תארו לעצמכם מפגש עם אחד מתושבי ירושלים שלפני 2,000 שנה. אילו הייתם מציגים לו תמונות מבתי הקפה במחנה יהודה, מנסיעה ברכבת הקלה או מרכב החולף במנהרת כביש 16, הוא לא רק היה נתקף בהלם מלבושנו ולשוננו, הוא גם לא היה מכיר את ירושלים שלו. ככה זה כשחזון הנביאים מתגשם מוקדם יותר ממה שאי פעם חלמנו.
ירושלים הולכת ומחדשת את פניה ביתר שאת בשנים האחרונות, בהיקפים שכמותם לא נראו ובקצב מסחרר; תושבי בירת ישראל מרגישים זאת היטב, אך לא רק בפקקים, אלא גם בהתחדשות העירונית הענפה המזמנת פארקים, מתחמי טבע וספורט חדשים ובשיפור תשתיות ותחבורה.
העיר המונה כמיליון תושבים צפויה לגדול בשנים הקרובות. בעקבות פרויקטים נרחבים שנבנים בעיר, לא רק היצע הדירות יגדל אלא גם היצע המשרדים לכל החברות שיעלו לירושלים ואיתו היקף המשרות שיוצעו לתושיב העיר. זאת תוך טיפוח שטחים ירוקים ושימור אתרים היסטוריים שמספרים את סיפורנו.
מצפון לדרום, ממזרח למערב, ירושלים נוחה יותר עבור התושבים והמבקרים הרבים שפוקדים אותה מדי שנה, היא מזמינה יותר וגם תהיה מסוגלת לקלוט עוד עולים רבים לרגל עם המהפך התחבורתי שתוצאותיו כבר ניכרות בשטח.

בארבע השנים האחרונות שודרגו בירושלים יותר מ־110 כבישים ורחובות מקצה לקצה, והושם דגש על נגישות עבור אנשים עם צרכים מיוחדים ועל אסתטיקה ושיפור תשתיות. הפרדות מפלסיות, הרחבת כבישים והקמת מחלפים, מצטרפים לפרויקט הגדול שנפתח לפני כשנה, של כביש 16. הכביש החדש מאפשר כניסה נוספת מהירה לעיר, כך שבנסיעה של דקות מעטות ממחלף מוצא אפשר להגיע לכל השכונות בדרום העיר ובמערבה.
הכניסה הרשמית לעיר שודרגה אף היא: בפרויקט בביצוע חברת "מוריה" הורחב כביש מספר 1 לירושלים ושודרג מחלף סחרוב הוותיק, אשר התחדש בהפרדה מפלסית, בשני גשרים ובקיר נוף פורח ובו יותר מ־100 אלף צמחים המקדם את פני הבאים לעיר.
בשנים הקרובות צפויים להיבנות חניוני "חנה וסע" לצד תחנות הרכבת הקלה המרכזיות ובנקודות אסטרטגיות, לצמצום השימוש ברכבים פרטיים. 5 חניונים כאלה עתידים להציע אלפי מקומות חניה. כמה חניונים כאלו נמצאים בשלבי בנייה ותכנון מתקדמים וחניון נחל צופים אף צפוי להיפתח עד סוף השנה.
גם התחבורה הציבורית בירושלים עוברת מהפכה של ממש: לצד קווי אוטובוס חדשים, התייעלות הקווים הקיימים, תדירות משופרת ונתיבים ייעודיים לתחבורה ציבורית, ייפתחו בעתיד הקרוב לתנועת הרכבת הקלה הקו האדום והקו הירוק, ומתוכננים קווים נוספים. כל זאת כדי להבטיח התניידות נוחה בין כל חלקי העיר.

עיר שבנויה לה יחדיו
לצד הצפי לגידול האוכלוסייה, מוצאים בעירייה פתרונות דיור לרוב. בשנה האחרונה הונפקו היתרי בנייה וחפירה ליותר מ־7,000 יחידות דיור, גידול של פי שלושה מהשנה הקודמת, ובשנה הקרובה המספר צפוי לעלות אף יותר. בימים אלו נמצאות כ־50 אלף יחידות דיור בשלבי תכנון שונים ביותר מ־145 מיזמים.
במסגרת הצעדים להאצת ההתחדשות העירונית, החליטה מועצת העיר להפחית את שיעור היטל ההשבחה כך שבמסגרת התנאים להיתר, ברוב שטח העיר יינתן פטור מהיטל ההשבחה למגורים. החלטה זו מגדילה את הוודאות הכלכלית ומעודדת את ההשקעות בעיר.
פרויקט שאפתני לקירוי כביש בגין ייצור עתודת קרקע חדשה תוך ניצול הפרשי מפלסים בכביש בגין, לטובת השמשת חלקו העליון לשכונת מגורים חדשה ובה גם פארק רחב ידיים. בשנים האחרונות הוקמו ושופצו בעיר כ־120 גינות וגני משחקים חדשים ועשרות פארקים שבהם נבנו מתקני בילוי ונופש, ספורט ופנאי.
פרויקט דגל אחר יזמין לא רק דיירים חדשים לירושלים אלא גם עובדים, והרבה מהם; לטובת חברות רבות שעולות לירושלים, נבנים בעיר מאות אלפי מטרים רבועים עבור משרדים, בדגש על תעשייה עתירת ידע. בראש הדגל עומד פרויקט רובע הכניסה לעיר, שיצעיד את העיר קדימה ויספק כ־60 אלף מקומות עבודה, כיאה לעיר הבירה.
ירושלים היא גם עיר ספורטיבית מאוד: מרתון ירושלים השנתי מושך אליו אלפי רצים ורצות, וקבוצות ריצה וכושר פועלות ברחבי העיר. המרתון המסורתי התקיים זו השנה ה־12 ונדמה שכמעט כולם התחילו לרוץ או להתאמן. גולת הכותרת מבחינת שדרוג תשתיות הספורט הוא שדרוגו של אצטדיון האתלטיקה הקלה בגבעת רם, העומד בתקנים בין לאומיים ומהווה בית לתחרויות ספורט בינלאומיות. נוסף לכך שודרג אצטדיון טדי. היכל פיס ארנה, שקנה את מעמדו כמקום אירוח לתחרויות ספורט גדולות ולמופעים רבי משתתפים, צפוי לעבור שדרוג אף הוא.

