צום לסירוגין – שיטת הדיאטה שבמסגרתה אנשים אוכלים רק במהלך שעות מסוימות של היום – הפך לפופולרי מאוד בשנים האחרונות. אבל מחקר חדש ומפתיע שפורסם לאחרונה מצביע על כך שאולי יש סיבה להיות זהירים: לפי הממצאים, חלק מהצמים לסירוגין נוטים למות ממחלות לב בקצב גבוה יותר מהממוצע.
הממצאים הוצגו אתמול (ב') בפגישה של איגוד הלב האמריקני בשיקגו והתמקדו בגרסה פופולרית של צום לסירוגין הכוללת אכילת כל הארוחות של היום במהלך שמונה שעות או פחות – וכתוצאה מכך לצום במשך לפחות 16 שעות.
המחקר ניתח נתונים על הרגלי התזונה של 20 אלף מבוגרים ברחבי ארה"ב שאחריהם עקבו בשנים 2003 עד 2018. הם מצאו שאנשים שדבקו בתוכנית 16-8 היו בסיכון גבוה ב-91 אחוז למות ממחלות לב בהשוואה לאנשים עם דפוס תזונה מסורתי יותר של אכילה במשך בין 12 ל-16 שעות ביום.
המדענים גילו שהסיכון המוגבר הזה חל גם על אנשים שכבר חיו עם מחלה כרונית או סרטן. אנשים עם מחלת לב וכלי דם קיימת שעקבו אחר דפוס אכילה מוגבל בזמן היו בסיכון גבוה ב-66 אחוז למות ממחלת לב או שבץ מוחי. אלה שחלו בסרטן, בינתיים, היו בסבירות גבוהה יותר למות מהמחלה אם הקפידו על דיאטה מוגבלת בזמן בהשוואה לאנשים עם סרטן שהקפידו על משך אכילה של לפחות 16 שעות ביום.
תוצאות המחקר מצביעות על כך שאנשים שמתרגלים צום לסירוגין במשך תקופות זמן ארוכות, במיוחד אלו עם מצבי לב קיימים או סרטן, צריכים להיות "זהירים ביותר", אמר ויקטור ונזה ג'ונג, המחבר הראשי ויו"ר המחלקה לאפידמיולוגיה וביוסטטיסטיקה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת שנגחאי. אך הוא הוסיף: "בהתבסס על העדויות העדכניות, נראה שההתמקדות במה שאנשים אוכלים חשובה יותר מהתמקדות בזמן שבו הם אוכלים".
לדבריו, הוא ועמיתיו ערכו את המחקר החדש כי הם רצו לראות כיצד אכילה בחלון מוגבל כל יום תשפיע על "מקרי קצה" כמו מחלות לב ותמותה. הוא אמר שהם הופתעו מהממצאים. "ציפינו שאימוץ לטווח ארוך של צום לסירוגין יהיה קשור לסיכון נמוך יותר למוות ממחלות לב ואפילו מוות מכל סיבה".
אובדן מסת שריר רזה
הנתונים לא הסבירו מדוע אכילה מוגבלת בזמן הגבירה סיכונים בריאותיים. אבל החוקרים אכן מצאו שאנשים שמילאו אחר כללי צום לסירוגין של 16:8 היו בעלי מסת שריר רזה פחות בהשוואה לאנשים שאכלו לאורך תקופות ארוכות יותר של היום. זה עולה בקנה אחד עם ניסוי קליני קודם שמצא שאנשים שעשו צום לסירוגין במשך שלושה חודשים איבדו יותר שרירים מקבוצת ביקורת שאכלה ללא הגבלת זמן.
לדברי ג'ונג חשוב שאנשים יתחזקו את השרירים שלהם ככל שהם מתבגרים. השרירים מגנים עלינו מפני נפילות ונכות ויכולים להגביר את הבריאות המטבולית. מחקרים מצאו שמסת שריר נמוכה קשורה לשיעורי תמותה גבוהים יותר, כולל סיכון גבוה יותר למוות ממחלות לב.
הוא הדגיש שהממצאים אינם סופיים. המחקר חשף מתאם בין אכילה מוגבלת בזמן לבין תמותה מוגברת, אך הוא לא יכול להראות סיבה ותוצאה. ייתכן למשל שלאנשים שהגבילו את צריכת המזון שלהם לחלון יומי של שמונה שעות היו הרגלים אחרים או גורמי סיכון אחרים שעשויים להסביר את הסבירות המוגברת שלהם למות ממחלות לב. המדענים גם ציינו שהמחקר הסתמך על מידע תזונתי שאנשים דיווחו על עצמם. ייתכן שהמשתתפים לא תמיד דיווחו במדויק על משך האכילה שלהם.
