"מצה לא משמינה", קובעת התזונאית הקלינית ד"ר אולגה רז, לאור מחקר מקיף שערכה בנושא, ביחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב. ד"ר רז שכתבה את הספר "לאכול לחם ולרזות" ושגם ייסדה וניהלה את המחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל, וכיום מכהנת כתזונאית של "הדסה מדיקל רמת גן" – טוענת כי "מצות, כמו לחם לא גורמות לעליה במשקל. מה שעל המצה או ליד המצה, זה מה שמשמין. אם מורחים על המצה דבש או ממרח שוקולד, משמינים".
כמה מצות את ממליצה לאכול ביום?
"אני לא ממליצה", היא אומרת ומסבירה, "אם תאכלי כל היום רק מצות ומים בתוספת ביצה המשקל שלך ירד".
האם יש עדיפות למצות מסוימות?
"עדיף לאכול מצה מקמח מלא. זה הרבה יותר בריא, אבל הכול בהתאם להרגשה של האדם. יש מי שמצה מקמח מלא גורמת לו לכאבי בטן. זה אופייני בעיקר לאלה שסובלים ממעי רגיז ולהם עדיף לאכול מצה רגילה".
מה את ממליצה לאלה שמצות גורמות להם עצירות וכאבי בטן?
"במקום מצות תאכלו אורז, ואם אתם נמנים עם הציבור שלא אוכל אורז אתם יכולים לקחת תרופות נגד עצירות".

מה הטיפ שלך לקראת ליל הסדר?
"דבר ראשון, לפני היציאה לסעודת החג, חשוב שתאכלו ארוחה טובה בבית. אל תגיעו לסעודת החג כשאתם רעבים, כדי שלא תשבו עם בטן מקרקרת בזמן קריאת ההגדה ולא תתנפלו על האוכל ברגע שייצא. אנשים מגיעים לסעודות החג רעבים וזוללים כאילו לא ראו אוכל בחיים.
"דבר שני, בכל סעודות החג, והן רבות, מומלץ לאכול ולא לזלול. כי אם נזלול נגיע בקלות לתוספת של 3000 קלוריות. בשעת הסעודה תחשבו – כמה קלוריות זה עולה לכם? כמה עודפי שומן? וגם, כמה כסף זה עולה? אני לא מבינה למה במשפחות רבות סעודות החג כוללות מאכלים כמו כבש או אווז שהם כל כך עמוסים בשומנים. בנוסף, חשוב לזכור – כל מצה רגילה שווה ארבע פרוסות לחם קל או שתי פרוסות רגילות".
ולאלו שחשוב להם בערב החג להכין תבשילים רבים כמנהג הבית בו גדלו?
"אז אני ממליצה מיד אחרי סעודת החג לצאת להליכה של ארבעים דקות או שעה שתעזור לשרוף קלוריות. אני יודעת שזה אתגר קשה בגלל העייפות והשעה המאוחרת, אבל אתם תרגישו הרבה יותר טוב לאחר מכן. הליכה מהירה היא אומנם מאוד בריאה ומומלצת, אבל היא לא תסייע להוריד את הקלוריות של הארוחה הדשנה מאתמול שכבר נספגו בגוף".
איך בכל זאת ניתן לאכול וליהנות בפסח בלי ייסורי מצפון?
"הכל עניין של מינונים. אני אתן לך דוגמה: אם בבוקר תאכלי מצה ותמרחי עליה קוטג' – זה טעים ובריא, אבל רק אם מורחים שכבה דקה של קוטג'. הבעיה היא שאנשים מחסלים בארוחה אחת גביע קוטג' של 250 גרם ואז ברור שמשמינים".
איך צריכים לנהוג אלו שרוצים לרדת במשקל ואז מגיע האויב הגדול של הסעודה – המנה האחרונה?
"שוב, זה עניין של מינון. תאכלו עוגיה אחת או פרוסה דקה של עוגה. לא צריך לטעום את כל הקינוחים".
לסיום מדגישה ד"ר רז, "צריך לזכור זלילה היא קודם כל פגיעה בכבוד העצמי של האדם. גם בריאותית זה נכון. במקרים רבים, אחרי ארוחת החג, אנשים מגלים שלחץ הדם עלה, הסוכר עלה וכמובן שגם המשקל עלה. אדם צריך לחשוב בצורה הגיונית כשהוא עומד מול פיתויים גסטרונומיים".