מצפון תפתח הטובה
חניון נחל צופים:
חניון נחל צופים צפוי להיפתח עוד השנה. הוא ישרת את הבאים ממעלה אדומים ויכלול כאלף מקומות חניה שיתחברו לתחנות הרכבת הקלה של הקו האדום והירוק. החניון יחובר לכביש מספר 1 ויאפשר גם למגיעים מחוץ לעיר להשתמש ברכבת.
מתי? 2023
הפרדה מפלסית בצומת הגבעה הצרפתית:
באחד הצמתים העמוסים ביותר בעיר, שאליו מתנקזים עשרות אלפי רכבים מדי יום, תבוצע כריית ארבע מנהרות תת־קרקעיות באורך של יותר מארבעה קילומטרים. הפרויקט יקל על עומס התנועה בעיר ויאפשר נסיעה מהירה ונוחה מירושלים לכיוון מעלה אדומים וים המלח. תקציב הפרויקט, מהגדולים שמקודמים בעיר, עומד על כ־1.2 מיליארד שקלים.
מתי? 2024
שיקוע הכביש והפרדה מפלסית בקלנדיה:
מחלף מחסום קלנדיה עתיד לשנות פניו ולהקל על עומסי התנועה הכבדים. המעבר הוא עורק תנועה ראשי בין ירושלים לאזור בנימין ונפח התנועה בו גדל מאוד בשנים האחרונות. עד כה העבודות כללו הקמת מסלול לתחבורה ציבורית ומסוף תחבורה ייעודי, שמקלים כבר היום על התנועה.
מתי? 2024
פארק טבע עירוני בנחל זמרי:
התוכנית המקודמת בימים אלו כוללת פיתוח השמורה הטבעית בגודל של כ־200 דונם, לצד מרכז מבקרים מזמין, בריכות מים, שבילי הליכה, גינה קהילתית, מגרשי ספורט, חוות לימוד ועוד. אלה ישמשו מקום מפלט טבעי לתושבי השכונות הצפוניות של העיר. כמו כן יוקם גשר שיקשר את מבני הציבור בפארק והרכבת הקלה אל הפארק. באתר אפשר יהיה לצפות בצבאים, בשפני סלע, בשועלים ובבעלי חיים אחרים.
מתי? פתיחת שלב א' של המיזם: 2023
הי דרומה!
הרחבת כביש המנהרות:
הפרויקט להרחבת כביש 60 חשוב בייחוד לתושבי גוש עציון, בהובלת העירייה ומשרד התחבורה ובביצוע חברת מוריה. פרויקט הרחבת הכביש כולל כריית שתי מנהרות חדשות, הקמת גשר חדש והוספת שני נתיבי תנועה לכל צד. לראשונה, הפרויקט יכלול נתיב תחבורה ציבורית מתחלף שיאפשר יציאה קלה ומהירה מהעיר. הנגישות לירושלים תשודרג והפרויקט יפחית את עומס התנועה וישפר את הבטיחות בו. הפרויקט נבחר לפרויקט המצטיין בתחום התשתיות בישראל לשנת 2021 על ידי איגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות. המקטע הצפוני של הפרויקט נפתח בחודש נובמבר האחרון ולאחרונה נפתח גם המקטע הדרומי. כלל המיזם עתיד להסתיים בשנה הבאה.
מתי? 2024
תלפיות מחדשת פניה:
תוכנית חדשנית ומהפכנית, השואבת השראה מהערים הגדולות בעולם, תהפוך את אזור התעשייה למוקד משיכה ליזמים רבים. התוכנית כוללת שינוי תחבורתי מקיף עם עדיפות לתחבורה ציבורית נגישה לקווי הרכבת הקלה. העירייה גם מקדמת את העבודות להקמת מנהרת אשר וינר על דרך חברון ושדרה מרכזית צומחת שבה ייבנו כניסות ויציאות נוספות וחניון, ויוארך כביש 16 בתוואי תת־קרקעי.
שדרוג פארק אלמליח:
לפני כשנתיים נחנך פארק אלמליח המחודש הנמצא בסמוך להיכל הפיס ארנה, והוא מתפרש על פני כ־45 דונם. במסגרת העבודות לשדרוג הפארק נבנתה מנהרה חדשה שדרכה תחצה הרכבת את הפארק ותנוע על גשר חדש שהוקם בקצה הפארק. זהו אחד הפארקים הגדולים שהוקמו לאחרונה בעיר והוא כולל מדשאות רחבות ידיים, עצי חורש, אזורי פנאי, מתקני משחקים, פינות ישיבה ושבילי אופניים.
הקמת פארק קשאני:
פארק קשאני המשתרע על פני כ־30 דונם בשכונת ארמון הנציב ישמש מקום בילוי לתושבי השכונה עם מתקנים רבים לפנאי ולספורט, גינת כלבים ובריכה אקולוגית. במתחם יוקם בית קפה, תהיה מדשאה רחבה והוא יונגש אל הרחובות הסמוכים.
מתי? 2023