מזל טוב! ל"ג בעומר מאחורינו ועונת החתונות החלה ואיתה הדילמה הקבועה – כמה כסף לתת לזוג הצעיר? עבור רבים שפע ההזמנות לחתונות פירושו סעיף נוסף לתקציב המשפחה. וזו לא קלישאה. ידוע שהסכומים אשר מקובל לתת בחתונות בישראל גבוהים בהרבה מהמתנות בחתונות בחו"ל, ובדרך כלל הן מכסות את עלות המנה של המוזמן.
אז כמה רושמים בצ'ק שמכניסים למעטפה? והאם לרשום צ'ק או להביא מתנה? ובכן על השאלה השנייה התשובה כיום היא פשוטה – רוב רובם של הזוגות בארץ אכן מעדיפים צ'ק שיעזור להם לכסות את האירוע ולהתחיל את החיים ברגל ימין. אלא אם תקנו להם רכב או דירה…
ישנם מספר קריטריונים שכדאי להתייחס אליהם טרם כתיבת הסכום על הצ'ק – מידת הקרבה בין המוזמנים למזמינים, סוג האולם בו נערך האירוע ומיקומו. בגני אירועים, למשל, מחיר מנה נע בין 300 ל-400 ש"ח. ככל שהאולם ממוקם קרוב יותר למרכז, המחירים גבוהים יותר. גם היום בשבוע בו נערכת החתונה והתקופה בשנה משנים את עלות האירוע ובהתאם את גובה המתנה. כולם יודעים, למשל, שחתונות בקיץ יקרות יותר מחתונות בחורף. יש גם את אלו שפותחים את "ספר הזיכרונות והחשבונות" ונותנים בהתאם למה "שהם נתנו לנו"… ומנגד, יש את אלו שהכתבה הזו מיותר לחלוטין עבורם כי הם יעניקו מתנה נדיבה בהתאם ליכולתם, הרי המטרה בסופו של דבר היא לשמח חתן וכלה ואם אפשר- אז למה לא?!
"בממוצע, בציבור החילוני הסכום שמוענק לזוג הצעיר שאינו מהמשפחה נע בין 600 ל-800 ש"ח", מציין הרב אבי רזניקוב, רב קהילות ברמת גן ובגבעתיים, שמחתן זוגות רבים בציבור הדתי. "בציבור הדתי לאומי, לעומת זאת, האולמות פחות יקרים ובהתאם המתנות נעות בין 400 ל-500 ש"ח. בציבור החרדל"י הסכום יורד ונע בין 250 ל-300 ש"ח. בציבור החרדי מחירי החתונות נמוכים מאוד ובהתאם גם ערך המתנות".
שיקול נוסף הוא מיקום החתונה ואם מדובר באולם, גן אירועים או הפקה פרטית, כאשר הפקה פרטית היא לרוב יקרה יותר מהיתר. מנה ממוצעת לחתונה באולם אירועים עולה בין 250 ל-300 ש"ח, במרכז ו-180 עד 200 ש"ח, ובדרום או בצפון.
הפרמטר שהוא אולי החשוב ביותר הוא מידת הקרבה. בדרך כלל לבני משפחה מקובל לתת בין 800 ל-3500 ש"ח ומעלה, בהתאם למצבו הכלכלי של הנותן ובהתאם לנדיבות ליבו. לבני משפחה רחוקים יותר מקובל לתת כ-500 ש"ח בחתונת חורף ו-600 ש"ח או יותר כשמדובר בחתונת קיץ. לחברים טובים הסכום עשוי לנוע בין 800 שקל ועד 2,000 ש"ח – פרגון אמיתי. כאשר מדובר בחברים מהעבודה או ילדים של החברה או סתם מכרים – הסכום נע כיום בין 380 ל-500 ש"ח.
כמובן שקיים הבדל משמעותי בסכום הנרשם על הצ'ק בהתאם להרכב המשפחתי: ברור שהסכום משתנה אם האורח בחתונה הוא אדם בודד או זוג, לעומת משפחה שלמה. משפחה עם ילדים ראוי שתעניק סכום גבוה יותר מזוג בלי ילדים (כפול או יותר בהתאם לגודל המשפחה ומספר המנות).
ואחרי כל השיקולים הללו, בשורה התחתונה, כולנו יודעים כמה חתונות הן דבר יקר וכמה תחילת הדרך עבור זוג צעיר עלולה להיות מאתגרת – אז פשוט תהיו נדיבים!
מעבר לצ'קים, הרב אבי רזניקוב מייעץ לזוגות הטריים לקחת בחשבון מספר דברים לפני שהם סוגרים אולם או גן אירועים: "כשמתכוננים לחתונה חשוב להקפיד על מספר דברים: מרחק הנסיעה לאולם, חניה טובה וחשוב לבדוק אם יש נגישות במידה ויש אורחים מבוגרים או בעלי מוגבלויות. כדאי גם לבדוק שהכשרות מתאימה לכולם ולוודא כי מנהל האירוע הוא אדם מנוסה בתחום על מנת למנוע אכזבות".
נתראה בשמחות.