שוב הגענו לתקופה הזו בה הכול מתחיל מחדש. נכנסים בהתרגשות לשנה חדשה ומקווים שהכול יהיה מוצלח, מצמיח ומלא בחיים. אחד הסמלים של אותה תפילה ובקשה – שתהא לנו שנה טובה ומתוקה- הוא כמובן הדבש.
פנינו למימי נאמן שייך, מתכונאית ומבעלי רשת מאפה נאמן, שיודעת דבר או שניים על דבש. מימי סיפרה לנו על האיכויות והסגולות של הדבש וגם שיתפה בסקר שנעשה ב-60 סניפי הרשת, בו עלו שני ממצאים מעניינים: האחד – בימי החג כל אדם צורך כ-300 גרם דבש, כפול מהתצרוכת השנתית לנפש. דבר שני, צריכת עוגות הדבש למשפחה בימי החג עומדת על 4 עוגות בממוצע. בסופו של דבר, לא התאפקנו ולא שחררנו אותה מבלי שתעניק לנו גם מתכון להכנה זריזה של עוגת דבש ב-10 דקות של עבודה, כי אתן יודעות, חג, ויש לנו המון דברים על הראש.

10 עובדות על דבש:
1. לדבש יש יכולות אנטי מיקרוביאליות המסייעות בהשמדת חיידקים. הוא מהווה מקור מיידי לאנרגיה, תורם לריפוי מחלות בדרכי הנשימה ומועיל לפעולות הכבד והכליות. הוא עשיר במינרלים המסייעים ליצירת כדוריות דם אדומות, כמו גם, בחומרים אנטיביוטיים המונעים הדבקות וזיהומים ובאנזימים ובחומצות הממריצים את מערכת העיכול ומפעילים את תהליכי חילוף החומרים שבגופנו.
2. דבש נחשב למקור אנרגיה זמין, שנספג מיידית בדם – ברגעים בהם אתם חווים סטרס, חרדה או קושי בהירדמות, מומלץ לאכול כפית דבש לצד כוס מים.

3. דבש מתוק פי שלושה מסוכר לבן, אך כמות הקלוריות שבו פחותה ב- 25% מזה שבסוכר. בכפית דבש יש כ- 25-30 קלוריות.
4. הדבש נחשב למוצר בעל חיי המדף הארוכים ביותר בטבע – כדי שישרוד כמה שיותר רצוי לאחסן אותו במקום מוצל הרחק ממקור חום. במאה ה-19 מצאו ארכיאולוגים במצרים כד גדול של דבש. כשפתחו אותו וטעמו ממנו גילו שטעמו היה לא פחות ממושלם, למרות שהיה בן אלפי שנים.
5. הדבש ידוע כסופג לחות, וככזה, הוא יכול לסייע בעצירת דימומים – כמו כן הוא עוזר באיחוי פצעים, טיפול בכוויות, כמו גם בעיות עור שונות, כמו יובש, פסוריאזיס ועוד.
6. לתינוקות מתחת לגיל שנה אסור לאכול דבש– הסיבה היא שהוא עלול להכיל רעלן המופרש על ידי חיידק בשם קלוסטרידיום בוטוליניום, שיכול לסכן את בריאותם.

7. ההבדל היחידי בין סוגי הדבש השונים הוא רק זן הפרחים מהם הוא נוצר – רק כדי לסבר את האוזן: בארה"ב מפיקים דבש מכ-300 סוגי צמחים. לא הדבורה, לא הכוורן ולא העונה קובעים את טעם הדבש, אלא הצוף, שיכול להיות מושפע גם מסוג הצמחייה והקרקע. אלו קובעים את צבעו של הדבש (בהיר או כהה בהתאם לסוג האבקנים מהם ניזונה הדבורה) ואת כמות המינרלים שיהיו בו.
8. האנזים בדבש נהרס בחום גבוה – לכן, אם רוצים לצרוך אותו כדי ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים, רצוי מאוד לעשות זאת לא כשהוא חם.
9. דבש הוא ממתיק אידיאלי שיש להעדיף על פני סוכר לבן – בכל מצב, הן בצריכה ישירה שלו והן בבישול או אפייה שלו, גם כשברור לנו שחלק מערכיו התזונתיים נעלמים במהלך החימום ומה שנותר ממנו זה בעיקר טעם וצבע. כאשר מדובר בעוגה או במאפים, אין דרך למנוע את האובדן, אבל כאשר מדובר בבישול, אפשר להוסיף את הדבש לקראת סוף הבישול, ובכך להקטין עד כמה שניתן את הנזק הנגרם לו.

10. ואיך הגיעה המילה "דבש" לביטוי "ירח דבש"? שילוב קלאסי של אמונה רווחת ואופטימיות, המבטיחה שאכילת דבש במשך 30 יום לאחר החתונה (הזמן שלוקח לירח להקיף את כדור הארץ) תתרום לנישואים מתוקים ומוצלחים. בבחינת, אם לא יועיל – לא יזיק.
מתכון לעוגת דבש קלאסית ב-10 דקות הכנה – המתכון של מימי נאמן שייך, מתכונאית ומבעלי רשת מאפה נאמן.
מצרכים
2 ביצים
1/2 כוס סוכר
1/3 כוס שמן
1/2 כוס דבש
1/2 מים חמים עם תיון
1 כפית תמצית וניל
1 כוס קמח מנופה
1 כפית אבקת אפיה
1/4 כפית סודה לשתייה

אופן ההכנה
*מחממים תנור ל-160 מעלות צלזיוס.
*משמנים תבנית אינגליש קייק ומניחים לקירור 1/2 כוס מים עם תיון בתוכו.
*מערבבים את הביצים והסוכר על מהירות גבוהה במיקסר במשך כ-7 דקות.
*מוסיפים את הדבש, השמן, התה ותמצית הוניל, וממשיכים להקציף בעוד 2 דקות.
*אל הקמח מוסיפים אבקת אפייה וסודה לשתייה ומעבירים למיקסר לדקת ערבוב נוספת.
*ממשיכים לערבב את התערובת עם לקקן. יש לוודא שאין קמח בתחתית.
*אופים במשך כ-50 דקות.
להגשה
*לאחר שמצננים את העוגה יש למרוח עליה דבש טהור באמצעות מברשת.
*ניתן לפזר מלמעלה שקד מולבן / אגוזים פרוסים / פיסטוקים.
