שבת, אפריל 5, 2025 | ז׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

גדי איידלהייט

מומחה טכנולוגיות מידע ומבקר ספרים באתר "ספר שקראתי השבוע"

מותחן שמסביר איך לכתוב מותחנים בזמן נסיעה על רכבת דוהרת

מצד אחד, מדובר בסיפור מתח קלאסי. מצד שני, יש בו פרודיה מובהקת על הסוגה. איך לקרוא אותו? זו כבר החלטה שלכם

"כולם כאן ברכבת חשודים" הוא ספר מחווה נהדר לספרות המתח. משמו, מהרכבת, ואפילו ממפת הקרונות המופיעה בתחילת הספר, ניתן להבין שעיקר המחווה היא לאגתה כריסטי והבלש פוארו, אך גם מקומם של קונן דויל ושרלוק הולמס לא נעדר, וכפי שאומרת דמות נרגנת בסיפור: "לא נשכח את אדגר אלן פו".

ארנסט קנינגהם, סופר בתחילת דרכו שספרו "כולם במשפחה שלי הרגו מישהו" – ממואר המתאר חופשה מסויטת עם רוצח סדרתי – זכה להצלחה מסוימת אם כי לא גדולה במיוחד, מנצל הזמנה לפסטיבל סופרים כדי לאסוף חומרים לספרו השני, ואולי גם כדי לקבל ציטוט לכריכה מסופר מפורסם. באופן משונה הפסטיבל מתרחש ברכבת החוצה את אוסטרליה, ולפסטיבל הוקצו כמה קרונות בלבד, כך שמספר המעורבים, שכולם יהיו חשודים, מצומצם.

"כולם במשפחה שלי הרגו מישהו" הוא ספר אמיתי של בנג'מין סטיבנסון עצמו. במציאות הוא דווקא רב־מכר, וההתייחסות שלו לעצמו משעשעת למדי, כך שבספר יש גם גוון פרודי על הז'אנר כולו. פתיחת הספר מאששת גוון זה, כאשר קנינגהם כותב לעורכת שלו עד כמה הוא מתנגד לכתיבת פרולוג מאולץ בספר שיהיה בו כך וכך, ולמעשה כותב את הפרולוג השגרתי תוך שהוא מגלה לנו פרטים שונים על הספר ובעיקר שיהיה בו רצח, שניים למעשה.

מאחר שהספר כותב את עצמו תוך כדי סיפור המאורעות, הוא ארס־פואטי וגם מטא־ספרותי, כלומר הוא כותב על ומנתח את ספרות המתח עצמה: איך כותבים אותה, מה מותר ומה אסור לעשות, מה נחשב אמין ומה קלישאתי, והכול בליווי דוגמאות שמשתלבות בסיפור. קנינגהם, כלומר סטיבנסון, מנסה להציג את עצמו כמספר אמין. אין הפתעות, כל מה שהוא יודע גם אנחנו יודעים, ואין שום סיבה שלא נפתור את הפשע לפניו או ביחד איתו. כשיתגלה הפתרון לא נוכל להאשים אותו בכלום, ויתרה מכך, אולי כחלק מהכתיבה הקומית, הוא גם מפרט בדיוק את מבנה הספר ומתי אנו עוברים מחלק לחלק.

ברובד התחתון מצוי סיפור הבלש עצמו, והצורך לפענח את הפשע ומה בדיוק קרה שם (וכמובן לכתוב על זה ספר). סטיבנסון לא משקר. תשעים אחוזים מהרמזים הדרושים לפתרון מופיעים כבר בחלקים הראשונים. לכולם יש מניעים, לכולם יש אירועים והתנהגויות לא מוסברות, יש קשרים רבים בין האנשים שיתגלו תוך כדי הספר, וגם המון הטעיות. אגיד רק זאת: ככל שמשהו מופיע בצורה סתמית ואגבית יותר, וזו יכולה להיות כל מילה בערך בספר, נגלה בסוף שהייתה לה חשיבות. לרוב, הערבוב בין הסוגות והקפיצות מהעלילה לניתוח העלילה משולבים בצורה מוצלחת, ואולם, כנראה כחלק מהפן הפרודי, כמה דברים בעלילה הולכים לכיוון מעט אבסורדי, שלא קיים במותחנים שספר זה משמש עבורם כמחווה, כך שחוזקו של הספר אינו בסיפור המתח עצמו אלא בצירוף שלו עם הרבדים האחרים.

