אם פעם המטבח היה חדרון קטן בבית המופרד מחדרי המגורים ואף אחד לא יכול היה לראות מה נעשה בו, היום המטבח הוא בדרך כלל פתוח לרווחה ומחובר לחללי המגורים המשמעותיים בבית – ציר מרכזי וחשוב בסביבת המגורים שלנו.
"במטבח אנחנו לא רק מבשלים", מסבירה יעל מוסקוביץ', סמנכ"לית השיווק של ניגא שף FOR HOME. "אנחנו גם מבלים בו זמן איכות משפחתי. הוא הקפה של הבוקר, המקום בו מכינים שיעורי בית וגם המקום בו מארחים. מעבר לכך, מדובר באחת ההשקעות הכלכליות המשמעותיות בבית".
אשר שעיו, מעצב הבית של נאנו מטבחים, מוסיף: "לכל משפחה יש צרכים והרגלים שונים מבחינת בישול ואירוח, ולכן חשוב לתכנן את המטבח בהתאם. בסופו של דבר, אסתטיקה היא תמיד נגזרת של פרקטיקה, במיוחד כשמדובר בחלל הכי פעיל בבית".

לשם כך, ארזנו לכם באריזה יפה עם אחסון נוח את הטיפים החשובים והעצות של המומחים לעיצוב הבית כך שיהיו לכם פרקטיקה ואסתטיקה גם יחד:
# מגירות שקופות לאחסון חכם
פרקטיקה היא שם המשחק. מוסקוביץ' מסבירה כי "יש היום פתרונות אחסון חכמים כמו מגירות שקופות בגובה 1.5 מטר, שמקלות על זיהוי התכולה, ומדפים עם סלסלות נשלפות לשמירה על סדר".
# מטבחים "מרחפים" לניקיון קל
גם ניקיון הוא שיקול משמעותי. הפס הרציף (צוקל) שמסתיר את הרווח בין הרצפה לארונות ואת רגלי ארונות המטבח, נחשב לאזור בעייתי. "מטבחים 'מרחפים', המותקנים 20 ס"מ מעל הרצפה, מאפשרים ניקיון קל יותר ומעניקים מראה מאוורר ואלגנטי. אין לכם מושג לפעמים כמה אבק ולכלוך עשויים להסתתר מתחת למטבח.
# פינוי שטח עבודה
כיום קיימים פתרונות חכמים שמאפשרים לשמור על משטח עבודה פנוי: "למשל, כיריים שניתן להרים ב-90 מעלות לפינוי שטח עבודה, משטחי חיתוך ומסננות שמשתלבים בכיור, ואפילו פחי אשפה חבויים בתוך המשטח", מציינת מוסקוביץ'.

# טרנד השימוש בנירוסטה
אחד הטרנדים הבולטים כיום הוא שימוש בנירוסטה. מדובר בחומר עמיד במיוחד, שאין לו בלאי, והוא משתלב נהדר עם חומרים כמו עץ ואבן. מעבר לכך, הוא מקנה למטבח מראה יוקרתי, מאפשר להניח עליו סירים חמים בקלות, וניתן ללטשו כך שיתאים לכל סגנון עיצובי.
# משטח העבודה – פונקציונליות ועיצוב
גל נרדי, סמנכ"לית השיווק של למינם, מסבירה ש"כיום יש מגוון עצום של גימורים וטקסטורות למשטחים בהשראת חומרים טבעיים כמו שיש, עץ ומתכת, כך שניתן ליצור מראה מודרני, יוקרתי או כפרי בהתאם לסגנון הבית. בנוסף, בזכות טכנולוגיה מתקדמת, ניתן להנות מגרניט פורצלן, חומר חזק במיוחד, עמיד וקל לתחזוקה, שניתן להניח עליו סירים חמים והוא מדמה חומר טבעי בנראות שלו".

# ניצול נכון של החלל
לדברי שעיו, תכנון חכם של המטבח מתחיל במדידות מדויקות ובניצול נכון של החלל: "אחד העקרונות החשובים הוא 'המשולש הארגונומי', שמבוסס על מיקום נוח של הכיור, הכיריים והמקרר, כך שהמעבר ביניהם יהיה קצר ויעיל".
האדריכלית והמעצבת שני צדוקי ממליצה על תכנון מטבח בצורת שתי צלעות המקבילות זו לזו. "מטבח כזה נוח מאוד לעבודה עבור מי שמבשל בו". היא גם ממליצה על שימוש בכיריים חשמליות, שמוסיפות שטח למשטח העבודה ומפשטות את ניקיון המטבח באופן משמעותי.
# חלוקת גובה המגירות
במסגרת התכנון, צדוקי ממליצה על חלוקת מגירות מומלצת של 17 ס"מ למגירה הראשונה ו-29 ס"מ לשתי המגירות הנוספות. "חשוב שלא לתכנן פחות מ-17 ס"מ למגירה הראשונה מאחר שכלי הבישול הגדולים (הששת) עשויים להיתקע בדופן המגירה", היא אומרת וממליצה גם שלא לתכנן מדיח בפינת המטבח מכיוון שזה גורם לבעיות בפתיחת דלת המדיח או הצלע המאונכת לו.

# מקרר רחב ולא עמוק
צדוקי ממליצה לרכוש מקרר ברוחב 120 ס"מ משתי סיבות: "הראשונה היא אסתטית, יפה יותר שהמקרר נמצא בקו אפס עם ארונות המטבח ולא בולט מהם, השנייה היא פרקטית: כשהמקרר לא עמוק מדי ושטח הפנים גדול יותר, קל יותר לראות את המוצרים במקרר, הם לא נעלמים אחד מאחורי השני. הכל פרוס מול העיניים".
# הוזלת עלויות
"אם רוצים להוזיל את עלויות המטבח, אפשר להזמין מגירות רחבות יותר עד המקסימום, כך, כשיש פחות מגירות, נחסכת העלות של צירי המגירות שהיא גבוהה מאוד", מסבירה צדוקי. "אופציה נוספת היא להחליף את הקלפות העליונות בדלתות רגילות וזהו גם חיסכון עצום מאחר שצירי הקלפות יקרים מאוד. אפשר גם להשתמש בדגם מגירה ישן יותר, לא חייבים את הדגם החדיש והאחרון ביותר, וזה מוזיל משמעותית את העסקה".