יום רביעי, אפריל 2, 2025 | ד׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ישראל שמאי

כתב ועורך בדסק העומק של מקור ראשון, עו"ד ומגיש הפודקאסט 'בוא נחשוב'

עם תחקיר יסודי וסגנון ייחודי, דורון פישלר מלמד בכל פעם משהו חדש

״התשובה״, ההסכת הפופולרי של דורון פישלר, מצדיק בכל פרק מחדש את הצלחתו המסחררת ועם זאת יש מקום לשיפור בגזרת החפירות

אל דורון פישלר נחשפתי לראשונה לפני כשבע שנים דרך סרטון שפרסם ובו טען בתוקף שסקאר – אולי נבל הדיסני המפורסם בהיסטוריה – בעצם הופלל בידי סימבה. ההגשה המשעשעת והמהנה של פישלר שבתה אותי, והיא המוטיב המרכזי בעשייתו. המוטיב הזה שזור בכל מה שהוא יוצר, החל מסרטוני ביקורת "משחקי הכס", דרך ההסכת "המובן מאליו" שהגיש בכאן 11 ועד מושא הביקורת שלנו היום – "התשובה". אם עדיין לא שמעתם על התשובה, אתם כנראה חדשים בעולם הפודקאסטים, שכן מדובר בהסכת שנבחר כבר חמש שנים ברציפות לפודקאסט השנה בקטגוריית "העשרה" באתר geektime (מתוך שש שנים שבהן הוא באוויר).

הפורמט של ״התשובה״ פשוט. פישלר הכריזמטי לוקח שאלה ועונה עליה. השאלות עוסקות בכל נושא לא אקטואלי שתוכלו להעלות על הדעת: מי באמת גילה את אמריקה, מה זה dark matter (חומר אפל), ואפילו האם ניתן להגיע לת"א מירושלים במגלשת מים. על השאלות הללו, חלקן מעמיקות ועוסקות בעניינים כבדי משקל ואחרות היפותטיות ומבדרות, פישלר עונה בסגנונו הייחודי. הוא לא ניגש אליהן באופן יבש ואינפורמטיבי, אלא שוזר את העובדות בתוך נרטיבים סוחפים, מטאפורות ולעיתים אף במשחקי תפקידים שמוסיפים ממד דרמטי או קומי. כל זאת בקצב טוב ותוך שימוש באפקטים קוליים במידה הנכונה, עם הומור סרקסטי ומשחקי מילים.

מאפיין חשוב נוסף בהתשובה הוא שפישלר עורך תחקיר מעמיק לקראת כל פרק. הוא מקפיד להפריד בין עובדות לדעות ולהסתייג ממקרים שבהם קיימת מחלוקת, הוא מביא עמדות שונות ומפנה למקורות רלוונטיים. המגוון הרחב של הנושאים מונע שחיקה אצל המאזינים.

הנקודה המרכזית שטעונה שיפור היא שפישלר נוטה לעיתים להתחפר יותר מדי בנקודות מסוימות. כך למשל בפרק המסקרן על מידת האמינות של ויקיפדיה הוא עשה דרך ארוכה מאוד כדי להעביר מספר נקודות פשוטות. סוד הקסם של ההסכת הוא האישיות של פישלר והיכולת שלו להקליל נושאים ולהגיש אותם בצורה מהנה, אך מוטב יהיה אם יהפוך חלק מהפרקים לקצרים ותכליתיים יותר. הפופולריות האדירה של התשובה מלמדת כי ההגשה הדרמטית וההומור הסרקסטי של פישלר אהובים על רבים, אך מטבע הדברים לא כולם יתחברו אליהם.

ההסכת אינו יוצא באופן סדיר. הוא חלק מרשת "עושים היסטוריה" וככזה הוא מוקלט ונערך בסטנדרטים הגבוהים ביותר.

זהו אחד ההסכתים האיכותיים, המהנים והמעשירים ביותר בעברית, שמצליח להפוך ידע כללי לחוויה. הסגנון הייחודי של פישלר, בשילוב עם תחקיר יסודי והיותו מספר סיפורים מחונן, הופכים את ההסכת למומלץ לכל מי שאוהב ללמוד משהו חדש ולהתבונן על העולם מזוויות מפתיעות ובאופן קליל. בשורה התחתונה, מדובר בהסכת חובה לכל מי שנהנה מסקרנות אינטלקטואלית, הומור מושחז וסיפורים טובים.

פרקים מומלצים 

עגבנייה היא פרי או ירק?

לטעמי, הפרק הכי מיוחד של ההסכת שבו פישלר ועמית אולמן מקליטים יחד פרק בסגנון ראפ.


מה רע ב–666?

מה הקשר בין המספר 666 לשטן? שלל תיאוריות שכוללות אכילת ספרים ונשר שאומר "אוי אוי אוי".


מה נאכל ב–2051?

על הצורך לשנות את האוכל שלנו בעתידועל הניסיונות להמציא את האוכל של מחר, לרבות חרגולים.

שווה האזנה:

שומר סף: עקיבא ביגמן. עיתונאי "מידה", עקיבא ביגמן, התארח בהסכת של גדי טאוב וסיפר על התחקיר החשוב והמעמיק שערך בנושא הכשלים הבלתי מדוברים בצה"ל לפני 7 באוקטובר ובעיקר אחריו.

Office Ladies: העיבוד האמריקני של "המשרד" חגג השבוע 20 שנה. מומלץ להאזין להסכת של שחקניות הסדרה ג'נה פישר ואנג'לה קינזי, שהן חברות קרובות במציאות. רוב הפרקים עוסקים בקטעים או בדמויות מסוימות מתוך הסדרה.
תל–אביב 360: להבין מזרח תיכון. דו"צ בערבית אביחי אדרעי, עיתונאי כאן 11 רועי קייס וד"ר מיכאל מילשטיין התארחו בהסכת של אוניברסיטת ת"א ודיברו על מה שחשוב לדעת כדי להבין את המזה"ת, איך המלחמה השפיעה על המקום של ישראל במרחב ועוד.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.