הגענו לתקופת החגים, הזמן הזה בשנה בו כל יום הוא מרתון קולינרי, וכל ארוחה היא אתגר לכוח הרצון שלנו. אבל אל דאגה, במיוחד בשביל זה פנינו לחלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, שתציל אותנו מעצמנו עם טיפים שיהפכו את שולחן החג ממסלול מכשולים קולינרי לנתיב הזהב של התזונה הנבונה. ממן, יחד עם שף מאיה דרין, שף גיל אבירם ורינת צדוק מציעים מתכונים למנות מהירות, קלות ובריאות המבוססות על מרכיבים המאפיינים את החג. שתהיה לכולם שנה מתוקה – אבל לא יותר מדי, כי אתם יודעים, סוכרת וכאלה…
- תשלטו בתחושת הרעב – לא להגיע מורעבים לארוחה. הקפידו לאכול ארוחות קטנות ומסודרות במשך היום.
- לא לוותר על מאכלי החג– הם חלק מאווירת החג ומהחיבור המשפחתי.
- שימו לב לכמויות– שימו לכם בצלחת את הכמות שאתם רוצים. עשו הסכם עם עצמכם שמהפחמימות או מהסלטים עתירי השומן לא לוקחים תוספת.
- סוג הבישול משמעותי– וותרו על מזון מטוגן ודאגו שסביבתכם תהיה מלאה בירקות טריים, צלויים ומבושלים.
- סגלו נימוסי שולחן – אכלו לאט, שוחחו עם שכניכם לשולחן ועשו הפסקות מעת לעת. זכרו שלתחושת השובע לוקח זמן להתפתח.
- אל תשתו את הקלוריות– העדיפו תמיד משקה דל קלוריות או מים במקום משקאות ממותקים. ואם חשקה נפשכם במשקה אלכוהולי, הגבילו למשקה אחד בלבד.
- אל תוותרו על ספורט – השנה החגים "נופלים" על חודש אוקטובר, כשמזג האוויר נוח, קריר יותר ומאפשר יציאה לפעילות גופנית בחוץ בשעות יותר מגוונות.
דג לברק שלם צלוי במחבת / שף גיל אבירם ל"סולתם"

מצרכים
2-4 דגי לברק טריים
עשבי תיבול: אורגנו, טימין וכוסברה
לימון
מלח/פלפל
אופן ההכנה
-ממלאים את פנים הדג בעשבי תיבול ובפרוסות לימון.
-חורצים את הדג באמצעות סכין ברווחים של כ-1 ס”מ בין חריץ לחריץ.
-מתבלים במלח ופלפל.
-מניחים את הדג על מחבת Non Stick עם 3-4 כפות שמן זית ומטגנים את הדג עד שהעור הופך פריך מאוד.
-הופכים בזהירות ומטגנים עוד 4-5 דקות בערך עד שהדג מוכן.
פילה דג במחבת עם ירקות / מאיה דרין ל"סולתם"

מצרכים
8 נתחי פילה דג מוסר ים במשקל 100 גרם כל אחד
שמן זית לפי הצורך
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
לקראסט תבלינים
1 צרור פטרוזיליה קטן
1 כוס פירורי לחם
4 שיני שום
מלח לפי הטעם
לתוספת
12 תפוחי אדמה באטר צהובים
2 זוקיני צהוב
12 שיני שום
2 פלפלים צהובים
לימון פרוס
אופן ההכנה
לירקות
-מבשלים שיני שום בשמן זית ומעט מלח על להבה נמוכה עד שמתרככות
-צולים תפוחי אדמה בתנור בשמן זית ומלח עד שמתרככים
-שורפים פלפלים צהובים על הזג או הגריל או בתנור בחום גבוה מאוד עד שהקליפה חרוכה, מקלפים, מסלקים את הגרעינים וחותכים לרצועות
-חותכים את הזוקיני לחתיכות גדולות וצולים בשמן זית ומלח בתנור חם מאוד עד שמזהיבות היטב
-חורכים פרוסות לימון בתנור עד שמזהיב.
לקראסט
-טוחנים הכל במעבד מזון לתערובת פירורים ירקרקה.
-קולים על מחבת יבשה על להבה בינונית במשך כדקותיים עד שמזהיב קלות
לדגים
-מחממים שמן זית מחבת רחבה, מתבלים את הדג במלח ופלפל.
-צולים על הצד של העור במשך כ-7 דקות מבלי להפוך.
-במהלך הצלייה שופכים מן השמן החם על בשר הדגים בעזרת כף.
-לקראת סיום הצלייה הופכים לדקה קלה ומיד הופכים חזרה.
בהגשה
-מוסיפים למחבת את כל הירקות הצלויים והמבושלים ומחממים יחד עם הדג
-מפזרים מעל הדג את הקראסט הפריך ומגישים מיד.
דלעת ערמונים ממולאת / שף מאיה דרין ל"סולתם"

