פעם חשבנו שזיכרון חלש זה פשוט "פונקציה של הגיל". היום אנחנו יודעים שלפעמים זה הרבה יותר מזה. אלצהיימר – המחלה שנמצאת במקום השישי והלא מכובד מבחינת אחוזי התמותה – כבר לא תוקפת רק את הדור המבוגר. למרות שהיא נפוצה יותר בקרב בני 65 ומעלה, היא לא פוסחת גם על צעירים יותר. לא מדובר בסתם "שכחה". מדובר במחלה שמתגנבת לאט-לאט לחיינו, מטשטשת זכרונות, משנה התנהגות, ובסוף גם משפיעה על היכולת שלנו לבצע פעולות יומיומיות פשוטות. היא מכניסה למעגל החולי לא רק את החולה עצמו, אלא את המשפחה כולה, כשהאבסורד הוא שבעידן שבו הכל דיגיטלי, דווקא הזיכרונות האנושיים הם אלו שאי אפשר לגבּות.
"בריאות המוח קשורה בקשר הדוק לבריאות הגוף, ולנו יש את האפשרות להביא את המוח למימוש כל הפוטנציאל שלו ולחזק אותו בכל רגע וגיל", אומר יגאל קוטין, נטורופת, הרבליסט קליני, מטפל ברפואה סינית והודית והמנהל המקצועי של חוות הבריאות ביער הסודי בקפריסין. לדבריו, יש שישה גורמים האחראים לפגיעה במוח: סוכר, דלקת, פגיעה במיטוכונדריות (אֵיברונים המייצרים אנרגיה בכל תא ותא), פגיעה בכלי דם, חוסרים תזונתיים ורעלים. קוטין משתף אותנו במחקר מ-2023 שעשה ד"ר דייל ברדסן – חוקר מוח, נוירולוג ומחבר הספר "סוף לאלצהיימר". המחקר כלל 25 חולי אלצהיימר התחלתיים ומאובחנים שפעלו במשך תשעה חודשים לפי תוכנית סדורה וקבועה (כשכל אחד מהנחקרים זכה לשינויים קלים בתוכנית) עם תשעה כללים ממוסמרים שהובילו לריפוי מהמחלה. קוטין נשען על תכנית טיפולית זו שלדבריו מונעת את המחלה ואף יכולה למנוע התדרדרות שלה בשלבים מוקדמים.

מה כלל המחקר של ד"ר ברדסן?
"המחקר נתן מענה לכל ששת הגורמים האחראים לפגיעה במוח באמצעות תשעה פרמטרים ששולבו בחיי היום יום של החולים: הראשון זה תרגילים קוגניטיביים – כמו משימות זיכרון, פתירת תשבצים, למידה וכו'. השני זה שיפור איכות השינה – בזמן השינה קורים שלושה תהליכים חשובים שמורידים את הדלקתיות של המוח ומחדשים אותו: המוח מנקה את עצמו (בעזרת המערכת הלימפטית שפועלת בעיקר בלילה), מתבצעת התחדשות של תאי המח ויש ירידה ברמות הסטרס והמתח.
"הנסיינים שילבו תרגילי נשימה יומיומיים ופעילות גופנית יומיומית – שכללה שילוב של פעילות אירובית ואנאירובית (ריצה ומשקולות). נעשתה עבודה על הדלקת – קרי, הפחתת הרמה הדלקתית באמצעים טבעיים.

