ארגון שימור בסן־דייגו הכריז בשבוע שעבר שהצליח להביא ללידתו של קרנף רחב־שפה ("קרנף לבן") דרומי באמצעות הפריה מלאכותית בצפון אמריקה. זהו צעד חשוב בניסיון להציל את הזן, המצוי בסכנת הכחדה.
בהודעת גן החיות הגלובלי סן־דייגו נכתב שהאם ויקטוריה ילדה קרנף צעיר בריא בחווה בגן החיות העירוני. "כולנו בארגון מאושרים עם בואו של הקרנף המיוחד הזה", אמרה ברברה דורנט, מנהלת מדעי ההתרבות בגן החיות.

הקרנפית ויקטוריה הופרתה באופן מלאכותי בזרע של קרנף רחב־שפה דרומי במארס 2018, בביוץ שזורז בעזרת הורמונים. ויקטוריה נשאה את הקרנף במשך למעלה משנה – 493 ימים. האם והקרנף הצעיר לא יוצגו לציבור בינתיים, כדי לאפשר להם זמן להתחבר.
הקרנף הצעיר יוכר בסופו של דבר לחמש הקרנפות הנוספות במרכז להצלת הקרנפים על שם ניקיטה קאהן. בין הקרנפות נמצאת גם אמני, נקבה שנמצאת כיום בהיריון מלאכותי, ותלד בספטמבר או אוקטובר. "לא רק שאנחנו מודים על קרנף צעיר בריא, אלא שהלידה הזו משמעותית מכיוון שהיא מייצגת צעד קריטי במאמץ שלנו להציל את הקרנף רחב־השפה הצפוני מהכחדה", הסבירה דורנט.
הקרנף הצפוני הוא תת־מין מרוחק של קרנף רחב־שפה דרומי. רק שני קרנפים צפוניים נותרו כיום בכדור הארץ, ושתיהן נקבות.
מדענים אומרים שנקבות הקרנפים הדרומיים ישמשו כפונדקאיות לעוברי הצפוניים. מערכת הרבייה של הקרנפים מורכבת מאוד, אך החוקרים מאמינים שקרנף רחב־שפה צפוני יכול להיוולד מתהליכים כאלה בתוך עשור או שניים.
במאי סיימו מדענים בגן החיות חוז'וב בפולין הליך שבו השתילו עובר של קרנף רחב־שפה צפוני בחזרה לנקבה דרומית שביציה הופרו במבחנה. עם זאת, העובר שהושתל בגן החיות בחוז'וב קטן מהצפוי. נותר לראות אם יישתל ברירית הרחם של האם, והיא אכן תיכנס להיריון.
"יש הרבה בעיות טכניות לפתור, זה ייקח זמן", הסביר צ'סארה גלי, בעל חברה להפריה מלאכותית של סוסים. הקרנף רחב־השפה הצפוני האחרון, שנקרא סודן, נפטר במארס 2018. מדענים שמרו דגימות זרע קפואות מכמה זכרים, ומקווים להשתמש בהן כדי להחיות את המין.
קרנפים ניצודים כבר שנים רבות בגלל קרניהם, וכמה תת־מינים נמצאים בסכנת הכחדה. קרנפים דרומיים מסווגים כ"כמעט בסכנת הכחדה" ברשימה האדומה של האיחוד הבינלאומי לשימור הטבע. פעילי שימור אומרים שקרנפים חשובים להישרדותם של מינים רבים אחרים, בשל התפקיד שהם ממלאים בעיצוב בית הגידול הטבעי. שלהם.
תרגם: אלחנן שפייזר