מדענים חוקרים במשך עשרות שנים את השפעתו של האלכוהול על גופנו. כמה מחקרים הציעו שכמויות מתונות מסייעות להפחתת דלקות, לשיפור בלחץ הדם ולהפחתת הסיכון לתמותה מטרשת העורקים. מחקרים אחרים קשרו בין שתיית אלכוהול לסיכון מוגבר לסרטן ולהפחתת נפח המוח לאורך זמן. האם שתייה מתונה מועילה או מזיקה?
חוקרים ניתחו לאחרונה את הקשר בין גנים הקשורים לצריכת אלכוהול ולמחלות בלב ובכלי הדם ומצאו ששתייה בכל כמות שהיא מובילה לסיכון מוגבר. המחקר בדק נתונים גנטיים ורפואיים של כמעט 400 אלף איש באמצעות מאגר המחקרים Biobank UK הבריטי, המכיל מידע על גנטיקה, אורח חיים ובריאות וזמין למחקרי בריאות הציבור. הממצאים הראו שאפילו צריכה נמוכה של אלכוהול קשורה לסיכון מוגבר לבעיות לב וכלי דם, כגון יתר לחץ דם וטרשת עורקים, אך הסיכון גדל באורח מעריכי ככל שהצריכה כבדה יותר.
המחקר, שפורסם בכתב העת JAMA Network Open בשבוע שעבר, גם שיער שהתיאוריה ששתייה מתונה של יין אדום עשויה לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב כנראה שגויה. אנשים שנטו לשתות כמויות נמוכות עד מתונות של אלכוהול היו בעלי חשיבה "בריאותית" יותר מאלה שנמנעו ממנו לחלוטין: הם עישנו פחות, נטו לפעילות גופנית רבה יותר ואכלו מזון בריא יותר, כך לדברי קרישנה אראגם, המחבר המוביל של המחקר וקרדיולוג בבית החולים הכללי של מסצ'וסטס. ייתכן שאלה הגורמים שמפחיתים את הסיכון לבעיות לב וכלי דם המיוחסות לצריכת אלכוהול מתונה: "אולי זה לא האלכוהול עצמו".
ליין אדום, שלעיתים הוכרז כבריא ללב, אין כנראה יתרונות ניכרים. כמה מחקרים הראו שרסברטרול, תרכובת שנמצאת בקליפות הענבים ובמיוחד הענבים האדומים, עשויה להועיל לבריאות הלב כמו נוגדי חמצון אחרים, אך ככל הנראה אין בה די להשפעה רבה. מחקר אחר מצא שאדם יצטרך לשתות לפחות 500 ליטר יין אדום ביום כדי לצרוך כמות רסברטרול שתשנה משהו.
סטנלי הייזן, קרדיולוג במרפאת קליבלנד שלא היה מעורב במחקר, אמר שיתקן את המלצותיו לחולים בהתחשב בממצאים. לדבריו, כשמטופלים שאלו אותו על שתייה בעבר, הוא אמר להם שהיא בסדר במידה, ואולי אפילו תספק יתרון – "אבל עכשיו אני חושב שזו הייתה טעות. לאנשים שנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, שהם יותר ממחצית האנשים שאני פוגש על בסיס יומי במרפאה שלי, אמליץ להפחית את צריכת האלכוהול".
בריאות הלב וכלי הדם אינה החשש היחיד. מחקרים קשרו צריכה מתונה של אלכוהול לסוגים רבים של סרטן. בקרב נשים, שתייה קלה עד מתונה נקשרה עם עלייה ניכרת בסיכון לסרטן השד. ארנסט הוק, ראש החטיבה למניעת סרטן ומדעי האוכלוסייה במרכז אנדרסון לחקר הסרטן באוניברסיטת טקסס, אומר "יש דרכים מגוונות רבות שבהן אלכוהול גורם לרעילות לתאים, שאנחנו משערים שגורמת להתפתחות סרטן לאורך זמן".
כמו בבעיות בריאות אחרות, קשה להעריך את תפקיד האלכוהול בגרימת סרטן כיוון שגורמים אחרים, כמו תזונה ופעילות גופנית, יכולים להשפיע גם הם על הסיכון. לדברי הוק, שתיינים כבדים נוטים לאורח חיים פחות בריא, כך ש"ניתוח השפעת האלכוהול הופך לקשה יותר".
כמובן, פחות מפתיע שצריכת אלכוהול מופרזת או ארוכת טווח עלולה לגרום לבעיות. למשל, שתייה כזו עלולה להוביל לנזק חמור לכבד. בתחילה היא עלולה לגרום לדלקת בכבד, אך לאורך זמן היא יכולה להוביל לשחמת הכבד, לסרטן הכבד, לאי ספיקת כבד ולמוות, לפי ג'מילי ואקים־פלמינג, מנהלת תוכנית מחלות הכבד השומני במרפאת קליבלנד.
לכן, מסבירים מומחי בריאות, חשוב שאנשים יתייחסו לבריאותם ולהיסטוריה האישית שלהם – גנטיקה, גיל ומין – כשהם מחליטים אם וכמה לשתות, שכן האלכוהול לא משפיע על כולם באותו אופן. לדוגמה, נשים אינן מייצרות את האנזים שמעבד אלכוהול באותה כמות כמו גברים, כלומר האלכוהול רעיל להן יותר.
יש רופאים שמעודדים מטופלים להגביל את השתייה שלהם, ואחרים מפצירים בהם להפסיק לחלוטין. אך למי שכן מחליטים לשתות, מומחי בריאות אומרים שיש לשים לב היטב לכמות ולריכוז. לדוגמה, רשויות הבריאות הפדרליות ממליצות לגברים להגביל את צריכתם לשני משקאות ליום ולנשים למשקה אחד ליום – יותר מזה נחשב לשתייה מופרזת; "משקה אלכוהולי אחד" פירושו בקבוק בירה (500 מ"ל), כוס יין (150 מ"ל) או שוט (45 מ"ל) של משקה חריף מזוקק, לפי הנחיות התזונה העדכניות ביותר של משרד החקלאות האמריקני. "החליטו בעצמכם מה טוב בשבילכם ודונו בכך עם הרופאים שלכם", אומרת ואקים־פלמינג.
לאור המחקר אומר אראגם שעל הרופאים להפסיק להמליץ לאנשים לשתות כדי לשפר את בריאות הלב, אך הוסיף שאין זה אומר שכולם צריכים להימנע לחלוטין משתייה. "זה באמת רק עניין של מודעות – לדעת שכמות המנה באמת חשובה".
נשים מסתכנות במיוחד.