הזדקנות העור היא תהליך מורכב המושפע מגורמים פנימיים וחיצוניים רבים – מסטרס, דרך זיהום אוויר ועד להבעות פנים או הרגלים כמו עישון. ד”ר לנדאו, דרמטולוגית בכירה ומהמומחים המובילים בעולם בתחום הצערת העור, מספרת על בחורה צעירה שהגיעה עליה לקליניקה וסיפרה שנהגה לשתות קפה חם באמצעות קש. כששאלה אותה לפשר התופעה המשונה, היא הסבירה שהיא עושה את זה "כדי להימנע מהיווצרות כתמי קפה בשיניים". "הצטערתי לבשר לה שבהימנעותה מנזק אסתטי אחד, היא מייצרת אחר תחתיו", מגיבה ד"ר לנדאו. "שתייה עם קש וגם לעיסת מסטיק גורמות לכיווץ חוזר של שרירי הפנים, ולאורך זמן להופעת קמטים סביב הפה".
ד"ר לנדאו, שהיא גם הבעלים של חברת MAHUT – סדרת מוצרים קוסמקליניים לטיפוח העור, מסבירה שאומנם הסיבות להזדקנות העור הן רבות, אך בכל זאת ניתן להצביע על 10 הרגלים עיקריים המאיצים את התהליך, זאת על בסיס מחקרים שנעשו ברחבי העולם.
אז כדי לשמור על מראה עור צעיר, מאוזן ובריא יותר – המנעי מהדברים הבאים:
חשיפה לשמש והימנעות מקרם הגנה
קרינת השמש היא אחד הגורמים המרכזיים להזדקנות מוקדמת של העור. בעוד שקרינת בלתי נראית (UV) ובפרט קרינת UVB המוכרת לכולנו, עלולה לגרום להיווצרות של תאים טרום-סרטניים, החשיפה לקרינה נראית (VL) גורמת לפירוק סיבי הקולגן והאלסטין, להיווצרות קמטים, כתמים ופגיעה כללית במרקם העור קרינה נראית מהווה כ 50% מקרינת השמש, אך קיימת גם בכל אור שניתן לראות – לרבות זה המופק ממכשירים אלקטרוניים שונים.
מחקר שהתפרסם ב-Journal of the American Academy of Dermatology הראה כי שימוש יומיומי במסנן קרינה מפחית משמעותית את סימני ההזדקנות בעור. לכן, השימוש בקרם הגנה עם SPF 30 ומעלה, המכיל מסנני קרינת UVA ו- VL מומלץ לכל גיל.
נטייה לקמטי הבעה
תנועות חוזרות של שרירי הפנים, כמו כיווץ הגבות או כיווץ סביב הפה, יוצרות קמטים דינמיים שהופכים עם הזמן לקבועים. יחד עם זאת, לא מדובר בהרגל שניתן להיגמל ממנו, שכן כבני אדם אנחנו מחייכים, כועסים, מופתעים, מתרכזים – וזה מה שעושה אותנו ייחודיים – כל אחד בדרכו.
מה כן ניתן לעשות? לפי מחקר שפורסם ב Clinical Cosmetic and Investigational Dermatology — טיפולים כמו בוטולינום טוקסין (בוטוקס) יכולים להאט את היווצרות הקמטים ולשמור על מראה צעיר יותר. בוטוקס אמנם מחליש את שרירי ההבעה, אך תחת ידיים מיומנות לא יביא לשיתוקם המלא ויאפשר את שימור קשת ההבעות – אם כי בצורה מתונה יותר.

לחץ ומתח נפשי
רמות גבוהות של סטרס גורמות לשחרור קורטיזול, שמגביר את פירוק הקולגן ומוביל להזדקנות מוקדמת. מחקר שנערך באוניברסיטת אמורי (Emory University) מצא כי מדיטציה, פעילות גופנית ותרגולי נשימה תורמים להפחתת מתח וכפועל יוצא לשמירה על מראה עור בריא.
אלכוהול ועישון
אלכוהול מייבש את העור ומפחית את רמות ויטמין A החשוב לשיקום התאים. עישון גורם לפירוק הקולגן והאלסטין וליצירת “קמטי מעשנים” סביב הפה. מחקר של ה- American Society for Dermatologic Surgery הראה כי הפסקת עישון – מעבר לשאר ההשפעות המיטיבות שלה על מערכת הנשימה וכלל מערכות הגוף – גם משפרת משמעותית את איכות העור תוך מספר חודשים.

