כאשר רופאים העניקו לחולים "מרשמים" של פירות וירקות, הפצייניטם אכלו יותר, ירדו במשקל וחוו ירידה משמעותית בלחץ הדם, לפי מחקר חדש. "מרשמי תוצרת חקלאית" הם חלק ממאמץ הולך וגובר בתחום הבריאות לספק מזון כתרופה כדי למנוע או לשפר מצבים בריאותיים כרוניים כמו השמנת יתר, סוכרת, מחלות לב ולחץ דם גבוה.
במה שנחשב למחקר הגדול ביותר של תוכניות אלה, חוקרים חקרו 3,881 אנשים משכונות מעוטות הכנסה שקיבלו שוברי מזון דרך תשע תוכניות בתריסר מדינות בארה"ב, מקליפורניה ועד פלורידה. המשתתפים קיבלו שוברים או כרטיסים בשווי 15 עד 300 דולר לחודש כדי לקנות עוד פירות וירקות משווקי איכרים ומחנויות מכולת.
המחקר התמקד בכמות התוצרת החקלאית שמבוגרים וילדים אכלו לפני ואחרי קבלת ה"מרשם" לפירות וירקות, כמו גם מדדים של בריאות הלב וכלי הדם, רמות חוסר הביטחון התזונתי ומצבם הבריאותי המדווח.
החוקרים גילו שמבוגרים שהשתתפו בתוכניות אכלו בסופו של דבר כ-30% יותר תוצרת חקלאית ביום, לפי המחקר שפורסם בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. בתום התוכניות, מבוגרים דיווחו שאכלו בממוצע כ-200 גרמים נוספים של פירות וירקות ביום. ילדים במחקר אכלו כ-61 גרמים יותר – או כ-7% יותר – ממה שהם אכלו לפני התוכניות.
רוב האמריקנים לא אוכלים את הכמות המומלצת של פירות וירקות ביום, על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן. משרד החקלאות האמריקני מעריך שאדם יצטרך להוציא 63 עד 78 דולר לחודש כדי לאכול את הכמות היומית המומלצת של פירות וירקות. תזונה לקויה יכולה להוביל לבריאות גרועה יותר לאורך זמן.
"יש לנו מגיפה מתמשכת של מחלות הקשורות לתזונה", אמר קורט האגר, מדריך באוניברסיטת מסצ'וסטס T.H., בית הספר לרפואה של צ'אן והמחבר הראשי של המחקר. "לרופאים, באופן היסטורי, היו מעט מאוד כלים לשפר את התזונה של המטופלים שלהם מלבד גישה מוגבלת לייעוץ תזונתי". בהתבסס על ההשוואה של המשתתפים לפני ואחרי, גודל ההשפעה של יותר פירות וירקות על לחץ הדם היה "בערך חצי מזה של תרופות נפוצות הניתנות במרשם, דבר הבולט בשינוי פשוט בתזונה", אמר האגר.
המבוגרים והילדים בתוכניות סבלו או היו בסיכון לפתח מחלת לב או סוכרת מסוג 2, והם נרשמו בגלל שהם התמודדו עם חוסר ביטחון תזונתי – חוסר גישה למזון מספיק ומזין – או בגלל שהם היו גויסו ממרכז בריאות המשרת שכונה מעוטת הכנסה. אף אחת מהתוכניות הללו לא נחקרה או הוערכה בעבר. כל תוכנית נמשכה בממוצע שישה חודשים והתקיימה בין 2014 ל-2020.
תכניות מרשמי תוצרת חקלאית התרחבו בעשור האחרון, ובמיוחד בשנתיים-שלוש האחרונות מאז מגיפת הקורונה. מחקרים קיימים על תוכניות אלו הראו ששוברים לתוצרת חקלאית יגרמו לאנשים לאכול יותר פירות וירקות, אך לא היה ברור אם אכילת יותר תפוחים וגזר קשורה לתוצאות בריאותיות טובות יותר, כמו לחץ דם נמוך יותר, אמר האגר. "מגיפת הקורונה באמת הדגישה את השיעורים הגבוהים של מחלות הקשורות לתזונה בארה"ב", אמר האגר. "מחלות לב וסוכרת הפכו לגורמי סיכון מובילים לאשפוז קורונה ולמוות".