צום יום הכיפורים הוא לא רק הפסקה מאכילה ושתייה – הוא קודם כול מסע בן 25 שעות המזמין אותנו להתנתק מהגשמיות ולהתחבר לנשמה. ביום זה אנחנו עומדים לפני בורא עולם, טהורים ומזוככים, ומבקשים מחילה על מה שהיה, על הטעויות שעשינו, על מקומות ורגעים שהחמצנו, על דעות קדומות שהחזקנו בהן, על כל פעם שפגענו באחרים ובעצמנו. אנחנו מבקשים הזדמנות לשים את מה שהיה מאחורינו ולהתחיל מחדש.
כמו בכל מסע משמעותי, ההכנה חשובה לא פחות מהדרך עצמה. הארוחה המפסקת היא כמו תדלוק חכם לפני נסיעה ארוכה – לא עניין של מילוי הבטן בלבד, אלא אמנות של איזון: מספיק כדי לתמוך בצום, אך לא יותר מדי כדי שהאוכל לא יכביד על הגוף ויגרום לעייפות, כאבי ראש, בחילות או כאבי בטן. אבישג לבקוביץ, ראש תחום נטורופתיה במכבי טבעי, מציעה דרכים יעילות להכין את הגוף לצום, במטרה להפחית את תופעות הלוואי, טיפים שכדאי ליישם כבר היום, והמלצות למנות שיתאימו לסעודה מפסקת.
התחילו בהדרגה
על פי הנטורופתיה, הכנה נכונה לצום מתחילה מספר ימים לפני הצום עצמו. מומלץ להפחית בהדרגה את צריכת הקפאין, הסוכר והמזון המתועש, על מנת להקל על הגוף בתהליך הניקוי. הפחיתו בהדרגה משקאות ומזונות המכילים קפאין ומזונות העשירים בסוכרים (קפה, תה, שוקולד, משקאות קלים, ממתקים וכדומה), בעיקר אם אתם יודעים שיש לכם נטייה לסבול מכאבי ראש בזמן הצום.
יומיים לפני הצום
רצוי לאכול ארוחות קלות מדי כמה שעות. חשוב שהארוחות יהיו מאוזנות ומגוונות ויכילו פחמימות וחלבונים וכמובן ירקות טריים או מבושלים. עדיף להפחית בכמות המלח במזון כדי למנוע התייבשות. חשוב לאכול עד תחושת שובע נעימה ולא מעבר לה. אכילה מעבר לכך מגדילה את נפח הקיבה ומכבידה על מערכת העיכול ועל הגוף, וגורמת לעייפות ולירידה באנרגיות. חשוב לשתות כמות מספקת בין הארוחות כדי שהגוף יגיע לצום במצב רווי ולא מיובש.
ביום הצום
בבוקר של הצום ולפני הארוחה המפסקת ממומלץ לשתות מים בכמויות קטנות כל שעה-שעתיים כדי להגיע רווים לצום. ניתן לשלב חליטות צמחים טבעיות, כמו קמומיל או לבנדר, המסייעות להרגעה ולהכנת הגוף.
מה כדאי לאכול בארוחה המפסקת
כדאי לאכול אוכל מבושל ולא מטוגן, לא מתובל מדי ולא מלוח מדי. רצוי לא להתמלא יותר מדי ולאכול עד כדי שובע נעים. מומלץ גם לאכול דגנים מלאים וירקות חיים או מבושלים, והכי חשוב – לא לשכוח לכלול בארוחה הזו מנת חלבון מספקת, שיכולה להיות מן החי או הצומח, בהתאם להעדפה האישית שלכם. הארוחה יכולה לכלול גם מרק התורם לנוזלי הגוף. תכנון ארוחה כזו, יקל על תחושת הרעב בהמשך.

הימנעו מאכילת יתר
להבדיל מהתפיסה הרווחת של "אגירת מזון" לפני צום, הנטורופתים דווקא מדגישים כי חשוב להימנע מאכילת יתר לפני הצום, שכן ארוחה כבדה מדי עלולה לגרום לתחושת כבדות ואי נוחות, ואף להשפיע לרעה על היכולת להתמודד עם הצום. עדיף לאכול ארוחה מאוזנת, ולזכור כי התחושה הגופנית של רעב ושובע – תלויה גם במצב הנפשי שלנו.
ואיך לסיים את הצום?
בתום הצום מומלץ לפתוח בשתיית כוס מים ולאכול פרי אחד או שניים. אפשר להוסיף לזה גם עוגייה וכוס תה צמחים. כשעה לאחר תום הצום, כדאי לאכול ארוחה קלה שמכילה ירקות, פחמימות ומעט חלבון.