מחסור בשינה
במהלך השינה הגוף מתקן את הנזקים שנגרמו לעור במהלך היום. שינה של פחות משש שעות בלילה נקשרה במחקרים (Sleep Journal) להופעת קמטים מוקדמת, עיגולים כהים מתחת לעיניים ואובדן זוהר העור. מה עושים? ישנים! נטפליקס יתאזר בסבלנות.
תזונה לקויה
מחסור בירקות, פירות וחלבון פוגע בחיוניות העור. תזונה עשירה בפחמימות ריקות וסוכרים מובילה לתהליך גליקציה, בו סוכרים נקשרים לקולגן ומאיצים את פירוקו. מחקר שפורסם ב- Journal of Clinical Nutrition מצא כי תזונה עשירה באומגה 3, אנטי-אוקסידנטים וויטמין C מסייעת בשמירה על העור מבפנים.
שינה על הבטן או הצד
שינה עם הפנים צמודות לכרית גורמת ללחץ מכני על העור, מה שעלול להוביל לקמטי שינה. מחקרים מציעים להעדיף שינה על הגב, ויחד עם זאת לא בטוח שמבחינה אורתופדית זאת הבחירה הנכונה. מה עושים? החיים הם לא שחור ולבן, ובמקרה הזה כמו בנושאים רבים אחרים, כל אחד צריך להחליט מה חשוב לו יותר.
ישיבה ממושכת ואורח חיים יושבני
מחקרים מצביעים על כך שישיבה ממושכת מפחיתה את זרימת הדם לעור ומאיצה את הופעת הקמטים. פעילות גופנית מתונה משפרת את זרימת הדם וחמצון הרקמות, מה שתורם למראה עור רענן. אז הנה לכם עוד סיבה, מיני רבות נוספות – מדוע אורח חיים פעלתי וכושר גופני – הם מתכון לגוף ועור בריא ומאוזן.
שימוש מוגבר במסכים וחשיפה לאור כחול
מחקרים שנערכו ב-Journal of Photochemistry and Photobiology מצאו כי חשיפה ממושכת לאור כחול ממסכים עלולה לגרום להיווצרות רדיקלים חופשיים ולהאצת הזדקנות העור. פתרונות כוללים שימוש במסנני קרינה נראית והאור הכחול הנמנה עליה ושימוש בתכשירים קוסמטיים, המכילים ניאצינאמיד ואנטי-אוקסידנטים.
הקשר בין המחסום האפידרמלי והזדקנות העור
המחסום האפידרמלי (Epidermal Barrier) הוא שכבת ההגנה של העור, האחראית על מניעת איבוד לחות והגנה מפני זיהומים. עם השנים, המחסום נחלש בשל מחסור בליפידים חיוניים וחלבונים, מה שמהווה את הזרז הפנימי המשמעותי ביותר לתהליכי הזדקנות העור.

במחקר שד"ר לנדאו ביצעה בשנה שעברה במעבדות בדרום צרפת ותוצאותיו אף התפרסמו ב- Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Application, הוכח כי שימוש בקומפלקס ה- SUPCERAT, המכיל סרמידים, אנטיאוקסידנטים ופפטיד הממריץ את האנרגיה בין-תאית (ATP) יכול לשקם את המחסום האפידרמלי ולמנוע נזקים עתידיים. ולכן, הקומפלקס הנ"ל שולב במוצריה, שנועדו לתמוך בעור ולשקם אותו, כאמצעי משלים לטיפולים אסתטיים המבוצעים בקליניקות רפואיות וקוסמטיות.
"שינוי הרגלים מזיקים ואימוץ אורח חיים בריא יכולים להאט את תהליך הזדקנות העור", מסכמת ד"ר לנדאו. "שמירה על שגרת טיפוח מותאמת, תזונה מאוזנת, שינה מספקת והימנעות מגורמים מאיצי הזדקנות תעזור לשמור על מראה עור צעיר ובריא לאורך שנים".