תכולת הספרייה
הספרייה שלי מורכבת בעיקר מספרים העוסקים בשואה, החל בסיפורים אישיים של ניצולים ועד מחקרים היסטוריים על מלחמת העולם השנייה ועל גרמניה הנאצית. כבן להורים שעברו את השואה, התקופה הזו מעסיקה אותי מאוד. אני מנסה להבין איך התרחשה הזוועה הזו, כיצד רבים מדי באירופה שיתפו פעולה ואיך גם השמיים שותקים. מלבד הספרים האלה, יש בה כמובן גם הספרים האהובים של עמוס עוז, א"ב יהושע, סמי מיכאל ואהרן אפלפלד.
מדף קרוב ללב
לצד ספרים על מלחמת העולם השנייה יש לי גם ספרון קטן, "שולחן פולני", בהוצאת המכון הפולני בתל־אביב, ובו מתכונים מן המטבח הפולני. אני אוהב את האוכל הפולני, נוסע לפולין בכל הזדמנות ויש לי שם חברים טובים. אני מאוד קשור לארץ שבה נולדתי ושבה חייתי את עשר שנותיי הראשונות, ולעיר ורשה שבה חיו אבותיי במשך מאות שנים ושבה השמידו הגרמנים את בתו הבכורה של אבי ואת יתר המשפחה. איש לא שרד.
גרמניה הנאצית והיהודים: שנות הרדיפות 1939-1933. שאול פרידלנדר / עם עובד, 2007. פרופ' פרידלנדר, חוקר מבריק, היה המרצה שלי בחוגים להיסטוריה כללית וליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים לפני חמישים שנה. ניצול שואה בעצמו, שהיום הוא בן 90 וחי בלוס־אנג'לס. זהו ספר מרתק המשלב בין קורותיהם האישיים של יהודים בגרמניה, ובין הדרך שבה הכין היטלר את עמו ליציאה למלחמה ולהשמדת היהודים.
יהודי ורשה בין 1939 ל־1943: גטו, מחתרת, מרד. ישראל גוטמן / יד ושם, 2011. פרופ' גוטמן זכרו לברכה השתתף בעצמו בלחימה בגטו ורשה, וכהיסטוריון הוא מביא משם עדויות, כולל על האכזריות הנוראה של המשטרה היהודית. הוא מתאר את המציאות שלא תיאמן, כיצד בזמן שהגרמנים מחסלים את היהודים, אנשי המחתרת היהודית מתווכחים בלילות אם ליצור חזית אחת משותפת נגד הגרמנים, והאם אנשי השומר הצעיר והבונד ישתפו במרד המתוכנן את לוחמי בית"ר. בשיא ההשמדה, הצעירים האמיצים הללו לא הצליחו להתאחד.
סדר היום. אריק ויאר / מצרפתית: רמה איילון / ספרית פועלים, 2018. ספר דק ומדהים המתאר כיצד בנה היטלר את כוחו בתוך גרמניה. הוא מספר איך גדולי התעשיינים של גרמניה תרמו כסף להיטלר כדי להבטיח את ניצחונו בבחירות. מדובר בשמות מוכרים מאוד, פירמות שקיימות בגרמניה עד היום: אופל, סימנס, אגפא, קרופ, טלפנוקן ובאייר. לצידו אני משאיר מקום פנוי לספר שעדיין לא יצא לאור – ספרו של נדן פלדמן, המבוסס על עבודת הדוקטורט שלו, על התאגידים האמריקנים המוכרים גם הם לכולנו, ששיתפו פעולה עם היטלר עמוק לתוך מלחמת העולם השנייה. 150 חברות אמריקניות סייעו להיטלר לבנות את מכונת המלחמה שלו.
ציד היהודים. בגידה ורצח בפולין בימי הכיבוש הגרמני. יאן גרבובסקי / מאנגלית: סמדר מילוא / יד ושם, 2016. אני קורא נאמן של ספריו של פרופ' גרבובסקי, היסטוריון פולני שהוא בן לאב יהודי ששרד את השואה. בספרו הוא מספר על פולנים שרצחו את שכניהם היהודים בזמן מלחמת העולם השנייה. מחקרו של פרופ' גרבובסקי, שסותר כמובן את הנרטיב של הממשלה הנוכחית בפולין, העלה שכ־200 אלף יהודים נרצחו בידי פולנים בימי השואה.