העידן הדיגיטלי והמדיות השונות שהתפתחו ומתפתחות במהלכו שינו באופן חד את האופן בו אנו מתקשרים. לעובדה זו השלכות מרחיקות לכת בתוך קשר זוגי. דיאלוג שהיה מתקיים פנים אל פנים מלווה במבטים, טון ושפת גוף, מתמקד היום בריבוי הודעות ואימוג'ים בווטסאפ. במבט ראשון זה אולי נראה חסר משמעות ואפילו טכני, אך בעידן שבו הסמאטרפונים הפכו אמצעי תקשורת מרכזי בין בני זוג, חשוב לשאול – כיצד משפיעה התקשורת הדיגיטלית על עומק הקשר ואילו אתגרים היא מציבה?
- פרשנויות שגויות בשל מוגבלות הטקסט: היכולת להעביר רגשות מורכבים דרך טקסט, מוגבלת מטבעה. בהודעת ווטסאפ אין לנו דרך לשמוע את הטון מאחורי הדברים ולחוש את שפת הגוף או הבעות הפנים. כך קורה שאמירה פשוטה שמאחוריה אין שום כוונה מתחכמת – יכולה להתפרש כקרה או עוינת, רק משום שהטקסט אינו מצליח לשדר את הטון הרגשי הנכון. כשמדובר בנושאים רגשיים, זה יכול להוביל לאי הבנות וקצרים בתקשורת. לעתים כשהדברים לא מדוברים, המצב הזה עלול להוביל לאכזבה וריחוק שנובעת מפרשנות שגויה. לכך ניתן להוסיף את השימוש האינטנסיבי באימוג'ים, אשר מקשים לעיתים אף יותר על קבלת המסר, ומעמעמים או מעוותים אותו כאשר הם נקלטים על-ידי הצד השני.
- תגובה מהמותן: היכולת הדיגיטלית מאפשרת שיח בכל זמן ומקום. מחקרים מראים כי צלילי כניסת הודעות מפעיל אצל רבים מאיתנו מנגנון אשר מביא לרצון לצפות ולהגיב להודעה באופן מיידי, גם כאשר אנחנו לא פנויים להגיב עליה. מציאות זו מביאה למצב בו פעמים רבות המענה יהיה חפוז ולא מדויק, דבר שגורר עימותים שהיו יכולים להימנע בשיחה בה יש פניות ומיקוד.
- אפקט התגובה המאוחרת: כאשר אחד מבני הזוג שולח הודעה, והתגובה אליה מתעכבת עלולה להיווצר פרשנות מוטעית, שמשפיעות לרעה על תחושת הביטחון והנאהבות בקשר, ומגדילה את הסיכוי ליצירת מעגל תגובות שלילי בין בני הזוג. לדוגמא: אם בת הזוג שלחה הודעה ולא קיבלה מענה, היא עשויה לשלוח הודעה המשקפת עלבון או כעס. בן הזוג מצידו לא יבין מה הסיבה ויגיב מצידו בהתנהגות לא נעימה בשל הלחץ שהופנה לעברו. כך נוצר מעגל קסמים שלילי ומיותר.
- כניסה מחודשת לקונפליקטים "רדומים": העולם הדיגיטלי מאפשר לשמור הודעות, צילומי מסך והיסטוריית שיחות, דבר שלפעמים מחזיר עימותים ישנים אל פני השטח, גם לאחר שכבר הושמו מאחור. מצב כזה מקשה על התקדמות הקשר קדימה, ולעיתים מכניס את בני הזוג לדינמיקה של "הוכחות" (מי כתב מה, מתי ואיך), דבר שמקשה על בני הזוג להתמקד בעיקר ולתקשר באופן מקדם ומיטבי
אז מה עושים?
הסמארטפונים כבר לא ייעלמו מחיינו, אך ההשפעות השליליות של התקשורת בוואטסאפ הן לא גזירת גורל. חמישה כללים, מהותיים וטכניים, יכולים לסייע לנו להתמודד עם האתגרים, באופן שלא רק יצמצם את השפעת המדיה, אלא אף יעמיק את התקשורת במדיום זה.

- שיחות רגישות לא נעשות בוואטסאפ: כאשר יש שיחה בנושא שרגיש עבור אחד מבני הזוג או שניהם (הורים, מיניות, כסף או כל נושא אחר), חשוב להימנע באופן מוחלט מלקיים אותה בהודעות. עדיף גם לא בשיחת טלפון. קבעו זמן בו שניכם פנויים וקיימו את השיחה באופן רגיש ומאפשר.
- תיקון מהיר של פרשנויות מוטעות: במקרה בו הודעה יצרה מסר פוגע, גם ללא כוונה, חשוב שהצד הנפגע יציף את הדברים ברגישות מעל פני השטח וכך יאפשר לצד השני לתקן את המסר שהובן לא נכון. במצב של "תקשורת מתקנת" כזו אפשר לא רק לתקן את אי-ההבנה, אלא גם להבין מה הוביל לפרשנות השגויה וכך לצמצם הישנות של אירועים כאלו בעתיד. חשוב גם מפעם לפעם להציב סימני שאלה על הפרשנויות שלנו להודעות. לשאול את עצמנו אם ייתכן וכוונת בן הזוג הייתה אחרת.
- מודעות לאפקט התגובה המאוחרת: חשוב לדעת שלעיתים הפער בין זמן שליחת ההודעה לקבלת תגובה – נובע מנסיבות חיצוניות ולא מכוונה רגשית כלשהי. לפעמים הצד השני רואה את ההודעה תוך כדי פגישה או עבודה והוא שוכח להגיב. גם זה נורמלי ואנושי! יצירת כללים משותפים כמו זמן תגובה מוסכם או הסכמה להימנע מדיונים חשובים בהודעות טקסט, יכולים לסייע.
הקלטת ווטסאפ. צילום: שאטרסטוק - שימוש רגיש באימוג'ים: בתוך השפה החדשה של אימוג'ים שנכנסה לחיינו ישנם אימוג'ים שמעבירים מסר ברור, לדוגמא לבבות. לעומת זאת, ישנם כאלה שהמסר שלהם לא בהכרח ברור, ושימוש בו עלול להביא למצבים של חוסר הבנה או עלבון. לכן, כדאי לעשות בהם שימוש חכם וליצור "שפה" משותפת ומוסכמת של אימוג'ים בין בני הזוג, כך שכל צד יבין מה השני התכוון.
- חיזוק השריר הזוגי: בשביל רבים מאיתנו התקשורת הכתובה מתגלה כנוחה יותר. היא מהירה, לא דורשת שיחות ארוכות אל תוך הלילה, לא תובעת חשיפה רגשית או קשר עין מתמשך. וזה נכון, היא באמת נוחה יותר, אבל נוח וטוב אינן מילים זהות. במקום להתקשר כדי להזכיר לו להביא חלב ועל הדרך לברר האם הוא אכל היום ואיך היה בעבודה – אנחנו מדלגים על כל זה ופשוט כותבים "אל תשכח להביא חלב", וכך מחלישים את שריר הזוגיות. הקלות והנוחות באים על חשבון הבעת חיבה ואכפתיות, שיחות עומק, מגע ספונטני, ואפילו שיחות סמול-טוק קצרות.
כאמור, תיקון של אלה יכול לא רק לגשר על הפערים שהווטסאפ יוצר, אלא מסוגלים לבנות קומה נוספת ובריאה יותר בחיי הזוגיות.