צום לסירוגין – דיאטה אופנתית
צום לסירוגין זכה לפרסום נרחב על ידי ידוענים ומומחי בריאות שאומרים שהוא מעודד ירידה במשקל ומציע מגוון יתרונות בריאותיים. צורה נוספת של צום לסירוגין כוללת מעבר בין ימי צום לימי אכילה רגילה. יש אנשים שעוקבים אחר דיאטת 5:2, שבה הם אוכלים כרגיל במשך חמישה ימים בשבוע ולאחר מכן צמים במשך יומיים.
אבל אכילה מוגבלת בזמן במשך היום נחשבת בדרך כלל לצורה הקלה ביותר של צום לסירוגין מכיוון שאיננה מצריכה צום של יום שלם. זה גם בדרך כלל אינו כרוך בהגבלה משמעותית של תזונה. המשתתפים לרוב אוכלים או שותים כל מה שהם רוצים במשך שמונה שעות, והכלל היחיד הוא שהם לא אוכלים בשעות אחרות של היום.
כמה מהמחקרים המוקדמים ביותר על צום לסירוגין גילו שהוא עזר למנוע מעכברים לפתח השמנה ותסמונות מטבוליות. אחריהם באו בעיקר ניסויים קליניים קטנים בבני אדם, שחלקם הראו שצום לסירוגין עוזר לאנשים לרדת במשקל ולשפר את לחץ הדם, הסוכר והכולסטרול שלהם. מחקרים אלה היו ברובם לטווח קצר ובדרך כלל נמשכו חודש עד שלושה חודשים, ובמקרים מסוימים לא הראו תועלת.
אחד המחקרים המחמירים ביותר על צום לסירוגים פורסם בניו-אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין בשנת 2022. הוא מצא שאנשים שסובלים מהשמנה שעקבו אחר דיאטה דלת קלוריות והוראה לאכול רק בין השעות 8 בבוקר ל-16:00 אחר הצהריים לא ירדו יותר במשקל מאשר אנשים שאכלו את אותו מספר קלוריות במהלך היום ללא הגבלות על מתי הם יכולים לאכול. לשתי הדיאטות היו השפעות דומות על לחץ דם, סוכר בדם, כולסטרול וסמנים מטבוליים אחרים.
הממצאים מצביעים על כך שכל היתרונות של צום לסירוגין נובעים ככל הנראה מאכילת פחות קלוריות.
שאלות נוספות על צום לסירוגין
כריסטופר גרדנר, מנהל מחקרי התזונה במרכז המחקר למניעת מניעה באוניברסיטת סטנפורד, אמר שהוא עודד אנשים לגשת למחקר החדש ב"ספקנות בריאה". הוא אמר שאומנם הממצאים היו מעניינים, אבל הוא רוצה לראות את כל הנתונים, כולל הבדלים דמוגרפיים פוטנציאליים בנבדקי המחקר: "האם לכולם הייתה אותה רמת הכנסה פנויה ואותה רמת מתח או שהאנשים שאכלו פחות משמונה שעות ביום עבדו בשלוש עבודות, היה להם מתח גבוה מאוד ולא היה להם זמן לאכול?"
לדבריו, חקר צום לסירוגין יכול להיות מאתגר מכיוון שיש כל כך הרבה וריאציות של הדיאטה, וקביעת השפעתה על אורך החיים דורשת לעקוב מקרוב אחר אנשים לפרקי זמן ארוכים. אבל הוא אמר שעד כה, העדויות התומכות בצום לסירוגין לירידה במשקל ותוצאות אחרות מעורבות במקרה הטוב, כאשר חלק מהמחקרים מראים יתרונות לטווח קצר ואחרים לא מראים שום תועלת. "אני לא חושב שהנתונים חזקים במיוחד לצום לסירוגין", הוסיף. "אחד האתגרים בתזונה הוא שעצם העובדה שמשהו עובד ממש טוב עבור כמה אנשים לא אומר שהוא יעבוד עבור כולם".
הוא אמר שהתלונה הגדולה ביותר שלו עם צום לסירוגין היא שהוא לא מתייחס לאיכות הדיאטה. "זה לא אומר כלום על בחירה גרועה כשאתה אוכל", אמר. "מה אם יש לי חלון אכילה של שמונה שעות אבל אני אוכל שוקולדים וצ'יטוס ושותה קולה בחלון הזה? אני חושב שזה עלול להיות בעייתי".