אתן בטח מכירות את הרגע הזה: השעון המעורר מצלצל, ואתן מרגישות כאילו עצמתן עיניים רק לפני שנייה. היד שלכן משייטת בעצבנות לכפתור הנודניק בפעם החמישית, ואתן נשבעות לעצמכן שהיום אתן סוף-כל-סוף תלכו לישון מוקדם. ספוילר: זה כנראה לא יקרה. העייפות, ידידתנו הנאמנה, מלווה את רובנו בחיי היומיום כמו שהצל מלווה אותנו בשמש – בלתי נמנעת, מעצבנת, ובדרך כלל מופיעה בדיוק כשאנחנו צריכות להיות במיטבנו. היא אחד הסימפטומים הנפוצים ביותר שמביאים אותנו לרופא המשפחה.
אבל הנה החדשות טובות: למרות שהסיבות לעייפות רבות ומגוונות – רובן ניתנות לטיפול ולשיפור. ולא, הפתרון הוא לא עוד כוס קפה (למרות שזה בהחלט עוזר לטווח הקצר). אם חיפשתן את הנוסחה הקליפית, הפשוטה והמושלמת להתמודדות עם עייפות, הנה היא לפניכם – שינה, תזונה ופעילות גופנית. ואם כל זה לא עוזר? אולי הגיע הזמן לעשות ביקור אצל רופא/ת המשפחה, כי לפעמים העייפות היא רק הדרך של הגוף לומר לכן "שיש כאן משהו" – וכדאי להקשיב לו. גם לד"ר אילן יהושע, מנהל המחלקה הדרומית ברפואת משפחה, במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום, שמפרט בפנינו את 10 הגורמים הנפוצים והעיקריים שיכולים לגרום לנו לעייפות. שימו לב.

חוסר שינה: נשים רבות אינן מקפידות על שעות שינה מספיקות ויעילות, עובדה המשפיעה על רמות האנרגיה והתפקוד היומיומי. אדם בוגר זקוק ל- 7-9 שעות שינה ביממה. אם אורך החיים שלכן אינו מאפשר זאת, יש לחשוב ברצינות על שינוי.
דום נשימה בשינה: הפרעה זו נגרמת עקב מספר סיבות ובעלת קשר ישיר למשקל גבוה וגיל. היא גורמת לנחירות ולהפסקות נשימה קצרות במהלך השינה, אי הגעה לעומק השינה הנדרש (למרות התחושה, שלכאורה, ישנתן המון) – גורמת לעייפות במהלך היום.
תזונה לקויה: חוסר ברכיבי תזונה חיוניים, כמו ברזל, וויטמינים וחלבונים פשוטים עלול לגרום לעייפות.
אנמיה: אנמיה יכולה להיגרם מחוסר ברזל, חוסר חומצה פולית וחוסר ויטמין b12, כל אחד בנפרד או שילוב של כמה חוסרים יחד. היא מהווה גורם שכיח לעייפות, במיוחד בקרב נשים בגיל הפוריות, נשים שעברו ריבוי הריונות ולידות, ועוד.
דיכאון : מצב רוח ירוד עלול לגרום לעייפות, חוסר ריכוז ותחושת עצבות.
תת-פעילות של בלוטת התריס: בלוטת תריס שאינה פעילה מספיק יכולה לגרום לעייפות, עלייה במשקל ותחושת קור.
קפאין: צריכת יתר של קפאין עלולה להפריע לשינה ולהגביר את העייפות.
זיהומים בדרכי השתן: למרות שלעיתים אין תסמינים ברורים, זיהום עלול לגרום לעייפות.
סכרת: רמות סוכר גבוהות או נמוכות בדם עלולות לגרום להיות גורם לעייפות.
התייבשות: חוסר נוזלים בגוף מוביל לעייפות ולירידה בריכוז, יש לדאוג לצריכה סבירה של נוזלים במהלך היממה, בייחוד בימים החמים.
כאמור, ישנן עוד סיבות רבות לעייפות, חלקן עשויות להיות בעלות סיכון בריאותי משמעותי, כך שאם אתן מרגישות עייפות קיצונית אל תהססו לפנות אל רופא/ת המשפחה.