יום חמישי, אפריל 10, 2025 | י״ב בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אליצפן רוזנברג

כתב, עורך, ופרשן כלכלי משנת 2005 בעיתונות הכללית והכלכלית

לא רק הבנקים: כך ניצלו חברות ביטוח הרכב את השנה האחרונה

הרווחים העצומים של הבנקים תפסו את מלוא תשומת הלב, אבל יש עוד גופים פיננסיים שעושים הון על חשבוננו בצורה לא הוגנת ומצליחים להישאר מתחת לרדאר

הדו"חות הכספיים של הבנקים לסיכום שנת 2024, שפורסמו לפני כשבועיים, עוררו מחדש את זעם הציבור. המחיר הכבד שמשלמים משקי הבית על הריביות הגבוהות, לעומת הריביות הזעומות שניתנות על הפיקדונות – יצרו לגופים הפיננסיים רווחים אדירים. הלחץ הציבורי הצליח להניב בימים אלו מתווה של הקלות מסוימות ללקוחות הבנקים. ראוי לדון במתווה הזה, אבל לא נעשה זאת הפעם. בטור הזה נתמקד דווקא ברווחים של גופים פיננסים אחרים.

2024 הייתה שנה מוצלחת לא רק לבנקים. הזרקורים מופנים אומנם למערכת הבנקאית (ובצדק!), אבל גם חברות הביטוח לא טמנו את ידן בצלחת. אם ניקח את שש חברות הביטוח הגדולות – הן סיכמו את שנת 2024 עם רווח מצטבר של כמעט 6 מיליארד שקלים, פי שניים מהסכום שהרוויחו בשנה הקודמת. אלה אומנם לא המספרים של הבנקים, אבל מדובר בהחלט בסכומים גבוהים מאוד. הרווח הזה מגיע בין השאר מייקור הפרמיות למבוטחים. אנחנו מרגישים את זה היטב בכיס, במיוחד בביטוחי הרכב.

בין ינואר 2022 לינואר 2025 עלו מחירי ביטוח הרכב בישראל ביותר מ־40% בממוצע. בחלק מהמקרים מדובר גם ביותר מ־50%. שוק הביטוח אמור להיות תחרותי, בהתחשב בכך שישנם 15 שחקנים בתחום, ובכל זאת המחירים עולים ומכבידים עלינו.

למה זה קרה? דו"ח שפרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת לפני שנה, מספק כמה הסברים. לפי הדו"ח, עלויות התיקונים במוסכים גדלו בכ־17% מינואר 2022 ועד ינואר 2024. גם מחירי החלפים עלו בחדות בתקופה הזו. על פי תחשיבי חברות הביטוח, בשנים האחרונות עלות התיקון במוסכים היא כ־70% מהפרמיות שהציבור משלם (כלומר, רוב דמי הביטוח הולכים לשם). הגידול במספר התאונות, במיוחד הקטנות יחסית, מה שמכונה "נזקי פח", הופך את מרכיב החלפים לקריטי. מאז משבר הקורונה חלו עיכובים בייצור, ובעיות בשילוח הבינלאומי העמיקו את הבעיה. מחירי החלפים מצויים בסימן עלייה, והתחזקות הדולר רק מוסיפה לכך.

למרות הירידה בהיקפי גנבות הרכב, חברות הביטוח ממשיכות להיתלות בהן כדי להצדיק את ייקור הפרמיה בשנים האחרונות

סיבה לא פחות קריטית להתייקרות היא העלייה הדרמטית בגניבות רכב, שבמובן מסוים גם היא נגזרת ממצב חלקי החילוף. לפחות לפי נתוני החברות המספקות שירותי איתור לרכבים, היקפי הגנבות גדלו בעשרות אחוזים, והעלייה בהיקף גנבות הרכב גורמת לעלייה חריגה במחירי הביטוחים. זהו טרור כלכלי המשפיע על כיסו של כל אזרח ישראלי המחזיק ברכב. הנזק הכספי לחברות הביטוח נאמד לטענתן במאות מיליוני שקלים בשנה, והן לא שומרות אותו בבטן. ההוצאה הזו מגולגלת אלינו המבוטחים, בייקור הפרמיות בביטוח המקיף והחובה, אבל לא רק. כחלק מניסיונן להפחית סיכונים, חברות הביטוח מקשיחות את הדרישות והתנאים למיגון הרכבים. הדרישות הללו עולות לנו כמובן עוד כסף, ומוסיפות מאות שקלים להוצאות הרכב.

