במהלך ימי הביניים נחשבה הקהילה היהודית בפרובנס שבדרום מערב צרפת לאחת הקהילות הגדולות, החשובות והתוססות ביותר. ראשי הקהילה יצרו הגות ופרשנות מקרא, עסקו בפילוסופיה ובקבלה ושימרו תרבות יהודית ייחודית ששילבה בין מסורת מערבית עם השפעות ניכרות של יהדות ספרד, וזאת בשל הקרבה הגאוגרפית לספרד.
אולם בסוף המאה ה-13 ותחילת המאה ה-14, פרצו מחלוקות אדירות בין שתי תפיסות עולם יהודיות – האחת שתמכה ברעיונותיו של הרמב"ם, שנחשבו אז למתקדמות וסובלניות, והשנייה, השמרנית, ששללה את הגותו. והיו שהגדילו לעשות – ואף שרפו את ספריו של הרמב"ם – מגדולי הפוסקים והפילוסופים היהודים מאז ומעולם.
בשנת 1501, גורשו כל יהודי פרובאנס, כחלק מגל אנטישמי ששטף את כל מערב אירופה, מה שהביא לכלייה של הקהילה המפוארת ולאובדן לדורות של ידע שהשתמר בספרים שרבים מהם אבדו, נשרפו ונבזזו. הערכות הן שמדובר בקרוב לעשרת אלפים יהודים שגורשו מערי פרובנס.

הודות לתרומתם הנדיבה של קרן וויליאם דוידסון, משפחת צוקיר, קרן משפחת קראוס וסיד לפידוס נרכש כתב היד –"מזוקק שבעתיים" – והועבר למשמרת בספרייה הלאומית.
מדובר בספר נדיר במיוחד, המהווה ככל הנראה, שריד יחיד של כתב יד מקורי המאפשר הצצה נדירה לחייה, מוסדותיה, מורשתה של קהילה מפוארת שנפוצה לכל עבר. הספר מזוקק שבעתיים, שמונגש גם בתצוגה דיגיטלית, פותח חלון לעבר, ומהווה ארכיון חי ליהדות צרפת בימי הביניים.
הספר מזוקק שבעתיים כולל פירוש לשבעה מתוך 14 ספרי משנה תורה של הרמב"ם. כתב היד הועתק בפרובאנס, ככל הנראה מיד לאחר פטירתו של המחבר, רבי יוסף קמחי. בעבודה זו מביא הרב קמחי מקורות לפסיקת הרמב"ם מן ההיבט ההלכתי והפילוסופי. יצויין כי חלק מהמקורות המצוטטים בספר אינם קיימים כיום, וכתב יד זה הוא העדות היחידה להם.
כתב היד כולל 209 דפים והוא נכתב בין השנים 1380-1383. כאמור, הספרייה הלאומית סרקה את כתב היד והוא כעת זמין לחוקרים באיכות מעולה.

לדברי ד"ר חיים נריה, אוצר אוסף היהדות ע"ש חיים וחנה סלומון בספרייה הלאומית, הספר מזוקק שבעתיים הוא עדות אחרונה ויחידה לעומק הרוחני והאינטלקטואלי, ולעושר התרבותי ששגשג עד לפני כ 600 שנים בקהילת יהדות פרובנס. "זו זכותה וחובתה של הספרייה הלאומית לשמור באוצרותיה ולהגיש לציבור הישראלי ולעם היהודי תיעוד נדיר של קהילה שאיננה קיימת עוד. אני מודה לתורמים הנדיבים שתרומת אפשרה לנו להציג ולחשוף את הפריט הנדיר והייחודי הזה", אומר ד"ר נריה.
הספר נסרק ונגיש באתר הספרייה הלאומית.