מסע היסטורי בין כוכבים
מה זה סופרנובה? איך נוצרת ערפילית? ומאיפה הגיעו חלקיקי ניטרינו? החלל מלא עובדות מדעיות מרתקות, רק שלהסביר אותן, קצת קשה יותר. 'סיפורי סופרנובה' מנגיש את המושגים הללו דרך מסגרת סיפורית – עומר ורום מבלים שבוע אצל סבא וסבתא, והבילוי הופך למסע למידה מתמשך. בכל יום מימי הביקור אצל סבא וסבתא, מתרחש גילוי חדש – הביצה שסבא מבשל מתפוצצת, מה שמוביל לגילוי כוכבים מתפוצצים; משחק המחבואים ממשיך לדיון על ערפיליות חבויות; ואנקדוטות קדמוניות, כמו דו קרב סוער בין שני חוקרים וקיסר סיני שהיה בטוח שהשמים זוהרים לכבודו, צובעים את הרובד ההיסטורי בססגוניות מושכת. האיורים היפהפיים בשילוב צילומים מן החלל הופכים את הספר ליצירה מרהיבה לילדים חובבי מדע, ולא רק.
סיפורי סופרנובה, יוסי ניר, איורים: אורית מגיע שולב, בהוצאת למה וכנרת זמורה דביר
טווס נודד דובר יידיש
טווס הזהב יוצא למסע בעולם בחיפוש אחר חברים. בכל מקום אליו הוא מגיע – יוון, סיביר, יפן ועוד – הוא פוגש דוברי יידיש צעירים. הטווס ובני שיחו מנהלים שיחה קצרה הממזגת עברית ויידיש, וכל שיחה חושפת במשהו מן התרבות המקומית כמו גם את הנסיבות בהן הדמויות למדו להכיר את השפה. בכל מקום הטווס משאיר אחריו נוצת זהב למזכרת, שהופכת לדרישת שלום מחבריו בתום המסע. טווס הזהב, שהפך למוטיב דומיננטי בספרות היידית, מסמל בשירה כיסופים וכמיהה לבשורות טובות. ההערכה לה זכה בעבר ותחושת הנטישה המוציאה אותו אל המסע, הופכים למשל על מצבה של שפת היידיש, שהלכה וננטשה ובמקביל זוכה לעדנה מחודשת. לסיפור מתלווה מילון יידי-עברי המופיע בצידי העמוד השמאלי, אלמנט שפתי המהווה גשר בין השפות ובין הדורות.
נוצת הזהב, בני מר, איורים: יעל אלברט, בהוצאת הקיבוץ המאוחד
אודי שחר חוזר
סדרת 'ג'ינג'י' של גלילה רון פדר עמית היא מהסדרות האהובות והנקראות ביותר בישראל. גם ההורים לילדים של היום זוכרים את דן, מושיק, שגית וכמובן את דנה פישמן המעצבנת. הסדרה זכתה עם השנים לעיבוד בימתי וטלוויזיוני, וכעת יוצאת גם גרסת הקומיקס. הסיפור, שהתפרסם כסיפור קומיקס בהמשכים בירחון 'אדם צעיר' עוסק באודי שחר – ג'ינג'י וחבריו שעוקבים אחרי שכן חדש ומסתורי שחושדים בו כמרגל המוסר סודות למדינת אויב. כמו כל סיפורי ג'ינג'י – המוקד הסיפורי סובב סביב הפעילות המשותפת של החבורה ומה שראוי לציון הוא ההחלטה להמשיך ולהתמקד בכך, ולא לכתוב עלילה הכפופה לזמן. בסיפור אין טלפונים סלולאריים, בינה מלאכותית או אינטרנט, מה שהופך את הכתיבה לאתגר בפני עצמו. על פי התוצאה, זה לא חסר והקוראים הצעירים לא חיפשו אלמנטים עכשוויים. חבורות, כך מסתבר, הן תמיד מעל לזמן.
ג'ינג'י – הקומיקס, ע"פ ספריה של גלילה רון פדר עמית, תסריט: נטעלי גבירץ, איורים: רעות בורץ, בהוצאת מודן
לצאת ממצרים עם מכחול
כבר שנים ששי צ'רקה מנפיק ספרי קומיקס משובחים השואבים השראה מההיסטוריה היהודית ומחכמת חז"ל. רגע לפני פסח הוא יוצא עם 'לראות את עצמו' שבו בן דמותו – מאייר מוכשר – נזרק לימי העבדות במצרים. המצרים מבחינים בכשרונו של גיבור הסיפור, 'עצמו', ומובילים אותו לעבוד בסדנת הציור. עשרת המכות ניחתות על סובביו והוא ניצל ממוות ברגע האחרון בזכות מכת חושך. הוא מתעד בציוריו את יציאת מצאים ואת שירת הים, וגם את מלחמות עמלק ועד למתן תורה. צ'רקה בעצם יוצר פרשנות אמנותית לחובה של האדם לראות את עצמו כאילו יצא ממצרים ובאמצעות הסיפור הוא מניח את שאלת ה'אילו' – אילו אני עצמי הייתי באותה תקופה, איך היו נראים חיי? הרפלקסיה הזו יפה, חיננית וכדרכו של צ'רקה גם רוויה בהומור.
לראות את עצמו, כתב ואייר: שי צ'רקה, בהוצאת מודן
מחשבות טובות
חוויה רווחת היא שהמחשבות שלנו חושבות את עצמן, גם אם אנחנו לא רוצים לחשוב אותן. בסיפור 'למחשבות שלי יש כנפיים' גיבורת הסיפור אינה מצליחה להירדם בשל מחשבות רצות וחרדתיות, בין אם אמיתיות או מדומיינות. אמה מגיבה באמפתיה ובסבלנות, ומסייעת לה למקד את תשומת הלב בזיכרונות חיוביים ומנחמים. דרך דימוי פיוטי של מחשבות כציפורים שמפרפרות במוחנו – הספר מלמד כיצד לאפשר למחשבות הטובות "לקנן" ולהישאר איתנו, בעיקר לפני השינה. האיורים משלימים את התחושה: לצד רקעים כהים המביעים את שעת הלילה והפחד, ישנם רגעים צבעוניים ובהירים הממחישים תקווה, חום וזיכרונות טובים. זהו ספר שקט, רגיש ומנחם, אשר מציע שפה רגשית בגובה העיניים ומתייחס ברצינות לרגשות של פחד, מתח וחרדה שילדים חווים לפני השינה – ומציע דרכי התמודדות עדינות ומעשיות. הטכניקה המוצעת פונה לילדים אך מדברת גם ללבם של מבוגרים.
למחשבות שלי יש כנפיים, מגי סמית, איירה: ליאן האץ', בהוצאת אריה ניר ומודן