במרבית המקרים בהם אנו חושבים על עיצוב הבית שלנו, אנחנו "נופלים למלכודת" של חשיבה על איך הוא ייראה בעיני אחרים, בעיקר בעיני האורחים שאנו מחכים להם ושמחים לארחם. אבל יש רגעים בהם צריך לוותר רגע על האנשים מבחוץ, ולעצב את הבית בהתאם לצרכים האישיים שלנו, ובעיקר כדי לגבש את כולנו כמשפחה חמה בתוך הבית.
הצורך להירגע ולנוח בבית שלנו, הוא תמיד רלוונטי, על אחת כמה וכמה בתקופה הנוכחית. האפשרות לתפוס תנומה, לקרוא ספר, לצפות בסדרה, להתנתק מההמולה, חשובה לכולנו. להבדיל מהסלון, שהוא כמובן פינת האירוח הרשמית, חדר המשפחה שצץ לו בשנים האחרונות מהווה אלטרנטיבה נפלאה, אינטימית ואיכותית שמשמש בעיקר את המשפחה הגרעינית. בתרבויות אחרות, למשל, מקובלת מאוד ההפרדה בין סלון האירוח הרשמי לבין חדר משפחה יומיומי יותר, ונראה כי המנהג הזה מתחיל להיות פופולארי גם כאן אצלנו בישראל.
"בשנים האחרונות התגבר הביקוש לפינות משפחה שמתווספות לסלון הרשמי, אך בוודאי שאינן תופסות את מקומו. עוד בשלב התכנון התפקיד של המעצב לתכנן מראש את המפרט של הפרויקט עם פינת משפחה. אותה פינה משמשת להשתרעות בני המשפחה מול המסך הקטן, למשחקי קופסא וכשניתן היא גם ורסטילית ויכולה לשמש כפינת עבודה או לימודים", מסביר מעצב הפנים ליעד יוסף.

שירלי דן, בעלת משרד לאדריכלות, תכנון ועיצוב, מספקת המלצות פרקטיות איך מתכננים ומעצבים פינת משפחה:
הפרדה מהסלון
פינת המשפחה מיועדת לשימוש אינטימי של בני הבית בלבד, ולכן כדאי למקם אותה במקום נפרד מהסלון הרשמי.
תכנון מראש
כבר בשלב תכנון הבית, מומלץ לשלב פינת משפחה שתשמש את הצרכים הייחודיים של המשפחה לאורך השנים.

ורסטיליות היא המפתח
פינת המשפחה יכולה לשמש לצפייה בטלוויזיה, למשחקי קופסה, ללימודים או לעבודה מהבית – לכן כדאי לעצב אותה כך שתוכל להתאים למספר שימושים. כדאי למקם בה מדפי אחסון או כוורות לאיסוף המשחקים והספרים וליצירת מראה נקי ומסודר.
מיקום חכם
ניתן למקם את הפינה ליד המטבח, בכניסה לחדרי השינה או במרתף, בהתאם להרגלי המשפחה ולשטח הפנוי הזמין.

עיצוב נעים ומותאם אישית
אפשר לשבור מעט את החוקים העיצוביים של שאר הבית ולבחור סגנון יותר צבעוני ושובב (בעיקר אם יש ילדים) או רגוע ומינימליסטי לפי ההעדפה האישית.
סביבה אקוסטית לילדים
למשפחות עם ילדים קטנים, מומלץ לשקול פתרונות אקוסטיים כמו קירות זכוכית מבודדים, או מחיצות מבודדות רעש, כדי לאפשר להורים לעסוק בפעילות השגרתית שלהם, תוך כדי פיקוח על הילדים בזמן שהם במטבח או בסלון.

פינת עבודה פונקציונלית
עם פריחתה של אפשרות העבודה מהבית, רצוי לשלב אזור עבודה נוח ומואר בתוך פינת המשפחה, כך שתשמש גם כמקום עבודה יעיל. ניתן להפריד גם את פינת העבודה משאר החלל באמצעות צביעת הקירות בפינת העבודה בצבע אחר, והקצאת תאורה נפרדת.
שימושים משתנים לאורך היום
אפשר לעצב את הפינה כך שתשמש כפינת עבודה בבוקר, אזור משחקים לילדים אחר הצהריים, ופינת צפייה משפחתית בערב. הריהוט צריך להיות מותאם עם מקומות אחסון מותאמים כדי לא ליצור בלגן ועירוב בין סוגי השימושים.
תחליף לטלוויזיה בסלון
אם רוצים להשאיר את הסלון נקי ממסכים, ניתן לרכז את פעילות הצפייה בפינת המשפחה ולהשאיר את הסלון לאירוח בלבד. ניתן לשקול הכנסת שולחנות ייעודיים למחשבים ניידים, זרוע מתכווננת למסך טלוויזיה גדול, כך שניתן לסובב אותו לזוויות צפייה שונות או מסך שקוע בתוך קיר ארונות אחסון.

ערך רגשי חשוב ותחושת חמימות
מעבר לפרקטיות, פינת המשפחה יוצרת מקום מפגש חמים ונעים לכל בני הבית, ומחזקת את תחושת הביחד. ספות רביצה נוחות, פופים, כריות צבעוניות ושטיחים – רצוי כאלה שקל לכבס ולנקות – יספקו תחושת חמימות נעימה בפינה המיוחדת שלכם.