שתל מוחי המשתמש בבינה מלאכותית הצליח להפוך את מחשבותיה של אישה משותקת – לדיבור – כמעט בזמן אמת, כך הודיעו אתמול (שני) חוקרים מארצות הברית. למרות שהטכנולוגיה עדיין נמצאת בשלב ניסיוני, ההישג בשימוש בשתלים המחברים בין המוח למחשבים עורר תקוות כי ההתקנים האלו יאפשרו לאנשים שאיבדו את היכולת לתקשר – לשוב ולדבר.
צוות החוקרים מקליפורניה השתמש בעבר בממשק מוח-מחשב (BCI) כדי לפענח את מחשבותיה של אן, בת 47 הסובלת מקוודרופלגיה, ולתרגם אותן לדיבור. אולם היה עיכוב של שמונה שניות בין מחשבותיה של אן לדיבור שהוקרא בקול על ידי מחשב.
העיכוב מנע את האפשרות לנהל שיחה זורמת מאן, שהייתה בעבר מורה למתמטיקה בתיכון ולא הצליחה לדבר מאז שלקתה בשבץ לפני 18 שנים. אך המודל החדש של הצוות, שנחשף בכתב העת Nature Neuroscience, הפך את מחשבותיה של אן לגרסה של קולה הקודם במקטעים של 80 אלפית השנייה.
"הגישה החדשה שלנו ממירה את אותות המוח שלה לקולה המותאם אישית בזמן אמת, בתוך שנייה מרגע כוונתה לדבר", אמר מחבר המחקר הבכיר גופאלה אנומנצ'יפלי מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי ל-AFP. היעד הסופי של אן הוא להפוך ליועצת באוניברסיטה, הוא הוסיף. "בעוד שאנו עדיין רחוקים מאפשרות זו עבור אן, ההישג הזה מקרב אותנו לשיפור דרמטי באיכות חייהם של אנשים עם שיתוק קולי".
"נרגשת לשמוע את קולה"
לצורך המחקר, הוצגו לאן משפטים על גבי מסך – כגון "אז אתה אוהב אותי" – שהיא אמרה לעצמה במחשבותיה. לאחר מכן הפכו מחשבותיה לקולה, שבנו החוקרים מהקלטות של דיבורה לפני שנפגעה. אן "הייתה נרגשת מאוד לשמוע את קולה, ודיווחה על תחושת התגשמות", אמר אנומנצ'יפלי.
ה-BCI קולט אותות מוחיים "לאחר שהחלטנו מה לומר, לאחר שהחלטנו אילו מילים להשתמש ואיך להפעיל את שרירי דרכי הקול שלנו", הסביר מחבר שותף למחקר, צ'אול ג'ון צ'ו, בהצהרה. המודל משתמש בשיטת בינה מלאכותית הנקראת למידה עמוקה שאומנה על סמך ניסיונות קודמים של אן לדבר בשקט אלפי משפטים. הוא לא היה תמיד מדויק – ועדיין יש לו אוצר מילים מוגבל של 1,024 מילים.

פטריק דג'נאר, פרופסור לנוירופרוסטטיקה מאוניברסיטת ניוקאסל בבריטניה שלא היה מעורב במחקר, אמר ל-AFP כי מדובר ב"הוכחת היתכנות מוקדמת מאוד". אך הוא הוסיף כי זה "מגניב מאוד". דג'נאר ציין כי המערכת הזו משתמשת במערך של אלקטרודות שאינן חודרות לתוך המוח, בניגוד ל-BCI שמשתמשת בו חברת Neuralink של המיליארדר אילון מאסק.
הניתוח להתקנת מערכים אלו נפוץ יחסית בבתי חולים לצורך אבחון אפילפסיה, מה שאומר שהטכנולוגיה הזו תהיה קלה יותר לפריסה המונית, הוא הוסיף. עם מימון הולם, העריך אנומנצ'יפלי, הטכנולוגיה תוכל לסייע לאנשים לתקשר תוך חמש עד עשר שנים.