מצרכים
6 יחידות מיני דלעת
3 כפות שמן זית
למילוי
1 כוס בורגול
3 גזרים צבעוניים מגורדים- לבן, כתום, צהוב (לא סגול)
4 כפות שמן זית
2 כוסות מים
פלפל שחור גרוס
כפית מלח
4 כפות פיסטוקים קצוצים
1 כפית מלח
פלפל שחור לפי הטעם
חופן עשבי תיבול קצוצים – פטרוזיליה, בצל ירוק וכוסברה
לרוטב
1 כוס יוגורט יווני עשיר
2 יח' ליים סחוט או 1 לימון סחוט
1 כף דבש
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
3 כפות שמן זית
אופן ההכנה
-הכנה למילוי: בעזרת סכין חד חותכים את חלקן העליון של הדלעות ומניחים בצד.
-בעזרת כף פריזיין או קישואן מרוקנים את תוכן הדלעות.
-בעזרת מברשת מברישים את פנים הדלעות ואת קליפתן, מתבלים את הפנים במעט מלח.
-צלייה בסיר: צולים בחום של 180 מעלות כ-20 עד שהדלעות מתרככות.
-במחבת מטגנים גזרים בשמן זית במשך כשתי דקות, מוסיפים בורגול מערבבים, מוסיפים מים ומתבלים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה. מכסים ומבשלים במשך כ-15 דקות, מסירי מהאש ומשאירים מכוסה 15 דקות נוספות. מערבבים ומוסיפים עשבי תיבול.
-בסיר: ממלאים את הדלעות, מכסים כל דלעת בחלקה העליון ומחזירים לתנור בחום 180 ל-5 דקות נוספות.
-בקערה נפרדת: מערבבים את מרכיבי הרוטב, יוצקים על הדלעות ומגישים.
מיקס פרוסות דלעת אפויות / חלי ממן

מצרכים
400 גרם דלעת רגילה
2 דלעת ערמונים בינוניות (עד 500 גרם עם הקליפה)
2 כפות שמן זית
4 כפות חומץ בלסמי
מלח, פלפל שחור
2 שיני שום כתושות
2 כפיות סילאן
אופן ההכנה
-מקלפים את הדלעת, חותכים לפרוסות דקות ומעבירים לקערה.
-מערבבים בקערית קטנה את השמן עם הבלסמי, השום הכתוש, הסילאן, המלח והפלפל. שופכים על פרוסות הדלעת ומערבבים היטב.
-מסדרים את פרוסות הדלעת על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
-אופים בחום בינוני למשך כ־40 דקות. רצוי לערבב לפחות פעמיים במהלך האפייה. אפשר להעביר את התנור ב-10 הדקות האחרונות למצב גריל, להשחמה קלה.
קציצות ברימונים / רינת צדוק ל"סולתם"

מצרכים
500 גרם בקר טחון (מיקס צוואר, כתף, צלעות (
תפו״א קטן מבושל ומגורר בפומפייה
חצי קישוא מגורר דק
בצל גדול קצוץ
2 שיני שום קצוצות
ביצה
חצי צרור פטרוזיליה קצוצה
כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור גרוס
½ כפית בהרט
לרוטב
רימון שלם מפורק
3 כפות שמן זית
בצל בינוני קצוץ
3 שיני שום פרוסות
פלפל שחור גרוס
¼ כוס רכז רימונים טבעי
3 כפות סילאן
3 ענפי טימין
פלפל צילי יבש
אופן ההכנה
הקציצות
-מטגנים בצל קצוץ לגוון שקוף וזהוב, ומניחים בצד לצינון.
-מערבבים את כל החומרים יחד, מניחים במקרר מכוסה 20 דקות.
-יוצרים כדורים קטנים (כמו כדור פינג פונג בערך 40 גרם)
-מחממים תנור ל 200-מעלות
מרססים נייר אפייה בשמן זית ומסדרים עליו את הקציצות
אופים את הכדורים לגוון זהוב כ 8-10- דקות.
הרוטב
-מזהיבים את הבצל, מוסיפים שום קצוץ ומערבבים
-מוסיפים את יתרת מרכיבי הרוטב, מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה.
-טועמים תיבול ומתקנים אם צריך.
-מניחים את הקציצות בסיר, מפזרים מעל רימונים טריים טימין.
-מנערים בעדינות את הסיר עד שכל הקציצות מצופות ברוטב.
-מגישים עם אורז לבן.