הציבור משלם אומנם לחברות הביטוח פרמיות בסכום מצטבר של יותר מ־16 מיליארד שקל בשנה, אבל נכון לשנת 2022 וחלק ניכר משנת 2023, שיעור הרווח שלהן היה קטן וחלקן אף רשמו הפסדים. אלא שהמצב הזה השתנה. את הנתונים הללו ניתן היה לראות כבר בדו"חות שפרסמו חברות הביטוח לרבעון הראשון של 2024, וביתר שאת בסיכומה של שנת 2024 כולה. חלקן כבר הגיעו לרווחיות יוצאת דופן. אינדיקציה נוספת לרווחיות הזו ניתן לראות בזינוק של מניות חברות הביטוח. המשקיעים מבינים את הפוטנציאל, הביקוש עולה ומדד מניות הביטוח, הכולל שמונה חברות ביטוח הנסחרות בבורסה בתל אביב, טיפס בשנה האחרונה ביותר מ־70%.

גם בפיקוח כבר לא יכלו להישאר אדישים לייקור הפרמיות המתמשך בשלל תירוצים, בעוד רווחי החברות הולכים וגדלים מרבעון לרבעון. בספטמבר האחרון שלחה רשות שוק ההון מכתב לראשי חברות הביטוח, בדרישה להציג בפניה את הנתונים שלפיהם חושבו תעריפי ביטוח הרכב בשנתיים האחרונות. "בעקבות ההתפתחויות והשינויים בענף ביטוח רכב רכוש בשנים האחרונות, ועל רקע פרסום התוצאות הכספיות של חברות הביטוח לשנת 2024 בענף, בכוונת רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון לבחון את התפתחות הפרמיות ואת מידת התאמתן לרמות הסיכון הביטוחי בענף", נכתב בפניית הרשות למנכ"לי חברות הביטוח.

במכתבה ציינה הרשות כי "ככל שתימצא אי הלימה בין הפרמיה הממוצעת בפועל ובין פרמיית הסיכון, הרשות תשקול להורות לחברה להגיש לאישורה פרמיות מעודכנות, בהתאם לסמכותה".

הרמת מוסך

לא מדובר רק בכך שייקור הפרמיות הוא הרבה מעבר לעלייה בסיכון, אלא שהסיכון עצמו הולך ומצטמצם. על פי נתוני משטרת ישראל שפורסמו, חלה ירידה בהיקפי גנבות הרכב בשנת 2024 לעומת 2023. גורמים המעורים בתחום מספרים כי בחודשים האחרונים נעשים מבצעי אכיפה רחבי היקף בשיתוף פעולה בין משטרת ישראל, גורמי ביטחון נוספים וחברות איתור הרכב, ואלו מניבים תוצאות.

אגב, הנתונים הרשמיים של משטרת ישראל כפי שפורסמו, סותרים את נתוני חברות האיתור. אלה נוהגות לפרסם מדי רבעון נתונים המצביעים על מגמה הפוכה, ולפיה קצב הגנבות רק מתגבר. צריך לקחת את הנתונים הללו בעירבון מוגבל, משלוש סיבות. הראשונה, שבניגוד לנתוני המשטרה הרשמיים, המספקים גם מספרים מוחלטים של גנבות, חברות האיתור אינן מפרסמות מספרים אלא רק שינוי באחוזים. השנייה היא שהחברות הללו "חולשות" על נתח מצומצם משוק הרכב ואין להן תמונה מלאה, והסיבה השלישית ואולי המרכזית – עם כל הכבוד, יש להן אינטרס להציג עלייה בגנבות, אחרת, לפחות חלק מהשירות שהן מספקות די מתייתר.

אז כפי שהבנו, הגיע הזמן להוזיל את ביטוחי הרכב. חצי שנה עברה מאז שרשות שוק ההון פנתה לחברות הביטוח כדי לבחון את הרווחיות הפנומנלית שלהן בענף. ומה יצא מזה? "אנחנו מנתחים את המגמות ולומדים את הנתונים מקרוב", צוטט לאחרונה רו"ח ודיע עואד, סגן בכיר לממונה על רשות שוק ההון, המופקד על תחום הביטוח ופניות הציבור. לדבריו, עדיין נעשה ניתוח של הדאטה, כאשר חלק מהחברות לא מיהרו לשתף פעולה ובתגובה אף ננקטו נגדן עיצומים.

חשוב לציין גם שעל הפרק עומדת כרגע רפורמה בתחום המוסכים והחלפים, שאמורה להיכנס לתוקף בחודש הבא. ככל שלא יהיו עיכובים והיא תצא לפועל, היא אמורה להוזיל את עלויות תיקוני הרכב והחלפים ובכך להשפיע גם היא על הוזלת מחירי הביטוח. בשורה התחתונה, לחברות הביטוח נגמרו התירוצים להכות אותנו בכיס. הציבור חסר סבלנות ובצדק, והשינויים הללו חייבים לבוא לידי ביטוי בפרמיות ובהקדם. אם זה לא קורה בשוק שיש בו מספיק שחקנים כדי לייצר תחרות – זה בדיוק הזמן והמקום שבו הפיקוח צריך להיכנס לתמונה.

כתבות קשורות

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.