חשיפה ממושכת לחלקיקי ערפיח מזיקים מעלה את הסיכון לסוכרת, לפי מחקר חדש בסין. המדינה מתמודדת עם בעיית הסוכרת הקשה ביותר בעולם: 11 אחוזים מאוכלוסייתה סובלים מהמחלה, לפי מחקר משנת 2017.
השגשוג הכלכלי הגובר במדינה הביא לשינויים גדולים בהרגלי האכילה ובסגנון החיים. לצד זאת, משבר זיהום האוויר במדינה גורם, לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, ליותר ממיליון מקרי מוות מוקדמים מדי שנה. כעת מתברר שהסיכון לסוכרת עלה באורח ניכר גם בגלל זיהום האוויר, לפי ממצאי חוקרים מבית החולים פואיי בבייג'ינג ואוניברסיטת אמורי בארה"ב. "שיפור באיכות האוויר יסייע בהפחתת מגפת הסוכרת בסין", אומר לו שיאנגפנג, ממחברי המחקר, שפורסם בשבוע שעבר באתר כתב העת Environment International.

החוקרים אספו נתונים מ־88 אלף נבדקים ב־15 מחוזות, והעריכו את חשיפתם לחלקיקי PM2.5 בהתבסס על נתוני הלוויין בין 2004 ל־2015. בחלקיקי PM2.5 מצויים רעלים כמו גופרית ופחמן שחור, שיכולים לחדור אל הריאות או למערכת הלב וכלי הדם. הם קשורים לשיעור גבוה של סרטן הריאה, ברונכיטיס ומחלות לב. מחקרים דומים בצפון אמריקה, באירופה, בהונג־קונג ובטייוואן כבר מצאו קשר בין זיהום אוויר לסוכרת.
צוותו של לו בדק גם גורמים כמו גיל, מדד מסת הגוף, מצב עישון, היסטוריה רפואית משפחתית ורמת פעילות גופנית בעבודה, אך לא התייחס ישירות להרגלי התזונה ולסוגים אחרים של מזהמים מלבד חלקיקי PM2.5.
פרופ' הו קינ־פאי מאוניברסיטה הסינית בהונג־קונג, שחקר את מזהמי האוויר ואינו מעורב במחקר הנוכחי, אומר שהמחקר מראה שזיהום האוויר הוא אחד הגורמים למגפת הסוכרת, אולם לדבריו על מדענים להראות כיצד פועל בגוף המנגנון המגביר את הסיכון למחלה בעקבות חשיפה לזיהום. "אנחנו צריכים לאסוף ראיות נוספות מהמנגנון הביולוגי כדי להוכיח שאנחנו צודקים", אומר הו.
לפי ארגון הבריאות העולמי, מחלת הסוכרת קטלה כ־1.6 מיליוני בני אדם ב־2016, והיא מכה קשה יותר במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.
תרגום: אלחנן שפייזר