"טיפול במערכת העיכול – ובעיקר עבודה על המיקרוביום (חיידקים טובים). הרכיב השביעי הוא נטילת תוספי תזונה וצמחי מרפא, שמשפרים את כל הפרמטרים שפורטו מעלה. בנוסף היו התערבויות תזונתיות – האחת: צום יום-יומי לסירוגין, שכלל הפסקת אכילה של החולים למשך 14 עד 16 שעות, והשנייה – צום למשך 5 ימים אחת לחודש, כשחלק מהחולים חיו רק על נוזלים וחלקם האחר חי על תזונה מדמת צום (FMD, שמכילה 750 קלוריות ליום בלבד).
"האחרון הוא תזונה קטוגנית – תזונה נטולת פחמימות וסוכרים (עד 30-40 גרם ביום) נקייה, מוקפדת ועשירה בירקות".
ומה קרה לאחר 9 חודשים?
"התוצאה הייתה מהממת – שיפור של 84% בממוצע במצבם של החולים. אצל כולם עלה נפח המוח (בהתאם ל-MRI של 'לפני ואחרי'), שיפור במצב הנפשי שלהם וירידה בנתונים של לחץ דם, סוכרת, כולסטרול ואפילו כאבי גוף".
איך אתה מסביר את זה?
"יתר הנוחות שלנו בחיי היום יום גורמת לנו למחלות, בעיקר לאלצהיימר. אורח החיים היושבני שלנו – בו אנחנו יושבים הרבה, לא זזים כמעט – גורם לזה שהמוח והגוף מתחזקים רק כשהם עומדים בפני אתגר. המוח הוא כמו שריר – אם רוצים להגדיל או לחזק אותו חייבים לאמן ולאתגר אותו. ולכן השיטה של ד"ר ברדסן היא הדרך הנכונה, כי היא מוכיחה באופן חד משמעי שאנשים שלומדים יותר מתחזקים זיכרון טוב יותר לאורך זמן רב יותר, ובכך מרחיקים את האלצהיימר. גם תרגילי נשימה ופעילות גופנית נמצאו כגורמים מיטיבים נגד אלצהיימר ודמנציה".
מאיזו תזונה כדאי להימנע?
"הפוגען הכי גדול במוח הוא הסוכר – והכוונה היא לסוכר הלבן, כמובן, אבל גם למזונות מעובדים עתירי סוכר, ממשקאות קלים דרך עוגות ועד ממתקים, חטיפים, מיצי פירות וכו'. מעבר לכך ישנם רעלים במזון המתועש כמו: מונוסודיום גלוטמט, חומרים מתחלבים (שמחברים שמן ומים), חומרי טעם וריח, חומרים משמרים ועוד. גורם בעייתי נוסף הוא שמן מזוכך – שמן סויה, שמן תירס, שמן קנולה, שמן חמניות ועוד – שגורמים לדלקת בגוף (ובמוח, בפרט) ופוגעים בכלי הדם שלנו".

אלו תוספי תזונה יכולים לסייע?
"חומצות שומן חיוניות – קרי, אומגה 3, שנמצא במקום הראשון במחקרים רבים ובתרומה שלו לבריאות המוח בכלל ולאלצהיימר בפרט. רק כדאי להקפיד ולהשתמש בתוספים באיכות מצוינת ובמינון הנכון (3-4 גרם ליום). שנית, ויטמינים מקבוצה B – הידועים כחיוניים לתפקוד תקין של המוח, לייצור של מוליכים עצביים וליצירת אנרגיה בתאי המוח.
"כמו כן, גם נוגדי חמצון מצוינים – כשהמובילים היום לתפקוד המוח הם מיצוי שמן רימונים, כורכומין ואסתקסנטין (קרטנואיט ונוגד חמצון ודלקת מאוד משמעותי). ומומלץ גם ליטול מגנזיום – שחשוב לתהליכים כימיים במוח, אבץ – שחשוב לפעילות תקינה של מערכת החיסון בגוף ובמוח וויטמין D – שחיוני להורדות דלקת במוח ולאיזון פעילות מערכת החיסון".
מהם המזונות הטובים ביותר למוח?
"הרשימה ארוכה, אבל אלו העיקרים שבהם: שומנים – כמו, אבוקדו, טחינה, שקדים, אגוזים, צ'יה, זרעים (חמניה ודלעת), שמן זית, ושומן מן החי. השני זה נוגדי חמצון ממקור תזונתי – כל הפיגמנטים של הירקות והפירות שלנו מעלים ירוקים, כמו חסה ותרד ועד פירות יער, סלק, עגבניה, גמבה, כמו גם – תבלינים הכוללים כורכום, ג'ינג'ר, קינמון, עשבי תיבול ועוד.

"עוד מזון חשוב זה ירקות מצליבים – ברוקולי, כרוב, כרובית, לפת, צנונית ועוד, כי יש בהם תרכובת המכילה גופרית שתומכת בתפקוד המוח, עלים ירוקים – כמו חסה, תרד, ברוקולי, כוסברה וכו'. וגם תה ירוק – כי יש בו נוגדי חמצון עוצמתיים.
"לגבי חלבון – לוודא שצורכים כמות מספקת ממנו, הן מן הצומח והן מן החי. וחשוב לדעת שיש גם חיידקים טובים – להעשרת המיקרוביום שלנו בגוף בכלל ובמערכת העיכול בפרט (המקום המרכזי בו יש חיידקים טובים). והמלצה האחרונה שלי היא מזון מותסס – מזון שהתרבו בו חיידקים אנאירוביים, שמייצרים חומצה לקטית שאינה ידידותית למרבית החיידקים המזיקים. חשוב לצרוך ולהקפיד שהמזון המותסס לא יהיה מפוסטר".