יש הוכחות מחקריות ברורות לתועלת הבריאותית של הדיאטה הים־תיכונית המסורתית, אך לאחרונה בא לעיר מתחרה חדשה: הדיאטה הנורדית. צוות של מדענים, תזונאים ושפים עיצב את התפריט האופייני לדיאטה הזאת, במטרה לשפר את בריאות הציבור אך גם להעלות את קרנם של מוצרי המזון הנורדיים, הזמינים בדנמרק, בפינלנד, באיסלנד, בנורווגיה ובשוודיה.
חרף ההבדלים ביניהן, שתי הדיאטות דומות בעקרונות העומדים מאחוריהן. "הדיאטה הנורדית, כמו הים־תיכונית, מדגישה הרגלים בריאים המתמקדים בבחירת מוצרים טריים ומקומיים", אומרת הדיאטנית ליין ליברמן, שכתבה את הספר "מעבר לדיאטה הים־תיכונית: הסודות האירופיים של הבריאות".

הדיאטה מבוססת על מזונות מלאים וכמה שפחות מעובדים: במקרה הזה, ירקות עתירי סיבים, זרעים מלאים, פירות, לחמים עבים, דגים, מאכלי חלב דלי־קלוריות, בשר רזה על כל סוגיו, קטניות, טופו ועופות. דגש מיוחד ניתן למאכלים כבושים, לדגים, לירקות ולמוצרי חלב, וכן לתבלינים ועשבי תיבול. בדומה לרוב הדיאטות האחרות, היא מפחיתה בסוכר ובמזון מעובד.
התזונה הנורדית שואבת 50 אחוז מהקלוריות שלה מפחמימות, 25 אחוז מחלבון ו־25 אחוז משומן. הטענות שהדיאטה יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולסוכרת מסוג 2 אינן מפתיעות, בהתחשב במה שידוע על התכונות החיוביות של הרכיבים העיקריים. עם זאת, ליברמן מציינת כי בניגוד לתזונה הים־תיכונית, יש הרבה פחות מחקרים שמציגים תוצאות חיוביות לדיאטה הנורדית.
שתי הדיאטות שמות דגש על דגים, אך ליברמן ממליצה להימנע מאכילה מוגזמת של מאכל בסיסי בתזונה הנורדית – דגים מעושנים – מכיוון שהוא עשיר במלח ובסוכר, ובדרך כלל גם בחנקות. היא גם ממליצה לבחור בשמן זית, רצוי בכבישה קרה, במקום שמן הקנולה שממלא תפקיד מרכזי במטבח הנורדי (לפתית, בניגוד לזיתים, משגשגת באקלים הקר בצפון אירופה). שני השמנים עשירים בשומנים בריאים ללב, אך שמן הזית מכיל פוליפנולים, שיש להם יתרונות נוגדי חמצון.
ליברמן אומרת שהתזונה הנורדית מעשית יותר לאנשים החיים באקלים צפוני, אך התזונה הים־תיכונית עשויה לעבוד טוב יותר באקלים הדרומי, ולא רק בגלל סוגי התוצרת המקומית. "המזונות העיקריים שמקורם באופן מסורתי במדינות הנורדיות, סביב הים הבלטי, הם דגים שמנים כמו הרינג, סלמון ומקרל, פירות יער ופירות אחרים, קטניות, ירקות שורש וכרוב, ודגנים מלאים כמו שעורה, שיבולת שועל ושיפון. חלק מהמזונות האלה עלולים להיות כבדים למי שחי באקלים חם או בחודשי הקיץ החמים, כשאנחנו חושקים בסלטים קלים, בתירס מקומי ובמלון עונתי".
גם המחיר הוא גורם. הדיאטה הנורדית ידידותית יותר לתקציב מאשר התזונה הים־תיכונית, בעיקר בגלל ירקות זולים כמו כרוב ומקומם של דגים משומרים בתפריט, אך יש כמה אזהרות. לדוגמה, ליברמן מציינת כי לחם מקמח שיפון מלא וקמח כוסמין הופך לפופולרי יותר ויותר בארה"ב, ודגים משומרים, זמינים בכל מקום, אך התזונה הנורדית עשירה בפירות יער שקשה לייצא, והיא מציעה לבחור בפירות יער מקומיים ולא להתעקש על פירות נורדיים.
"אם תרצו אכילה בסגנון נורדי, חשבו קודם איך אתם אוכלים עכשיו ואילו היבטים הייתם רוצים לשנות", ממליצה הדיאטנית ג'ניפר ברונינג, דוברת האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה. היא מציעה לחשוב על פירות וירקות, דגנים, שעועית, עדשים ודגים שאתם כבר אוהבים, ואז למצוא כמה מתכונים מעניינים המשתמשים בעקרונות נורדיים. לדוגמה, הצלחת הנורדית חצייה ירקות, רבע ממנה פחמימות עשירות בסיבים תזונתיים, ורבע נוסף – חלבון איכותי. "אל תיתנו לשם של הדיאטה למנוע מכם את אימוץ עקרונות התזונה הנורדית. אכילת פחות מזון מעובד ויותר מאכלים מלאים היא משהו שרבים יכולים לעשות".
עם זאת, ליברמן מציינת כי אורח חיים פעיל חיוני להצלחת הדיאטות הים־תיכונית והנורדית. "אנשי האזור הנורדי רוכבים באופניים כאמצעי תחבורה גם בחודשי החורף הקרים והקפואים, משתמשים בתחבורה ציבורית, מטיילים לכל מקום אפילו בגשם ונהנים מסקי וספורט".