מה זו השטות הזו "עלול להכיל"? מה, אתם לא יודעים מה ייצרתם במפעל? לא ברור לכם מה הכנסתם לשקית? מכיל או לא מכיל? תחליטו ותשחררו אותי מחוסר הוודאות הזה.
לקח לי זמן להבין את זה בעצמי, אפילו שאני אמא של אלרגי. יש איזו תחושה שאם כתוב שהמוצר רק עלול להכיל אלרגן מסוים, אין סיכוי שהוא באמת מכיל. ואם כן, בטח זו כמות ממש קטנה, ומה כבר יקרה? והתחושה הזו מתעצמת כשמדובר בחלב – כי כל כך התרגלנו לחשוב שאם המוצר הוגדר פרווה, אין שום סיכוי בעולם שיש בו חלב.
יש כאלה שלומדים בדרך הקשה, ואני אחת מהן. את התגובה הרצינית הראשונה ממזון, הילד שלי קיבל אחרי שאכל מטבע שוקולד. אל תטעו, כולנו נהגנו באחריות. אני הסברתי לגננת שכל תכולת שקית ההפתעות צריכה להיות פרווה, הגננת הבינה והתאמצה, אפילו הגדלתי ראש וקראתי מה כתוב על העטיפה – "פרווה בהשגחת הבד"ץ". הכול הרגיש מאוד נכון, עד הרגע שהוא הכניס את השוקולד לפה.
מאותו רגע היה ברור שיש תגובה אלרגית, וכשניגשנו לבדוק את האריזה הגדולה גילינו שהמוצר אכן פרווה בהשגחת הבד"ץ, אבל הוא "עלול להכיל עקבות מזעריים של חלב". הלם, אני יודעת. גם אני הייתי בהלם. כל כך בהלם, שחשבתי אולי זו בכל זאת לא תגובה. כל כך הלם, שלמרות שכל הנורות האדומות נדלקו והסימפטומים החמירו – לא עשיתי מה שצריך, לא הזרקתי לילד שלי אפיפן.
את תחושות האשמה שליוו אותי הרבה אחר כך לא אוכל לתאר, אבל חשוב לי להסביר את הדבר שלמדתי בדרך הקשה כדי אולי לחסוך אותו לאחרים ולשפוך אור על המשמעות של המילים האלה – "עלול להכיל". הן נועדו להציל חיים.
קשה לתפוס את זה, אבל את הגוף האלרגי לא מעניינת הכמות, והוא גם מגיב כל פעם בצורה שונה. יכול להיות שיום אחד הילד שלי יאכל שוקולד שעלול להכיל חלב ולא יקרה לו כלום, וביום אחר יפתח קשיי נשימה מאותו שוקולד. למה? גם כי הגוף שלנו משתנה כל הזמן, כך שהמערכת החיסונית מתמודדת בכל יום עם אתגרים שונים, וגם המוצרים עצמם משתנים, כן, אפילו כשנראה שהם בול כמו אתמול.
כשמפעל מייצר מגוון מוצרים, יכול לקרות שחלק מהמרכיבים של מוצר אחד יגיעו למוצר השני. בטח חשבת – אז למה שלא ייצרו כל מוצר בנפרד? כי זה לא משתלם כלכלית. במפעלים גדולים זה יותר אפשרי, ואכן יש חברות שעושות מאמצים גדולים לסמן את המוצרים היטב וגם להפריד קווי ייצור, אבל כשתלכו לסופר תגלו שכמעט כל מוצר מכיל רכיבים אלרגניים, וברובם יש עוד רשימה של "עלול להכיל" או "מיוצר בקו שהוכשר לפרווה", או שאר אמירות שמטרתן להזהיר את ציבור האלרגיים ולומר – אני לא לוקח אחריות על החיים שלך. אם אתה אוכל – אל תבוא אליי בטענות.
אבל זה לא רק כסת"ח. הרבה פעמים המוצרים האלה אכן מכילים את האלרגן ומעוררים תגובה אלרגית. כך קרה לנו עם מטבע שוקולד פרווה בהשגחת הבד"ץ, כך קרה לנו עם המון קינוחים "פרווה" וכך קורה בכל סוגי האלרגיות, לא רק בחלב.
אנסה להציג לכם את זה אחרת כמו שהרבה הורים לאלרגיים מציגים למי שמתקשה להבין – אם הייתי נותנת לך אקדח, אומרת לך להצמיד אותו לראש שלך ומודיעה לך שהוא עלול להכיל כדור, היית רוצה ללחוץ על ההדק?
לתגובות, שיתופים ושאלות – אני כאן ronni.allergymom@gmail.com