אם אתם מתכננים לשדרג את המטבח הביתי רגע לפני החגים (או אולי מיד לאחריהם), כדאי שתכירו את הטיפים שיסייעו לכם ליצור מטבח אפקטיבי – כזה שיגרום לכם להיכנס אליו ולרצות לבשל. המטבח הישראלי כבר מזמן אינו רק חלל לבישול, אלא גם מקום שבו מבלים זמן איכות משפחתי, ולכן הוא בין החללים המושקעים ביותר בבית הישראלי.
לקראת עונת החגים הבאה עלינו לטובה, פנינו למומחים בתחום המטבחים כדי להבין מה כדאי לשקול לפני שמקבלים החלטה על מטבח חדש. השקעה במטבח היא אחת ההשקעות הכלכליות המשמעותיות בבית, ולכן חשוב לשים לב למספר פרמטרים.
חומרים וטכנולוגיות חדשות
חברות המטבחים מציעות חידושים רבים שיכולים להפתיע גם את מי שחושב שהוא כבר ראה הכל. חומרים חדשים, טכנולוגיות מתקדמות ועיצובים מפתיעים הם רק חלק מהחדשנות בתחום. לפני שבוחרים צורניות וגימורים, חשוב לבדוק את פרקטיות העבודה במטבח. אסתטיקה תמיד נגזרת של פרקטיקה, במיוחד כשמדובר בחלל הפעיל ביותר בבית.
יעל מוסקוביץ, סמנכ"לית השיווק ומבעלי ניגא שףFor Home , מדגישה שפרקטיקה היא הדבר החשוב ביותר בתכנון מטבח. "יש מותגים שמציעים פתרונות פרקטיים כמו מגירות שקופות לאחסון בגובה של 1.5 מ', שמאפשרות לראות את התכולה בקלות, ויחידות מדפים עם סלסלות רשת מנירוסטה לארגון נוח של הפריטים", היא אומרת.

ניקיון ותחזוקה
ניקיון המטבח הוא קריטי, במיוחד בישראל. הפס הרציף (צוקל) שמסתיר את הרווח בין הרצפה לארונות נחשב לאזור בעייתי. "מטבחים מרחפים הפכו לפופולריים בשנים האחרונות," מוסיפה מוסקוביץ. "הם מותקנים בגובה של 20 ס"מ מהרצפה, מה שמקנה למטבח מראה מאוורר ומקל על הניקוי." מדובר בארונות ללא רגליים, פתרון המזכיר את ארונות האמבטיה המרחפים שהפכו להיות פופולאריים מאוד בשנים האחרונות.
גאדג'טים ופתרונות ארגונומיים
בגזרת הגאדג'טים, ישנם פתרונות ארגונומיים שמאפשרים שמירה על משטחי עבודה פנויים. לדוגמה, הכיריים של המותג האיטלקי Alpes Inox שניתן להרים אותן ב-90 מעלות כדי לשחרר שטח עבודה. גם אביזרים כמו משטחי עבודה מעץ בוצ'ר, מסננות מובנות שמתלבשות על הכיור, ופחי אשפה מותקנים בתוך המשטח הם פתרונות פרקטיים ונגישים.
בחירת חומרים
אחד החומרים הבולטים בשנים האחרונות בפופולאריות שלו הוא הנירוסטה. "נירוסטה היא חומר עמיד ללא בלאי, שמשתלב יפה עם אבן ועץ ומקנה למטבח מראה חמים ונעים", מסבירה מוסקוביץ. "היא מתאימה ליצירת משטחים שמאפשרים הנחת תבניות וסירים חמים ללא חשש, ולבניית גוף המטבח, עם עמידות לאורך זמן."

תכנון וייעול המרחב
אשר שעיו, מעצב הבית ומבעלי נאנו מטבחים, ממליץ לשים דגש על ייעול המרחב ויצירת קשר מדויק בין המטבח לחלל הציבורי. "קיימים כיום פתרונות פרקטיים וחסכוניים במקום שמשתלבים יפה עם העיצוב הקיים", הוא אומר. "חשוב שתהיה עבודה נוחה ויעילה לפי עקרון המשולש הארגונומי, שבו האזורים העיקריים במטבח (הכיור, הכיריים, והמקרר) ממוקמים במרחק נוח זה מזה, כדי להבטיח מינימום תנועה בין תחנות העבודה."
כיורים או תנורים כפולים לשומרי כשרות
במטבחים שומרי כשרות, נהוג להתקין כיור כפול – בשרי וחלבי, עליו מתקינים ברז אחד המסתובב בין שני חלקי הכיור או שני ברזים נפרדים. כיור כפול הוא גדול יותר מכיור רגיל, אך שני החללים הפנימיים שלו – קטנים יותר. אם יש מקום במטבח ושטח השיש הוא גדול – עדיף להתקין שני כיורים בודדים נפרדים, אפילו במקומות שונים על השיש, כדי להפריד בין האזור החלבי לאזור הבשרי. בארונות המטבח ניתן לתכנן מקום לא רק לתנור אפייה אחד אלא לשניים, האחד מעל השני.

מדידות ותקציב
לפני שמתחילים בתכנון המטבח, חשוב לבצע מדידות מדויקות של החלל ולבחון את מאפייניו, כולל גובה, רוחב וכל פרט אדריכלי שיכול להשפיע על התכנון. "הגדרת התקציב חשובה גם כן, כולל תמחור המשטחים, מכשירי חשמל, עלויות השיפוץ, והזזת נקודות חשמל ואינסטלציה", מוסיף שעיו.
הצרכים וההעדפות
לבסוף, יש לחשוב על הצרכים וההעדפות האישיות שלכם. "קחו בחשבון את הרגלי הבישול שלכם, דרישות האחסון, ומספר המשתמשים במטבח. כל אלה יעזרו לכם ליצור תכנון ועיצוב שמתאימים לאורחות חייכם כמשפחה", מסכם שעיו.
