבת הארץ ואחוות לוחמים.

הקמת האתר לשימור מורשת מלחמת ששת הימים היה צריך מלכתחילה לקום על ידי מדינת ישראל, זהו תפקידה של המדינה לשמר את העברה. טוב עשתה המדינה שהכירה באתר כאתר מורשת לאומי, גם אם שנים לאחר שהוקם על ידי משפחות שכולות. טוב תעשה המדינה אם תקים גוף מורשת דומה למלחמת חרבות ברזל. המורשת של מלחמה זו לא תוכל להימחק מההיסטוריה, ואין ספק שהיא תשפיע על החברה הישראלית לשנים רבות. הקמת גוף מורשת שיוכל למלא תפקידים חשובים וביניהם התיעוד ההיסטורי (תוך שמירה על הדיוק היסטורי), גבורת הלוחמים, ההזדהות עם האובדן וזיכרון הנופלים הנרצחים.
החשיבות המרכזית של הקמת גוף מורשת הוא בהנצחת הזיכרון של הגיבורים והקורבנות. צריך לזכור כי במלחמה זו באו לידי ביטוי הנחישות הצבאית יחד עם הלחימה עיקשת של כיתות הכוננות של אזרחים, שוטרים וחיילים, שנזעקו מבתיהם ללא קריאה התייצבו ואמרו "הנני".
כדי שמורשתם של האנשים שיחיו את הזיכרון של ה-7 באוקטובר בכל רגע בחייהם – תישמר, יש מקום להקים גוף אחד שיתעד את הסיפורים האישיים, את העדויות ואת החוויות, לצד סיפורי הגבורה והקרבות בכל זירות הלחימה.
הגוף שיוקם, יפתח כלים חינוכיים לדורות הצעירים, שיתמודדו עם השאלות הקשות בהקשר למלחמה, להשלכותיה ולזיכרון. בעידן שבו הרשתות החברתיות ממלאות תפקיד משמעותי בהפצת מידע, גוף המורשת של חרבות ברזל יכול לשמש כמרכז מידע אמין ומדויק עבור הציבור הרחב. גוף זה, יוכל להוות בית עבור הלוחמים, המשפחות השכולות ונפגעי המלחמה, כפי שאתר המורשת לאומי בגבעת התחמושת מהווה עד היום עבור הלוחמים ובני המשפחות השכולות, של מלחמת ששת הימים.

הקמת גוף מורשת למלחמת חרבות ברזל אינה רק פעולה של זיכרון אלא גם פעולה של תיקון. בהיסטוריה של עם ישראל, הזיכרון מהווה חלק בלתי נפרד מהקיום הלאומי. ככל שנשקול את החשיבות של שמירת המורשת הזו, נבין עד כמה הכרחי להקים גוף שיעשה זאת בצורה סדורה ומדויקת. המורשת שנשאיר לדורות הבאים היא תמצית הכוח שלנו כעם, וזהו זמן נכון להקים גוף שיבטיח את שמירת הזיכרון לעתיד.