לא בכל יום פוגשים מנכ"ל אוניברסיטה שהיה רוצה לראות את הסטודנטים לכימיה, לפיזיקה ולהנדסה משלבים לימודי היסטוריה, ספרות ותלמוד ועוסקים ב"תורה לשמה"; ולא בכל יום משוחחים עם מי שהיה מופקד על החדשנות בחברת הייטק גדולה שסבור שחדשנות היא קודם כל משהו מפליא, מרגש ונוגע – כמו מוזיקה מסוג אחר או מבנה ארכיטקטוני שונה.
ישי פרנקל, שהתארח בהסכת החדש "סטארט-עם" עם הד"ר שמואל פאוסט, הוא שני האנשים האלה: מנכ"ל האוניברסיטה העברית בהווה, וסגן-נשיא בחטיבה לחדשנות של חברת אינטל בישראל לשעבר. פרנקל הוא איש שיחה מרתק ברב-תחומיות שלו, שנע בטבעיות בין ידע טכנולוגי לידע היסטורי ובין עובדות במחקר המדעי לדיון על אגדות התלמוד ועל דמיון. אין חשוב בעיניו מעידוד הסקרנות, והוא מעיד על עצמו ש"יום שאני לא לומד בו דבר חדש הוא יום לא טוב מבחינתי".
האזינו:
- סטארט-עם פרק 1: מנכ"לית משרד המדע היוצאת, הילה חדד-חמלניק בראיון פרידה: דווקא ישראל שמייצאת ידע חדשני לעולם – הולכת יחפה
להאזנה להסכתים נוספים מבית מקור ראשון – לחץ כאן
היתרון של לימוד "לשמו", לימוד לשם לימוד ולא למען מטרה מעשית כלשהי, טוען פרנקל, הוא לא רק בפיתוחו של אדם חושב בעל רוחב אופקים אינטלקטואלי, אלא מתבטא בסופו של דבר גם בהשלכות מעשיות. היהדות מקדשת את לימוד התורה "לשמה" ובאופן מעניין יש לכך מקבילה גם בעולם המדעי. כתב העת Nature פרסם מחקר שלפיו מעל ל-70 אחוזים מהתרופות המובילות, החדשניות ופורצות הדרך, מקורן במחקר נגזר-סקרנות. כל ממשלות העולם עסוקות בדילמה הזאת, שבחלוקה בין השקעה במחקר יישומי למידת ההשקעה במחקר לשמו. אבל דווקא שם, במחקר שאינו ממוקד מטרה, נוצרת באורח-פלא החדשנות הגדולה.
אל תחמיצו את פינת הסטארט-טיפ הקבועה לקראת סוף הפרק, שבה מעניק פרנקל טיפ מניסיונו ליזמים ולמתלבטים בבחירת תחום לימודים.