אופיו רב הרבדים של הספר, שנותן לו ממדים נוספים מעבר לספרות בלשית, מצריך קריאה בו כספר בלש דוגמת כריסטי וניסיון לפענח את התעלומה. במקביל, יש להתייחס אליו כמדריך כתיבה המסביר ומדגים תוך כדי תנועה – תרתי משמע, אנחנו על רכבת דוהרת – איך כותבים ספרות מתח. אף שלכאורה יש כאן סתירה, כדאי להתמסר לסטיבנסון ולתת לו להוביל אותנו, בלי לטרוח להתרכז בכל פרט ופרט אלא ליהנות מהשנינות, כולל ההומור העצמי על הז'אנר כולו. אין דרך אחת נכונה לקרוא ספר, אולם במקרה זה נראה לי שקריאה מכמה נקודות מבט תעצים את ההנאה.

כולם כאן ברכבת חשודים // בנג'מין סטיבנסון

מאנגלית: דנה אלעזר הלוי / כתר / 340 עמ


ספרים חדשים

תלוי באור // אסתר פלד | כתר / 279 עמ'

כלת פרס ספיר לשנת 2017 חוזרת בספר החוקר את עולם הרמייה העצמית. במרכזו עילם, צייר מבטיח שמתעקש לתלות בתערוכת היחיד הראשונה שלו בגלריה נודעת ציור קטן של פני תינוק מסתוריים. את הציור הזה ייקח עימו לאשתו של בעל הגלריה, ביום שיתגלה כיום האחרון בחייה. במהלך ימי השבעה על אשת בעל הגלריה מתחולל מאבק איתנים בשאלת הבעלות על הציור.

חמישה מתקני עולם שלא הותירו חותם מיוחד // יניב זך | טנג'יר / 158 עמ'

ארגז מסמכים ישן שנרכש במכירה פומבית מוביל למסע בעקבות חמישה ישראלים מהפכנים שסיפורם נשכח כליל: טרוריסט יהודי כושל, רוויזיוניסט רודף קומוניסטים, פנתר שחור למוד אכזבות, פציפיסט חיפאי חדור להט ציוני, ולוחם צדק שהתגייס לטובת הגרועים שבעבריינים. כולם חיו, חלמו, פעלו, לא ממש הצליחו ואז נעלמו.

חולם ולוחם // סרן אמתי גרנות ז"ל והרב תמיר גרנות | ידיעות ספרים / 247 עמ'

מאז היותו בן 18 כתב אמתי גרנות יומנים אישיים ובהם חקר את חייו, את ערכיו ואת משמעות קיומו. לאחר נפילתו בקרב בצפון הארץ בתחילת מלחמת חרבות ברזל מצאו הוריו את היומנים, שחשפו טפחיים מדמותו הייחודית ומעולמו הפנימי, ואת הרף המוסרי הגבוה שהציב לעצמו. האב, הרב תמיר גרנות, ערך מבחר מהיומנים, הוסיף ביאורים ומחשבות משלו ויצר דיאלוג מרתק בין אב לבן, בין עבר להווה ובין כאב לתקווה.

מעשה בצדיק ואלונקה // הרב חיים נבון | ידיעות ספרים

בין קהילות ישראל המבכות את חללי המלחמה, נתייחד מקום גם לצערה המיוחד של הקהילה הקטנה של ישיבות ההסדר, שהוכתה מכה קשה מאוד. שיעור חללי ההסדר בין הנופלים במלחמה עולה עשרות מונים על חלקם באוכלוסייה, והישיבות הוכו באבל וביגון. הספר מרכז את סיפורי חייהם של חללי ישיבות ההסדר בשנה הראשונה של המלחמה, ומראה כיצד פעלו בחיי המעשה טרם נפלו בקרב.

כתבות קשורות

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.