מגיל 40, הגוף שלנו צריך יותר תשומת לב וטיפולי מנע. ממש כמו מכונית שעשתה אלפי קילומטרים על הכביש וצריכה להיכנס למוסך לעשות טסט ולוודא שהכל בשליטה, כך גם הגוף שלנו – שעבר ממצב "מכונית חדשה" לשלב של "רכב עם היסטוריה" – מבקש בדרכו הייחודית (כאב פה, עייפות מוזרה שם) ללכת ולהיבדק באופן סדיר, כדי לגלות שינויים לפני שהם הופכים לבעיה רפואית. בדיוק לשם כך תפסנו לשיחה את ד"ר ענת גבר, מומחית ברפואת משפחה ומנהלת המחלקה לרפואת משפחה במחוז דן פתח-תקווה, של קופת חולים כללית. ד"ר גבר פירטה בפנינו מהן הבדיקות שמצילות חיים, שמומלץ לעשותן מגיל 40 ואילך, כשהמסר הוא אחד – היו קשובים. הגוף שלכם לא מנסה להציק, הוא מנסה להזהיר. כל רמז הוא מתנה – אל תפספסו אותה. גזרו ושמרו.
מגיל 40: יסודות המעקב הרפואי
- "עקבו אחרי משקל הגוף – העשור החמישי בחיינו מסמן תקופה חדשה המחייבת מודעות בריאותית מוגברת", אומרת ד"ר ענת גבר. על פי המשקל והגובה ניתן לחשב BMI (אינדקס מסת הגוף). מעקב תקופתי זה מאפשר זיהוי מוקדם של שינויי משקל משמעותיים ומסייע במניעת השמנה.
- בצעו מדידת לחץ דם אחת לשנה (ולא רק אחת ל- 3-5 שנים, כפי שמומלץ בגילאים צעירים יותר) – ללחץ דם גבוה אין תסמינים כלשהם, ולכן המדידה התקופתית היא הדרך היחידה לאתרו. איתור מוקדם של לחץ דם גבוה מאפשר טיפול יעיל ומניעת סיבוכים עתידיים.
- בדקו סוכר בדם. בדיקה זו מאפשרת אבחון של מחלת הסוכרת. לאנשים בעלי עודף משקל או גורמי סיכון כגון היסטוריה משפחתית של סוכרת, מומלץ לבצע, כבר מגיל 35, בדיקת דם של סוכר בצום או המוגלובין מסוכרר. אם הבדיקה תקינה – מומלץ לחזור עליה אחת לשלוש שנים. במקרה של תוצאות חריגות, תותאם תכנית טיפול אישית.
- עקבו אחרי פרופיל השומנים בדם, שמספק תמונה מקיפה של מצב הכולסטרול והטריגליצרידים. בדיקה זו חיונית להערכת הסיכון למחלות לב וכלי דם. בדיקה זו מומלץ לבצע החל מגיל 35, ובאם התוצאות תקינות – מומלץ לחזור עליה אחת ל- 5 שנים. אין צורך לחזור על בדיקת שומני הדם בתדירות גבוהה יותר, שכן ערכי הכולסטרול נוטים להיות יציבים. לעומת זאת, אם התוצאות אינן תקינות – תותאם תכנית טיפול אישית, ותקבע תדירות המעקב הנדרשת.
- עשו בדיקות לגילוי סרטן צוואר הרחם – מומלץ לנשים להמשיך במעקב שהחל בגיל 25, בתדירות המותאמת לתוצאות הקודמות

מגיל 50: הרחבת המעקב המונע
- בגיל 50, מתווספות בדיקות חשובות נוספות למערך המעקב הרפואי. מומלץ לנשים המגיעות לגיל זה (עד 74) להתחיל בבדיקות ממוגרפיה תקופתיות אחת לשנתיים, כדי לאפשר גילוי מוקדם של סרטן השד. לנשים בסיכון מוגבר, מומלצת תדירות בדיקות שונה, או בדיקות נוספות, בהתאם להמלצת הרופאה המטפלת.
- מעקב אחר סרטן המעי הגס עבור נשים וגברים – הבדיקה המקובלת היא בדיקת דם סמוי בצואה, המבוצעת אחת לשנה. עבור אנשים בסיכון מוגבר, תומלץ בדיקת קולונוסקופיה במקום בדיקת הדם הסמוי. חשוב להדגיש כי כל הבדיקות שהומלצו בעשור הקודם ממשיכות להיות רלוונטיות, ואף מקבלות משנה חשיבות.
מגיל 65 ומעלה: מניעה וטיפול מותאם
- בדיקת צפיפות העצם – בדיקה זו, המיועדת במיוחד לנשים, מאפשרת אבחון של אוסטאופורוזיס, שהטיפול בה יפחית סיכון לשברים. תדירות ביצוע הבדיקה נקבעת בהתאם לתוצאות הקודמות, ובהתאם להמלצות הרופא/ה המטפל/ת. במקביל, נמשך המעקב אחר כל הבדיקות הקודמות, כאשר התדירות מותאמת באופן אישי לכל מטופל.
המלצות כלליות
- "הבדיקות שתוארו הן בדיקות סקר", אומרת ד"ר גבר, "כלומר – בדיקות שמטרתן לאתר מחלות או גורמי סיכון באנשים ללא סימפטומים. חשוב להדגיש כי במידה ומתעוררים תסמינים כלשהם – אין להסתפק בבדיקות הללו, אלא יש לפנות לרופאת המשפחה כדי לברר אותם, ולבצע בדיקות שיומלצו בהתאם למצב".
- הבדיקות שתוארו הן בדיקות שתועלתן הוכחה מחקרית, ולכן הן מומלצות על ידי האיגוד הישראלי לרפואת המשפחה, ועל ידי גורמים בינלאומיים האמונים על רפואה מונעת.
- הבדיקות שהומלצו מאפשרות איתור מחלות או גורמי סיכון שכבר קיימים, ומכאן חשיבותן. אך אם ברצוננו למנוע לכתחילה התפתחות מחלות – הרי שבמקביל להקפדה על ביצוע הבדיקות שהומלצו – חשוב מאד להקפיד על אורח חיים בריא: תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה של לפחות 150 דקות פעילות אירובית בשבוע, משולבת באימוני כוח, הימנעות מוחלטת מעישון, מצריכה מופרזת של אלכוהול ומחשיפה מופרזת לשמש.
- מרכיב חשוב נוסף הוא הקפדה על חיסוני השגרה, על פי גיל וסיכון אישי, כפי שיומלץ על ידי הרופא/ה המטפל/ת.
- מומלץ לבצע את בדיקות הסקר הללו אצל רופא/ת המשפחה הקבוע/ה. מחקרים מראים כי לקשר טיפולי מתמשך לאורך זמן עם רופא/ה קבועים יש השפעה חיובית ומשמעותית על הבריאות. לכן, מומלץ להשקיע את הזמן והמאמץ במציאת רופא/ת משפחה המתאימים אישית עבורכן.