יום שני, אפריל 14, 2025 | ט״ז בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

תמיכה במחבלים, והפצת שקרים אנטי-ישראליים: פעילות עדאלה במלחמה

עדאלה פועל כבר שנים נגד מדינת ישראל, דרך פעיליו, דו"חות מגמתיים וארגונים בינלאומיים. אולם לאחר ה-7 לאוקטובר אפילו עדאלה שברו את השיאים של עצמם בהפצת נרטיב מוטעה על ישראל

מאז ה-7 באוקטובר 2023, ארגון עדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, העניק ייצוג משפטי לעשרות סטודנטים ישראלים שהואשמו בתמיכה בטרור. רובם עשו זאת באמצעות רשתות חברתיות ביום הטבח או קצת לאחר מכן. ניכר שעדאלה עושים עבודה טובה, כי בתחילת 2025, פורסם ב"ישראל היום" כי למעלה מ-180 תלונות הוגשו לוועדות המשמעת באוניברסיטאות השונות בגין חשד להסתה ותמיכה בטרור מצד סטודנטים מאז תחילת המלחמה, אולם מרבית התיקים נסגרו. למעשה, אותם סטודנטים שהואשמו בתמיכה בטרור עברו על חוקי מדינת ישראל בכל הנוגע לתמיכה בפעילות טרור, ולפי המדיניות המוצהרת של מוסדות הלימוד עליהם לחקור את הנושא ולמצות את הדין עם סטודנטים שעולה חשד לגביהם.

במקביל, עדאלה מפעיל זרועות רבות בהצהרות מגמתיות שמטשטשות את האשמה הבלעדית של חמאס בפרוץ המלחמה, והתנהלות בסטנדרטים כפולים בכל הקשור לזכותם של יהודים להגן על עצמם. באפריל 2024 הארגון שלח מכתב לפרקליט המדינה, ליועצת המשפטית לממשלה, למפכ"ל המשטרה ולשר המשפטים, ובו דרש "חקירה מיידית של מקרים אפשריים של הסתה לרצח עם על ידי אישי ציבור שונים מאז תחילת המלחמה ב-7 באוקטובר". המנהלת המשפטי של עדאלה, סוהאד בשארה, ציינה כי "הרטוריקה הנתמכת על ידי פקידי ציבור, כמו גם על ידי הציבור הרחב, משקפת היסטוריה ארוכת שנים של דה-הומניזציה של שנאה והסתה נגד פלסטינים. הצהרות של חברי קבינט משקפות מדיניות של פגיעה מכוונת באזרחים פלסטינים ולפעול באופן ברור על פי הנחיות לאנשי צבא". לפי הממצאים, ראינו שאין קשר במציאות בין האמרות של אותם בכירים ישראלים לבין מה שקורה בפועל בעזה, אבל זאת רק דוגמה אחת למגמתיות של עדאלה.

שיאים חדשים

עדאלה פועל כבר שנים נגד מדינת ישראל, דרך פעיליו, דו"חות מגמתיים וארגונים בינלאומיים. אולם לאחר ה-7 לאוקטובר אפילו עדאלה שברו את השיאים של עצמם בהפצת נרטיב מוטעה על ישראל.

ארבעה ימים בלבד אחרי ה-7 באוקטובר עדאלה הצהיר: "ממשלת ישראל הקיצונית והגזענית משתמשת בהתקפות של החמושים הפלסטינים כעילה לביצוע התקפות בלתי חוקיות ולביצוע פשעי מלחמה המובילות לקראת טיהור אתני של בני העם הפלסטיני ברצועת עזה… הצבא הישראלי גם פוגע והורס תשתיות, בכלל זה מערכות מים וביוב, מנתק אספקת חשמל ואספקה​​ הומניטרית, ופוגע במכוון במתקנים ואנשי צוות רפואיים ובעיתונאים, מה שהולך ומתגבש לקראת את אחד המשברים ההומניטריים האכזריים בעולם".

