צריכה קבועה של משקאות קלים – מומתקים בסוכר או בממתיק מלאכותי – קשורה לסיכון גדול יותר למוות מכל הסוגים, כך עולה ממחקר חדש שפורסם השבוע בכתב העת של האגודה הרפואית האמריקנית.
המשתתפים במחקר ששתו שתי כוסות או יותר של משקאות קלים בכל יום הסתכנו במוות יותר מהמשתתפים שצרכו פחות מכוס משקה קל אחת בחודש.
המחקר, מהגדולים מסוגו, עקב אחר 451,743 גברים ונשים מעשר מדינות באירופה. הוא מצא כי צריכה של שתי כוסות או יותר של משקאות קלים מומתקים בממתיק מלאכותי ביום נקשרה לעלייה במקרי מוות ממחלות דם. צריכת כוס אחת או יותר של משקאות קלים מומתקים בסוכר בכל יום נקשרה לעלייה במקרי המוות ממחלות עיכול, כולל מחלות בכבד, בתוספתן, בלבלב ובמעיים.
המשתתפים במחקר הגיעו מדנמרק, צרפת, גרמניה, יוון, איטליה, הולנד, נורווגיה, ספרד, שוודיה ובריטניה. בין 1992 ל־2000 שאלו אותם על צריכת המזון והשתייה שלהם. המשתתפים הושמטו מהמחקר אם דיווחו על מקרים של סרטן, מחלות לב, שבץ מוחי או סוכרת. הגיל הממוצע היה 50.8 ו־71.1 אחוז מהמשתתפים היו נשים.
תוצאות דומות הוצגו בכמה מחקרים שנעשו לאחרונה. עם זאת, חוקרים הזהירו כי צריכה מוגברת של משקאות קלים מכל הסוגים עשויה להיות סמן לאורח חיים לא בריא באופן כללי.
לדברי החוקר הראשי ניל מרפי, מהסוכנות הבינלאומית לחקר סרטן, "צרכני משקאות קלים בעלי מדד מסת גוף (BMI) גבוה יותר היו גם בעלי סבירות גבוהה יותר לעשן. ערכנו התאמות סטטיסטיות בניתוחי BMI, הרגלי עישון וגורמי סיכון אחרים שעלולים להטות את התוצאות שלנו", אבל הקשר בין שתייה לתמותה נותר בעינו.
החוקרים ראו תוצאות דומות אצל מעשנים ולא מעשנים, ואצל משתתפים רזים ושמנים. המסקנה היא שהקשר בין משקאות קלים לתמותה אינו מושפע מאוד מהרגלי עישון ומ־BMI.
"תוצאות המחקר רבות חשיבות", אומרת שרה ריינהרדט, חוקרת מערכות המזון. "הן מחזקות עובדה שלא תפתיע איש בתחום התזונה: אוכל מעובד, עמוס בחומרים מלאכותיים, לעולם לא יהיה הדרך לבריאות טובה יותר, לא משנה כמה סוכר יש בו. הגוף שלנו חכם יותר מזה".
קבוצות כמו המכון למדע למען אינטרס הציבור מזהירות כי התוצאות עלולות להיות מושפעות מ"סיבתיות הפוכה", ואולי לאוכלוסייה שצורכת משקאות דיאטטיים יש תכונות נפוצות שיכולות להצביע על הסבר אחר לתוצאות.
"המחקר האירופי החדש אינו עולה בקנה אחד עם ממצאים קודמים", אומרת בוני ליבמן, מנהלת תחום התזונה במכון. "במחקר החדש, הסיכון למות גבר אצל אנשים ששתו משקאות דיאטטיים יותר מאצל מי ששתו יותר משקאות מומתקים".
לדברי מרפי הוא לא יכול לשלול את האפשרות שהצורכים של משקאות מומתקים מלאכותית הם מלכתחילה אנשים לא בריאים, ששתו בעבר משקאות קלים מומתקים. "זה הסבר אפשרי", הוא אומר.
החדשות הטובות? החוקרים לא מצאו קשר בין צריכת משקאות קלים למוות מסרטן או למחלת האלצהיימר.
לפי נתוני איגוד הלב האמריקני, משקאות מומתקים הם המקור הגדול ביותר לסוכר בתזונה בארה"ב. סת' גולדמן, מנכ"ל חברת Honest Tea שבבעלות קוקה־קולה, אמר שהמחקר צריך להניע חברות משקאות גדולות ולגרום להן להציג משקאות חלופיים. "נעשה חשוב עוד יותר לפתח משקאות מופחתי סוכר ולמכור אותם. אם חברות המשקאות הקלים לא ישתנו, הן יפספסו את הצרכנים. אנחנו רואים שינויים שכנראה ימשיכו בקו הזה".
תרגם: אלחנן שפייזר