לזמרי ה"יודל" בכל רחבי העולם, מעולם לא היה לכם סיכוי: קופים תמיד יהיו טובים יותר ביִדְלוּל מאשר בני אדם, כיוון שיש להם "טריק" חבוי בתיבת הקול שלהם, כך חשפו היום (ה') מדענים.
שירת יודל או יִדְלוּל היא צורה של זמרה באופן שנשמע כאילו הצליל מתחלף תכופות מהיותו גבוה לנמוך ובחזרה. טכניקת הקול הזו נמצאת בשימוש בתרבויות רבות ברחבי העולם. אחת הידועות שבהן היא של הרועים בהרי האלפים, ובפרט בשווייץ.
כאשר קופים או זמרי יודל מידללים הם עוברים במהירות הלוך ושוב בין צלילים בתדר נמוך לגבוה. זאת בניגוד לזמרי אופרה, המיומנים לשלוט בדיוק באופן בו הם עוברים בהדרגה מתו לתו, בצורה נעימה לאוזן. זמרי יודל וקופים, לעומת זאת, מבצעים קפיצות גדולות הרבה יותר ובצורה פתאומית הרבה יותר, ויוצרים שברים קוליים שנשמעים כמו הקריאה של טרזן.
בעת יִדְלוּל, אדם יכול לקפוץ אוקטבה אחת, מה שמכפיל את התדר. קופים יכולים להגיע לשלוש וחצי אוקטבות, לפי מחקר חדש. "טריק זול" בתיבת הקול שלהם מבטיח שקופים תמיד יגברו על בני אדם, כך אמר ל-AFP מחבר המחקר הבכיר ג'ייקוב דאן מאוניברסיטת אנגליה ראסקין שבבריטניה. גם לבני האדם וגם לקופים יש זוג שפתות קול בבֵּית הַקוֹל שלהם, אשר רוטטים כדי ליצור צליל.
אך לקופים יש זוג נוסף של קרומים, מה שמעניק להם טווח תדרים רחב בהרבה, כך גילה צוות החוקרים הבין-לאומי. חוקרים סבורים כי תוספת זו מעניקה לקופים, שהינם יצורים חברתיים, דרך מורכבת יותר לתקשר זה עם זה. לכל יתר הפרימטים, ואפילו לאבותיהם הקדמונים של בני האדם, נראה שהייתה רקמה מיוחדת זו, אמר דאן. באיזשהו שלב במהלך האבולוציה שלנו, נראה כי בני האדם איבדו קרומים אלו, הוסיף.
אך הבושה בלהיות זמרי יודל נחותים אולי שווה את ההקרבה. כדי להיות מסוגלים לדבר בבהירות, בני האדם היו זקוקים לתיבת קול "מזוקקת" — וקרומים אלו היו מפריעים לכך, הסביר דאן. "אם תניח מוח אנושי על תיבת הקול של פרימט", היא תתקשה לדבר בצורה מובנת בגלל הקרומים ודברים נוספים כמו שקי אוויר, אמר.
לצורך המחקר, החוקרים התקינו חיישנים על צוואריהם של מספר קופים במקלט לחיות הבר "לה סנדה ורדה" שבבוליביה. דבר זה אפשר להם לראות מה קורה בתיבת הקול של קופי היללה השחורים-זהובים, קפוצ'ינים מצויצים, קופי סנאי בעלי כיפה שחורה וקופי עכביש פרואניים.
קוף העכביש היה זמרי היודל הטוב ביותר, כשהצליח להגיע לכארבע אוקטבות, אמר דאן. החוקרים גם חקרו את תיבות הקול של קופים שמתו והשתמשו במודלים ממוחשבים לניתוח התדרים.
המחקר פורסם בכתב העת Philosophical Transactions of the Royal Society B.