אם בעדאלה היו בודקים במקום לצאת בהצהרות בומבסטיות, הם היו מגלים שיותר ממחצית מהעיתונאים הפלסטינים שנהרגו ברצועת עזה במהלך מבצע חרבות ברזל היו קשורים לארגוני טרור. בנוגע לבתי חולים, כבר באוקטובר 2023 ראינו את פשעי המלחמה שעושה החמאס בתשתיות ובצוות בתי החולים כדי להסתוות בהם, להבריח אמצעי לחימה, להחביא חטופים, ולשכן בהם מפקדות חמאס ומנהרות טרור. מנהל בית החולים כמאל ע׳דואן בצפון הרצועה הודה כי הוא ועוד עובדים משמשים כפעילים צבאיים של החמאס. לפי הדין הבינלאומי בתי חולים מאבדים מחסינותם כאשר נעשה בהם שימוש צבאי.

מנהל בית החולים כמאל ע'דואן בעזה, אחמד כחלות. צילום: דוברות שב"כ

עדאלה שטוענים ל"טיהור אתני" מתעלמים מהעובדה שבמהלך מלחמות, אזרחים בדרך כלל פונים ביוזמתם לאזורים בטוחים, מבלי שהצבא היריב מבקש מהם לעשות זאת. מה-7 באוקטובר ועד לכניסה הקרקעית של צה"ל לעזה ב-26 באוקטובר, צה"ל ביקש מתושבי עזה להתפנות מבתיהם על ידי פליירים וטלפונים ופתח להם מעברים הומניטריים, שבהמשך חמאס חסם ופגע בעזתים שניסו לעבור בהם. בסכסוכים אחרים בעולם היו גלי הגירה הרבה יותר גדולים גם בכמות וגם באחוזי הפליטים. נכון לשעה זאת לא נבנתה התיישבות אזרחית אחת בעזה מה שמעקר מהיסוד את הטענה לטיהור אתני.

מאבק בנשק להגנה עצמית

כבר ב-17 באוקטובר 23, לאחר שישראל הטמיעה תקנות חדשות לגבי בעלות על נשק בתגובה לטבח הכי גדול כנגד העם היהודי מאז השואה, פרסם ארגון עדאלה הצהרה שבה נאמר כי "אסטרטגיית חימוש האזרחים מושאלת ממתנחלים ישראלים בגדה המערבית, שנועדה להשיג שליטה באמצעות טרור. ממשלת ישראל מנצלת את הכעס והפחד של הישראלים, על מנת לחזק את חלקה של האפרטהייד בתוך שיטת המלחמה בפוליסה. אג'נדה עליונות".

בשנת 2023 בלבד מספר הפיגועים בזירת איו"ש הכפילו את עצמם משנים קודמות, ולצד אובדן הביטחון האישי שישראלים רבים חוו ב-7 באוקטובר, אין יסוד לטענה שמדובר באג'נדה שנועדה לשלוט דרך טרור. מטרת נשיאת הנשק של אזרחי המדינה בשטח הציבורי נועדה לשמור על הסביבה מפני מתקפות טרור אקראיות. לפי מחקר שהתפרס על פני שלוש שנים שערך פרופ' שלמה שפירא מהמחלקה למדעי המדינה מאוניברסיטת בר אילן, עולה כי ב-70% אחוזים ממקרי הפיגוע, היו אלו אזרחים ישראלים חמושים שלקחו חלק בעצירת הפיגוע. התנאים לנשיאת נשק חוקי בישראל מאוד נוקשים, וקיימות הוראות מפורטות לאחסון, אחזקה ושימוש בנשק בכדי למנוע פגיעה בחפים מפשע והגנה עצמית ושל הסביבה במקרה הצורך. ואם עסקינן במתנחלים, לפי מסמכי פיקוד המרכז לאותה תקופה עולה כי מספר התקריות של הפרות חוק של ישראלים באיו"ש ירד כמעט בחצי.

