"החלב הוא פריט מאוד חשוב בתזונה בגלל הסידן שהוא מכיל, על אחת כמה וכמה החלב המותסס כמו כל סוגי היוגורטים למיניהם. השאלה היא כמובן כמה ואיזה", אומרת רבקי הררי, מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה בבית החולים הדסה עין כרם, "בשנים האחרונות יש עניין של מגוון מאוד גדול בארוחות החג – פשטידות, קישים, סוגים שונים של פסטות ומנות אחרונות, ובנוסף גם כמויות מאוד גדולות.
"יש לציין שמוצרי חלב מעל 5% שומן, מכילים שומן רווי, מזכירה הררי, "לאורך השנים השומנים הללו שוקעים לנו בדפנות כלי הדם ומצרים אותם וכך גובר הסיכון לטרשת עורקים. ברור שזה חג של יום אחד בלבד ומצווה לשמוח בחג, אבל צריך לזכור ששמחה לא מתבטאת רק באוכל, וגם באוכל אפשר באופן מושכל קצת להוריד ממנו את הצפיפות של השומן והקלוריות".

הררי מעניקה לקוראים כמה טיפים שכדאי לאמץ כדי לאפשר לנו לעבור את החג קצת יותר בשלום:
- להקפיד שעל שולחן החג יהיו תמיד גם ירקות טריים כמו סלטים חיים וירקות מבושלים כמו אנטיפסטי – אנחנו משיגים בזה שני ציפורים במכה: גם אוכלים מאכלי חלב שנמשל לתורה וגם מגידולי השדה והחקלאות שמסמלים את חג הביכורים. הירקות עשירים בנוגדי חמצון והם מאטים את התהליך של הצרת העורקים שנגרמים בין היתר מאכילה מרובה של מוצרי חלב.
- בכל סוגי התבשילים והמאפים תמיד אפשר לקצץ בכמויות השומן של הגבינות. כל עוד לא מדובר בקצפת לעוגה, אפשר בקלות להחליף במתכון שמנת עם אחוזי שומן גבוהים לשמנת עם אחוזי שומן בודדים כמו 9%.
- בכל חוברות המתכונים שהמחלבות מעניקות בחינם לציבור הצרכנים שלהן, המתכונים עשירים בכמויות מאוד גדולות של גבינות ומוצרי חלב מסוגים שונים. זה ממש יותר מדי, אפשר לוותר על חלק מהגבינות ואפשר גם לקצץ את הכמויות בחצי והפשטידה נשארת מספיק טעימה. לא כולנו שפים ואניני טעם ברמה כל כך גבוהה שחייבים את אחוזי השומן הגבוהים בגבינות כדי ליהנות.4. שמן זית עשיר בנוגדי חמצון, אז אם יש צורך להכין פשטידה או לשמן בצק, עדיף תמיד לעשות זאת בשמן זית ולוותר על החמאה שהיא בעצם שומן רווי.
שמן זית. צילום: חיים גולדברג/פלאש90 5. אפשר להחליף במאפים את השמנת ביוגורט ובכך מרוויחים גם אחוזי השומן נמוכים יותר, וגם יתרונות תזונתיים משמעותיים יותר.
6. ככל שיש יותר מגוון ושפע, אנחנו נאכל יותר. אם נשב לשולחן ובו שני סוגי פשטידות נאכל שני פשטידות, ואם על השולחן יהיו שלוש פשטידות, נאכל שלוש. כדי לזכור את זה ולצמצם את המגוון.
7. הרבה פעמים אנחנו לא סופרים את הפטה והבולגרית שאנחנו מגררים מעל הסלט או המאפה. אנחנו חושבים שבגלל שמדובר בעיקר בקישוט, זה לא משמעותי מבחינה קלורית. רבים לא מודעים לכך שאפשר למצוא היום גם גבינות לבנות קשות באחוזי שומן נמוכים, והם אפילו מצויים בסופרים ולא רק במעדניות מפונפנות.
דוכני לחמים ומאפים בשוק מחנה יהודה. צילום: חיים גולדברג – פלאש 90 8. בחג הזה יש המון עוגות, אני מסתכלת על מתכונים ורואה שבהרבה מהן יש יותר משמנת מתוקה אחת. שמנת מתוקה של 38% או 32% זה פיצוץ קלורי. אנחנו מדברים על 320 קלוריות ל-100 גרם על שמנת של 32%, שמנת של 38% קרובה יותר ל-400 קלוריות ל-100 גרם. כל עוגה שיש בה יותר ממנה אחת של שמנת מתוקה – להימנע.
9. עוגות טריקולד (עוגות גבינה בשכבות שמשלבות שלושה סוגי שוקולד – מריר, חלב ולבן) נראות מאוד תמימות אבל האדם הפשוט לא מבין עד כמה הן עתירות שומן וקלוריות. כל עוגה כזאת מכילה שלוש שמנות ושלוש טבלאות שוקולד לפחות, לפעמים שש.
10. כולם יודעים שקינוחים מאוד עשירים בקלוריות, ואם יש כמה סוגים של קינוחים אז כדאי להסתפק בטעימה. צריך לזכור שגם ביום אחד של חג מצטברים השומנים והקלוריות ואי אפשר 'לבזבז' כמות גדולה כזאת בפעילות גופנית.