50 שנה מלאו בשבוע שעבר למותו של המנהיג המהפכן הווייטנאמי הו צ'י מין, שגופתו החנוטה מוצגת במאוזוליאום ממלכתי בהאנוי. בקבר הגלוי שלו מבקרים מיליוני תיירים בכל שנה, אף שהוא עצמו ביקש שגופתו תישרף.
פוסטרים, פסלים וכרזות לכבוד אבי וייטנאם המודרנית נפוצים בכל מקום במדינה שהפכה לקפיטליסטית בעיקר, אך עדיין מובילה אותה מפלגה שהפוליטיקה שלה עצמה קומוניסטית. הגופה החנוטה של "הדוד הו" מוצגת, מוקפת בזכוכית בקבר העצום, מאז 1975. היא משכה קהל עצום ביום מותו השבוע, שהוא גם היום הווייטנאמי הלאומי. ואולם הו צ'י מין אינו המנהיג היחיד בהיסטוריה שגופתו נחנטה לאחר מותו.
המומיות המצריות
כל תלמיד בית ספר שתזכירו לו את מצרים העתיקה יחשוב על המומיות – הגופות המשומרות של דמויות חשובות בממלכה העתיקה.

למוזיאון הבריטי בלונדון אוסף של 120 מומיות ממצרים וסודן, הנחשבות בעיני תיירים רבים לאטרקציה הגדולה ביותר בו. המוזיאון אף מחזיק 300 מומיות של בעלי חיים, כולל כלבים, חתולים ואפילו תנין. שום מומיה לא נפתחה מאז 1790: מומחי המוזיאון משתמשים בצילומי רנטגן ו־CT כדי לחקור אותן.
ולדימיר לנין
המהפכן הרוסי היה המנהיג הקומוניסטי הראשון שגופתו נחנטה, והתחיל טרנד בקרב מנהיגי שמאל קיצוניים בכל העולם. לנין מת ב־1924 בגיל 53. הוא רצה להיקבר לצד אמו בסנט־פטרבורג, אך גופתו שומרה דווקא במאוזוליאום בכיכר האדומה. שם הוא נשאר עד היום, ומושך זרים שסקרנים לראות את המייסד הבולשביקי של ברית המועצות. עימותים בעניין סילוק הגופה מהכיכר פרצו לאחר קריסת בריה"מ ב־1991, אך המפלגה הקומוניסטית הרוסית התנגדה בתוקף, ובינתיים אין תוכניות להזיז אותו לשום מקום.

מאו דזה־דונג
גופתו של המנהיג המהפכן הסיני, שמת ב־9 בספטמבר 1976, מוצגת לציבור בריבוע זכוכית ב"היכל לזכר מאו דזה־דונג" בכיכר טיאננמן בבייג'ינג מאז 1977. גופתו נטבלה בפורמלדהיד ובנוזלי שימור אחרים, לפי עיתון מקומי סיני, וכיום חלקי גופו שאי אפשר לראות מכוסים נוזל. כאשר המאוזוליאום נסגר, הגופה עוברת למכל ששומר עליה בטמפרטורה נמוכה מאוד.
אווה פרון
רעיית נשיא ארגנטינה החידתית נחנטה לאחר שמתה ממחלת הסרטן בגיל 33, ב־1952. בסיס הבוחרים מהמעמד התחתון וממעמד הביניים העריץ את "אוויטה", אך בצבא ובקרב האליטות שנאו אותה. לאחר שחואן פרון הופל במהפכה ב־1955 הסירו קציני צבא בסודיות את גופתה של אוויטה ממקום מנוחתה והחביאו אותה. הדיקטטור דאז, פדרו ארמבורו, חשש שתומכי פרון ימצאו את הגופה, ולכן שלח אותה לאיטליה, שם נקברה בשם בדוי.

אשתו השלישית של פרון, איזבל, שהייתה גם היורשת שלו, הגיעה לבסוף לעסקה שהשיבה לארגנטינה את גופתה של אוויטה, בשנת 1974. מאז היא נחה במאוזוליאום המשפחתי בבואנוס־איירס, מקום עלייה לרגל למעריציה ולאוהדי המחזמר והסרט על חייה.
קים איל־סונג וקים ג'ונג־איל
גופותיהם של האב והבן מייסדי צפון קוריאה מוצגות בקביעות במאוזוליאום ארמון הקומסוסאן של השמש בפיונגיאנג.
גוויותיהם החנוטות נחות בארונות קבורה מזכוכית על במות באולמות נפרדים, מוארים באור אדום עמום. חיילים עומדים על המשמר בכל פינה, ומבקרים המחויבים בקוד לבוש קפדני משתחווים לפניהם שלוש פעמים. במתחם העצום מוצגות גם תערוכות של הרכוש שלהם.

קים איל־סונג מת ב־1994, אך נותר נשיאה הנצחי של "הרפובליקה העממית הדמוקרטית של קוריאה", ואילו קים ג'ונג־איל, שמת ב־2011, הוא המזכיר הכללי הנצחי של מפלגת הפועלים השלטת. שני הגברים לקו בהתקפי לב. מדענים רוסים סייעו בחניטת גופם, ונאמר שהם אף מסייעים בתחזוקת הגופות.
המנהיג הנוכחי, קים ג'ונג־און, הדור השלישי למשפחת השלטון, מבקר במאוזוליאום עם עוזריו הקרובים בחגים לאומיים, כמו ימי הולדתם של אביו וסבו, כדי לחלוק להם כבוד.
פרדיננד מרקוס
הדיקטטור הפיליפיני השנוי במחלוקת מת בגלות בשנת 1989 לאחר שהודח במהפכת "כוח העם". גופתו החנוטה הוחזרה לבית אבותיו, ושם הוצגה במשך יותר משני עשורים.
בשנת 2016 אמר החונט שלו ל־AFP כי פניו של מרקוס עשויות שעווה, אך התעקש ששאר הגוף – המכוסה בבגדים – מקורי. הוא נטמן ב"בית הקברות לגיבורים" לפני שלוש שנים, במהלך שעורר מחלוקת בפיליפינים והרחיק אותו מהמועדון הגלובלי הבלעדי של גופות חנוטות מפורסמות המוצגות לציבור.
תרגם: אלחנן שפייזר