במעבדה קטנה בסיאול, צוות של מדענים דרום קוריאנים מחדירים תאי בקר מתורבתים לגרגרי אורז בודדים, בתהליך שהם מקווים שיוכל לחולל מהפכה באופן בו העולם אוכל.
מסיוע במניעת רעב ועד להאכלת אסטרונאוטים בחלל, הפרופסור ומנהיג הצוות הונג ג'ין-קי מאמין שמה שמכונה "אורז בשרי" החדש שלו יכול להפוך לדרך אתית וידידותית לסביבה, עבור אנשים לצרוך את החלבון שלהם.
אף בעל חיים לא נפגע ביצירת המנה, שנראית כמו קערת אורז רגילה – אם כי ורודה – אבל היא מפיצה ארומה חמאתית קלה, תוצאה של היותה עמוסה בשרירי בקר ובתרבית תאי שומן. באמצעות בשר מתורבת, "נוכל להשיג חלבון מן החי ללא שחיטה של בעלי חיים", אמר הונג.

חברות מזון ברחבי העולם ביקשו למסחר חלופות בשר, כמו בשר על בסיס צמחי או מתורבת, בשל סוגיות אתיות סביב גידול בעלי חיים לצרכי תעשייה, כמו גם חששות סביבתיים הקשורים לפליטת גזי חממה מחקלאות בעלי חיים.
הונג, שיש לו רקע באורגנואידים ובמדעים ביו-רפואיים, בחר באורז למחקר שלו, שכן הדגן כבר היה המקור העיקרי לחלבון עבור אנשים באסיה.
כרגע, התהליך שלו יכול לארוך זמן רב: גרגר אורז רגיל מצופה בג'לטין דגים כדי לעזור בהדבקה, ואז מוזרק בנפרד עם תאי בקר לפני תרבית בצלחת פטרי למשך עד 11 ימים. לאורז יש "מבנה נקבובי מעט", אמר הונג, וברגע שתאי הבקר הוזרקו לאורז, הדגן מציע "מבנה אידיאלי לתאים לגדול בצורה אחידה מבפנים החוצה".
טביעת רגל פחמנית
"האורז הבשרי" של הונג מכיל שמונה אחוז יותר חלבון ושבעה אחוז יותר שומן מאורז רגיל. הונג והצוות שלו עדיין עובדים על איך להגדיל את התהליך, הוא אמר, אבל הוא מקווה לקבל את אישור היצירה שלו כמזון הקלה למצבי חירום בשתי מדינות אפריקניות. "עבור מי שמוגבל לארוחה אחת בלבד ביום, עלייה קלה ב(תכולת החלבון), אפילו באחוזים בודדים, הופכת חשובה להפליא", הוא אמר.
דרום קוריאה עדיין לא אישרה שום בשר מתורבת לצריכה, אך היא הודיעה ב-2022 על תוכניות להשקיע מיליוני דולרים בקרן "פודטק", תוך זיהוי נפרד של בשר מתורבת כתחום מחקר מועדף. בשר מתורבת נמכר בסינגפור ובארה"ב, אך איטליה אסרה על כך בשנה שעברה, בשל הצורך לשמור על תעשיית החיות שלה.

כמה חוקרים אומרים שחששות אתיים פוטנציאליים עם בשר מתורבת כוללים את המקור של תאי החיות הראשוניים. קשה להיות בטוח "בקשר לבטיחות הסרום המשמש את תרבית, והאנטיביוטיקה וההורמונים שנוספו במהלך תהליך הגידול", כתב צ'וי יון-ג'ה, פרופסור אמריטוס לשעבר באוניברסיטה הלאומית של סיאול.
לדברי הצוות של הונג, שיטת האורז ההיברידית שלהם מפחיתה משמעותית את טביעת הרגל הפחמנית של החלבון על ידי ביטול הצורך בגידול חיות משק וחיות. על כל 100 גרם של חלבון שמיוצר, הוא משחרר 6.27 קילוגרם (13.8 פאונד) של פחמן דו חמצני, הוא מעריך – פי שמונה פחות מייצור בשר בקר מסורתי.
היית אוכל את זה?
בשר מתורבת "הוצג כבר זמן רב כפתרון אקלימי בהשוואה לבעלי חיים מסורתיים", אמר ניל סטפנס, מרצה לטכנולוגיה וחברה באוניברסיטת ברמינגהם. אבל המגזר החקלאי מתמודד עם אתגרים כמו הצורך להיות "מיוצר בקנה מידה וזול, עם צורכי אנרגיה נמוכים ותשומות ידידותיות לסביבה".
"לאורז ה'בשרי' עשוי להיות יתרון על פני כמה מוצרי בשר מתורבתים אחרים", מכיוון שהוא מוצר היברידי "המערבב תאים של בעלי חיים עם חומר צמחי – האורז – הוא הופך לזול יותר ופחות אינטנסיבי באנרגיה", הוא אמר. "למרות זאת, הוא עדיין יצטרך להוכיח את האמינות הסביבתית שלו בקנה מידה תעשייתי – ולשכנע אנשים לאכול אותו. שניהם עשויים להיות אתגר".
חברת הייעוץ העולמית AT Kearney חזתה שבסביבות שנת 2040, רק 40% מצריכת הבשר העולמית יגיעו ממקורות קונבנציונליים – והתעשייה כולה תתהפך. "אפשר ליצור מוצרים כמו חלב, חלבון ביצה, ג'לטין ודגים בטכנולוגיה דומה", נכתב בדו"ח מ-2019.

הונג מאמין נלהב שביו-טכנולוגיה יכולה לשנות את הדרך שבה בני אדם צורכים מזון לטובה. לדוגמה, הוא אמר, אדם מבוגר עם סרקופניה – איבוד שרירים – יכול לאכול בשר שגדל במעבדה המיוצר אך ורק עם תאי שריר, לא שומן, כדי לעזור להקל על מצבו הספציפי.
העולם נמצא על סף עידן שבו "יותר מידע ביולוגי הופך זמין ואנחנו צריכים לשלוט בקפדנות על האוכל שלנו", הוא הוסיף. לדבריו, ייתכן שמטבח עתידי עם בינה מלאכותית יכול להעריך את בריאותו של אדם באמצעות ניתוח דם, ואז להורות לרובוט להכין את ארוחת הבוקר המתאימה ביותר.