לפעמים אנחנו תוהים מה היו אומרים אבות אבותינו אילו היו רואים אותנו מורחים פחם על השיניים או משפשפים אותן באקנומיקה או סודה לשתיה, כדי לנקות או להלבין אותן. הם בטח היו מתפלצים. אבל בעולם שבו כל אחד יכול להיות מומחה בזכות סרטון של 60 שניות, יש "לגיטימציה" להעלות טרנדים דנטליים מפוקפקים בטיקטוק שגורמים לרופאי השיניים לרצות לרוץ ולמרוח פלואוריד על העיניים.
לפני שנצחק או נזהיר מפניהם, בואו נדבר על למה השיניים שלנו כל כך חשובות, ולא רק כי הן מאפשרות לנו לנגוס את הסטייק המדהים ממסעדת השף ההיא ברוטשילד. "ללא שיניים יש פגיעה בפונקציה של מערכת הלעיסה, שגורמת לפגיעה באיכות התזונה ומתוך כך פגיעה גם בבריאות הכללית", אומר ד"ר חגי סלוצקי, רופא שיניים ראשי, מומחה ברפואת שיניים ב"כללית סמייל". "זיהום ומחלות שיניים וחניכיים משפיעים על מחלות סיסטמיות כגון מחלות לב, סוכרת, דמנציה, לידה, משקל ילוד נמוך ועוד. מחקרים סוציולוגים מראים שיש קשר בין חיוך מושך לבין, למשל, קבלה למקום עבודה, שלא לדבר על קשרים חברתיים ורומנטיים".
איך נוכל לשמור על בריאות הפה, החניכיים והשיניים?
"כמו שרוחצים ידיים, מתקלחים או חופפים ראש, צריך לצחצח שיניים ולסלק שארי חיידקים ומזון גם בין השיניים, בין השיניים לחניכיים, בחריצי השיניים ומכל צידי השן. מומלץ לעשות זאת לפחות פעמיים ביום ורצוי אחרי כל ארוחה. צריך להקפיד על ביקורת וניקוי מקצועי של שיננית אחת לחצי שנה באופן קבוע, ביקורת של רופא/ה שיניים לילדים מומלץ אחת לחצי שנה ובבוגרים אחת לשנה.

ומה באשר לטרנדים שרצים כעת ברשת?
"אנו נחשפים להמון מידע לא מבוסס ברשתות החברתיות שעלול לגרום לנזק לשיניים מאחר והוא מעוות נתונים רפואיים או כלל לא מבוססים. יש כמה סרטונים עם מאות אלפי ואפילו מיליוני צפיות שצריך להזהיר מפניהם, כמו:
- טרנד מריחת שמן על השיניים – לצערנו, לא נמצא שלשמן יש איזו השפעה על בריאות השיניים בכל צורה. אמולסיה של שמן ומים יכולה לעזור אך לא זו המומלצת ברשת החברתית. מי שסומך על ניקיון השיניים בעזרת שמנים במקום משחת שיניים המכילה פלואוריד יחד עם צחצוח מכני, ימצא את עצמו במצב שיכאב לו גם בשיניים וגם בכיס.
- טרנד משחות שיניים עם פחם – יכולות להזיק בשני אופנים: כל משחת שיניים שמכילה חלקיקים רבים וקשיחים מידי יכולה להוריד פיגמנטים שנדבקו לשכבת האמייל של השן ולכאורה לגרום להבהרת שיניים, אך גם להורדה של שכבת האמייל יחד עם הפיגמנטים. הדבר הזה גורם לנזק משמעותי לשן בעיקר אם מדובר בשימוש ממושך, אך גם להצהבה של השן מאחר והאמייל הופך לשקוף. לעיתים קרובות יש מיקרו סדקים באמייל השן שחלקיקי הפחם עלולים לחדור לתוכם ולגרום לצביעה של השן בשחור.
- טרנד חומץ ופתרונות הבהרה ביתיים – כמו שילוב של חומץ וסודה לשתייה שהם הרסניים לאמייל השן. החומץ ממיס אותו והסודה לשתייה הגרגירית גורמת לשחיקתו ואפילו להיעלמותו במהירות. ושוב, גם כאן, נגרם נזק לשן שאי אפשר לתקן ללא התערבות משמעותית של רופא שיניים בשיקום המשנן הפגוע.
- טרנד סדי לילה לשינה – סדי לילה שנעשים ללא בדיקה והתאמה של רופא, כמו גם מגוון מוצרים לקנייה ברשת, שאינם מבוקרים ולא עברו אישורים רגולטורים, שכולם בעלי פוטנציאל לגרימת נזק למשנן לפה ולמפרקי הלסת".
"לא הייתי ממליץ להתייחס לפה שלנו באופן שונה מכל איבר אחר חשוב בגוף, ולא הייתי ממליץ לבצע טיפולים עצמיים על סמך גורמים עלומים ופרסומות לא מבוססות ללא קבלת חוות דעת מוסמכת מאנשי המקצוע בתחום. הנזקים שיגרמו אינם פשוטים לתיקון", מסכם ד"ר סלוצקי.