כוחות צה"ל סמוך לזירת פיגוע, אילוסטרציה. צילום: דובר צה"ל

אם כבר, עדאלה צריכים למחות על תופעת נשיאת הנשק הבלתי חוקי בחברה הערבית שכבר שנים הולכת ונעשית יותר ויותר מדממת. למעלה מ- 90% מעבירות הירי בישראל היו מהחברה הערבית וזאת על אף שהערבים מהווים כחמישית מאוכלוסיית המדינה. ב-2024 השב"כ ביצע מאות מהלכי סיכול וחשף 20 חוליות טרור מקרב אזרחים ישראלים ערבים שתכננו לבצע פיגועים, ביניהם חמש חוליות שתכננו לבצע פיגוע מטען או פיגוע מכונית תופת. גם טענת האפרטהייד מופרכת: לפני וגם אחרי ה-7 באוקטובר, לאזרחיה הערבים של מדינת ישראל יש חופש מוחלט לבחור ולהיבחר, ויש גם ערבים ישראלים שנמצאים בתפקידי מפתח כמו בית המשפט, בכלכלה וברפואה.

תמיכה משפטית במחבלים

ב-26 באוקטובר 2023 פורסם שעדאלה וארגוני זכויות אדם נוספים עתרו לבג"ץ במחאה על הקשחת תנאי האסירים הביטחוניים שמרצים את עונשם בבתי הכלא הישראלים בשל עבירות טרור. העתירה הוגשה לאור קליטת מחבלי חמאס שנעצרו בטבח של ה-7 באוקטובר ומאות פעילי חמאס שנעצרו באיו"ש. לעומת זאת, עדאלה לא מתייחסים בכלל למצב ההומניטרי העגום והעינויים שהחטופים הישראלים שרובם אזרחים עוברים על ידי החמאס. הצלב האדום פועל ללא מפריע בבתי כלא עם אסירים ביטחוניים בישראל עד המלחמה, אך לא יכול לבדוק את מצבם של השבויים הישראלים מתמודדי הנפש אברה מנגיסטו והישאם שעבאן א־סייד שסבלו בשבי החמאס במשך כעשור.

בתחילת 2025, ארגון עדאלה ייצג בבג"ץ את משפחתו של המחבל ואליד דקה בבקשתם לקבל את גופתו לאחר שנפטר בכלא הישראלי באפריל 2024. דקה היה פעיל בחזית העממית לשחרור פלסטין ומעורב בחטיפה, עינוי ורצח של החייל משה תמם ז"ל. עצם העובדה שעדאלה היו מוכנים לייצג בתיק כזה, רק מעיד שהם לוקחים צד לא רק בהגנה על סטודנטים שהואשמו בתמיכה בטרור, אלא בטרוריסטים.

וליד דקה
המחבל וליד דקה. צילום: רשתות ערביות

שקר פשעי המלחמה

בדצמבר 2023, 'הפדרציה הבינלאומית לזכויות אדם' (FIDH), המייצגת עמותות כמו עדאלה ו'בצלם', פרסמה החלטה המאשימה את ישראל בפשע החמור ביותר בדין הבינלאומי: ה"פשע המתמשך של רצח עם ועבירות אחרות בעזה ונגד העם הפלסטיני". מדובר על טענה משוללת יסוד כיוון שלישראל אין כוונה לפגוע בבלתי מעורבים והנתונים מעידים על כך. ההגדרה המשפטית ל״רצח עם״ על-פי אמנת האו"ם למניעת רצח עם (1948), היא "מעשים המבוצעים בכוונה להשמיד, באופן חלקי או מלא, קבוצה לאומית, אתנית, גזעית או דתית מסוימת".

לפי נתונים שפורסמו על ידי האו"ם במאי האחרון עולה ששליש מבין ההרוגים בעזה היו נשים וילדים. בנוסף לכך, מחקר סטטיסטי של מומחה מאוניברסיטת פנסילבניה מצא שהטענה על רוב נשים וילדים בין ההרוגים אינה נכונה ומסתמן שהיחס בין חמוש הרוג ללא לאזרח הרוג, הוא באזור 1:1. לפי הגנרל הבריטי ריצ'רד קמפ, היחס המקובל על האו"ם כיחס ראוי, הוא מפתח של 1:3. שלושה אזרחים הרוגים על כל לוחם ולפי הערכת האו"ם, המצב לאשורו באזורי לחימה אורבנית בעולם, הוא יחס של 1:9, כלומר תשעה אזרחים הרוגים על כל לוחם הרוג.

מבחינת המצב ההומניטרי ברצועה, קורה לגמרי ההפך מרצח עם כיוון שאין הרעבה בעזה. מאז תחילת המלחמה, נכנסו יותר ממיליון טונות של סיוע לעזה על 57,545 משאיות. לשם הפרופורציות, מינואר עד יולי במלחמה צריכת המזון הממוצעת לאדם בעזה עמדה על כ- 3,004 קלוריות ליום. לעומת זאת צריכת הקלוריות הממוצעת לאדם באירופה ובצפון אמריקה עומדת על כ-3,540 ליום, והממוצע לאדם במדינות אפריקה עומד על כ-2,600 קלוריות ליום. ומבחינת מים, ב- 14 בנובמבר, פרסמו ב-AP כי מתקן ההתפלה בדיר אל-בלח חובר לרשת החשמל הישראלית על ידי צה”ל  על מנת שיעבוד 24 שעות ביממה, לעומת 3-4 שעות עד אז, וכעת הוא מספק 20,000 מטרים מעוקבים של מים כל יום. מהפסקת האש שנחתמה בין ישראל לחמאס בחודש ינואר עד סוף פברואר, מספר המשאיות עם הסיוע ההומניטרי לעזה הכפיל את עצמו.

אם יושלם שלב א' של העסקה, יוכנסו במהלכו 25,200 משאיות סיוע בתוך חודש וחצי. חמוש סמוך למשאית סחורות ברצועה. צילום: Getty Images
חמוש סמוך למשאית סחורות ברצועה. צילום: Getty Images

מעבר לכך, הטלת מצור אינה הפרה כשלעצמה לפי הדין הבינלאומי אם הוא נועד למנוע העברת נשק לארגון טרור כמו חמאס, וכל עוד המצור לא נועד להרעיב את האוכלוסייה האזרחית. והמציאות היא שהמצור על עזה הוא מנגנון הגנה מפני הברחת נשק. בנוסף, עדאלה בוחרים לא להאשים במצב בעזה את החמאס שגונב באופן גלוי ושיטתי סיוע הומניטרי מתושבי עזה.

עדאלה מתעלם מתשתית הטרור הענפה של חמאס בפרוץ המלחמה וגם עכשיו. אחרי ה-7 לאוקטובר, עם חיסול צמרת בכירי הארגון, וכ- 20 אלף מחבלים, לפי הערכות של גורמי ביטחון לשנת 2025, יש 23-20 אלף מחבלים פעילים ברצועת עזה. קצב הגיוס של פעילים חדשים לחמאס גבוה יותר מקצב נטרול המחבלים על ידי צה"ל. לפי שראינו גם במיצגי החטופים וגם בתיעודים שונים מרחובות עזה, חמאס הוא עדיין הריבון ברצועה. גורמי ביטחון ציינו כי רבים מהמחבלים מתחבאים ומבצעים את פעולתם מאזורי המגזר ההומניטרי, פעולה שנחשבת לפשע מלחמה.

סוגיית אונר"א

בינואר 2025, בג"ץ דחה את הבקשה לצו ביניים, שהגיש ארגון "עדאלה" לעיכוב כניסתם לתוקף של חוקי אונר"א, המבקשים להפסיק את פעילות סוכנות הסעד. גישה ומרכז עדאלה טוענים כי חוקים אלה פוגעים בזכויות אדם בסיסיות ובחובותיה של ישראל לפי המשפט הבינלאומי, ויהיו להם השלכות הומניטריות הרות אסון. מה שעדאלה מתעלמים ממנו הוא הבעייתיות של אונר"א שבמשך שנים הארגון פועל נגד מדינת ישראל.

כבר בנובמבר 2024, חשף דו"ח חדש כי יותר מ-10% מהצוות החינוכי הבכיר של הסוכנות בעזה מורכב מחברי חמאס או הג'יהאד האסלאמי. רק בשביל לסבר את האוזן, ההשקעה הממוצעת בפליט פלסטיני שמתקבלת על ידי אונר"א גבוהה פי 4-5 מזו שמוקצה לפליטים אחרים בעולם על ידי נציבות האו"ם לפליטים ((UNHCR. בסוף 2024, העצרת הכללית של האו"ם אישרה את הגדלת התקציב של אונר"א ב-5.5 מיליון דולר, על אף כל הממצאים המדאיגים של מעורבותם בטרור. באותו חודש, ארגון UN WATCH פרסם דו"ח שמגלה כיצד סוכנות אונר"א שיתפה פועלה עם חמאס, הג'יהאד האסלאמי וארגוני טרור נוספים. שיתוף הפעולה הזה אפשר לארגוני הטרור להשפיע בצורה ניכרת על מדיניותה ופעילותה של הסוכנות, שתחתיה יש 30 אלף עובדים והיא מנהלת תקציב שנתי של 1.5 מיליארד דולר. עובדים בינלאומיים של הסוכנות, כולל מנהלים בכירים בשטח, נפגשים באופן שוטף עם נציגי ארגוני טרור בעזה ולבנון, מהללים את שיתוף הפעולה ביניהם ומכנים אחד את השני לא פחות מ"שותפים".

ילדים פלסטינים הופכים לשהידים. צילום מסך מתוך הסרט "אונר"א במלחמה"

בבתי הספר של אונר"א בעזה נלמדים חומרי השנאה ומדגישים את ההשפעה המשמעותית של חמאס. למשל, תלמידי כיתה ה' בבית הספר אל-זיתון לימדו לשבח את דלאל מוגרבי, מחבלת שאחראית לפיגוע בכביש החוף ב-1978, שבו נהרגו 35 ישראלים. בבית הספר אל-מגזי התגלו חומרים המפארים את האלימות, כולל התייחסות לפיגוע באוטובוס ישראלי כ"מסיבת ברביקיו". בבית הספר אחמד עבד אל עזיז יש מפות המייצגות את כל ישראל כפלסטין, ומבטלות את קיומה של המדינה היהודית. לפי הממצאים המטרידים האלה, אין זה פלא שגם ילדים עזתים לקחו חלק בטבח של ה-7 באוקטובר.

באיו"ש המצב לא יותר טוב. תלמידי כיתה י' לומדים כי "ג'יהאד עבור שחרור פלסטין הוא חובה אישית של כל מוסלמי". בתרגילי חיבור וחיסור בכיתה ד' השתמשו במספר השהידים שמתו במהלך האינתיפאדות. בכיתה ז' מלמדים דרך השימוש בזריקת אבנים על כוח הכבידה. במרץ 2024, המכון לניטור שלום וסובלנות תרבותית בחינוך בית ספרי (IMPACT-se) הציג בתיק בן 245 עמודים, חומרים ששופכים אור על האנטישמיות וההסתה של בתי ספר פלסטינים לשליחת מזכ"ל האו"ם קתרין קולונה.

ארגוני זכויות אדם בינלאומיים, שאחריהם עוקבים מיליונים בכל העולם, כמו Human Rights Watch וAmnesty International, ממשיכים להסתמך על ארגון עדאלה כמקור מהימן בכל הקשור להגדרת ישראל כמדינת אפרטהייד שפוגעת במכוון בזכויות של פלסטינים בתוך גבולות הקו הירוק ומחוצה להם, מבלי לתת קונטקסט בטחוני בכלל. כך, למשל HRW השתמשו בדו"ח של עדאלה שטען שישראל מבצעת רדיפה פוליטית אחרי מתנגדים בתוך שטחה.

בין אם מדובר בייצוג סטודנטים שהואשמו בתמיכה בטרור להפצת מידע שגוי ומוטעה לגבי המלחמה בעזה, עדאלה ממשיכים לדבוק בנרטיב של מגני החוק על העם הפלסטיני בתוך ומחוץ לישראל. עדאלה ממשיכים בהפצת מידע מוטעה כנגד ישראל שמטרתה לחסל את ארגון החמאס שבמשך שנים מירר את חייהם של מיליוני ישראלים ופלסטינים.

כתבות קשורות

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.